Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Αναζητούν ακόμη την ήπια λύση για την κεφαλαιακή διάσωση των τραπεζών - Τι συζήτησαν χθες οι τραπεζίτες...Οι ζημίες από τα ομόλογα ίσως να υπερβούν τα 3,3 δις ευρώ – Καταληκτική ημερομηνία..... τα τέλη Αυγούστου

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

Τις κρισιμότερες ώρες του περνάει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην κυριολεξία κρίνεται η κεφαλαιακή του επάρκεια καθώς η εμπλοκή των ελληνικών τραπεζών στην αναδιάταξη του χρέους προκαλεί μείζονος σημασίας παρενέργειες.
Οι διεργασίες είναι πυρετώδεις ενώ οι αλληλοδιαδοχικές συναντήσεις σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης, ΤτΕ και τραπεζιτών καταδεικνύοντας και την κρισιμότητα των στιγμών.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε μια πολύ κρίσιμη σύσκεψη μεταξύ του υπουργού οικονομικών Ε. Βενιζέλου, του Γ. Προβόπουλου διοικητή της ΤτΕ, του ΟΔΔΗΧ υπό τον Π Χριστοδούλου και κορυφαίων τραπεζιτών μεταξύ των οποίων η διοίκηση της Εθνικής Ράπανος και Ταμβακάκης, της Alpha bank ο Δ Μαντζούνης, ο Ν Νανόπουλος από την Eurobank, ο Μιχάλης Σάλλας και ο Σταύρος Λεκκάκος από την Πειραιώς. 

Στην συνάντηση αυτή ετέθησαν οι παράμετροι της συμμετοχής και συμφώνησαν ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα 1-2 εβδομάδων έως ότου αποσαφηνιστεί πλήρως η έκτακτη, η δομή και η διάρθρωση της συμμετοχής των τραπεζών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.
Συμφωνήθηκε να υπάρξει μεγάλης κλίμακας συμμετοχή από 90% έως 80% με βάση το χειρότερο σενάριο και όλα αυτά σε μικρό χρονικό διάστημα συντονισμένα μεταξύ ελληνικών και ευρωπαικών τραπεζών.
Μάλιστα συμφωνήθηκε ότι όλη η διαδικασία πρέπει να έχει συμφωνηθεί και υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Με βάση τραπεζίτες χθες δεν αναφέρθηκαν στην ουσία της υπόθεσης δηλαδή τις ζημίες θα εμφανίσει κάθε τράπεζα από την εμπλοκή της στην ελληνική κρίση χρέους ωστόσο συμφώνησαν σύντομα να παρουσιάσουν αναλυτικά κατά τράπεζα την έκθεση, την δομή αλλά και τις τιμές με βάση την οποία εμφανίζονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Από τις πληροφορίες που υπάρχουν με βάση ότι
1) οι ορκωτοί ελεγκτές PriceWaterHouseCooper, η KPMG και Deloitte and Touche έχουν αναλάβει σε συνεργασία με τις μητρικές στο Λονδίνο και στην αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί να αξιολογήσουν, αποτιμήσουν με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα τα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών με την ιδιαιτερότητα  ότι έχουν αυξηθεί τα HTM και LaR μέσα στο πλαίσιο της πρότασης για την εμπλοκή των ιδιωτών στην ελληνική κρίση χρέους
2) Την κατανόηση από πλευράς κυβέρνησης ότι πρέπει να διασωθεί κεφαλαιακά το τραπεζικό σύστημα και να μην προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
3)Την διασφάλιση ότι η διαδικασία θα είναι διαφανής και μη αμφισβητήσιμη διαφαίνεται ότι το εύρος των ζημιών που μπορεί να προκύψουν για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμώνται μεταξύ 3,3 και 7 δις ευρώ. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθούν α) ότι στις ζημίες αυτές θα πρέπει να αφαιρεθούν τα κεφάλαια που έχουν αντλήσει ή σχεδιάζουν να αντλήσουν προσεχώς και β) το γεγονός ότι όλα τα ομόλογα δεν βρίσκονται στο 100 για να υποστούν μια ζημία 21% αλλά και στις 85 και 90 μονάδες βάσης και σε αυτά τα ομόλογα το haircut είναι 5% και 10% άρα μετριάζεται η κατάσταση.
Με βάση το καλό σενάριο ή το χειρότερο κακό οι τράπεζες θα χάσουν 3,3  δις ευρώ από αρχική εκτίμηση 2,6 δις ευρώ και με βάση το κακό σενάριο 7 δις από 9  δις ευρώ αρχική εκτίμηση.
Με δεδομένο ότι αν υιοθετηθεί το κακό σενάριο οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν κεφαλαιακά η κυβέρνηση αναζητά την χρυσή τομή.
Η  προοπτική των deals των υποχρεωτικών deals στις τράπεζες, θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση.
Αν επικρατήσει το ελαστικό σενάριο για την εμπλοκή των ιδιωτών στο ελληνικό χρέος άρα και των ελληνικών τραπεζών τότε οι τράπεζες θα απορροφήσουν την  ζημία.
Αν επικρατήσει το κακό σενάριο τότε οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο EFSF καθώς θα έχουν μείνει κεφαλαιακά ακέφαλες.
Σε μια τέτοια περίπτωση παραμένει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο των υποχρεωτικών deals ώστε να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα.
Στο επίκεντρο σε μια τέτοια περίπτωση θα βρεθούν, η Εθνική, Alpha και Eurobank.

Ποιες είναι οι 4 επιλογές των τραπεζών

Οι 4 επιλογές δεν θα είναι προαιρετικές αλλά θα τις χρησιμοποιήσουν και τις 4 όχι ισομερώς αλλά κατά το…δοκούν.
Α)Ανταλλαγή ομολόγων με νέα εγγυημένα διάρκειας 30 χρόνων και μηδενικό κουπόνι. Την εγγύηση θα την παρέχει ο μηχανισμός EFSF πιστοληπτικής αξιολόγησης AAA. Το νέο ομόλογο θα έχει κουπόνι 4% τα 5 πρώτα χρόνια, 4,5% τα έτη 6-10 και 5% τα έτη 11-30.
Β)Εξασφαλισμένο ομόλογο από τον EFSF που προσφέρεται στην ονομαστική του αξία και τη δέσμευση να μετατραπεί σε νέο ομόλογο 30 χρόνων την στιγμή που θα απαιτηθεί η εξόφληση του. Το νέο ομόλογο θα έχει κουπόνι 4% τα 5 πρώτα χρόνια, 4,5% τα έτη 6-10 και 5% τα έτη 11-30.
Γ)Ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με ένα νέο ομόλογο 30ετούς διάρκειας πληρώνοντας το 80% της αξίας των παλιών. Το νέο ομόλογο θα έχει κουπόνι 6% τα 5 πρώτα χρόνια, 6,5% τα έτη 6-10 και 6,8% τα έτη 11-30.
Δ) Ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με ένα νέο ομόλογο 15ετούς διάρκειας πληρώνοντας το 80% της αξίας του. Η τελική πληρωμή των ομολόγων θα είναι εγγυημένη μερικώς, με έως το 80% των "απωλειών" να καλύπτονται. Το ποσό θα περιορίζεται στο 40% της αξίας του νέου 15ετούς ομολόγου. Θα έχει κουπόνι 5,9%.
Το επόμενο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί ξαφνικά έχει ανακύψει πρόβλημα με τις ελληνικές τράπεζες;
Το πρόβλημα ξεκινάει από την δομή των χαρτοφυλακίων ομολόγων των τραπεζών. Στο εξωτερικό οι κύριες κατηγορίες είναι το AFS διαθέσιμα προς πώληση και το εμπορικό χαρτοφυλάκιο.
Στην Ελλάδα οι τράπεζες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers οι τράπεζες μετέφεραν σχεδόν εξολοκλήρου τα ομόλογα που κατέχουν στα HTM διακράτηση έως την λήξη και στο LaR το δανειακό χαρτοφυλάκιο.
H Εθνική π.χ. διαθέτει 1,1 δις σε AFS, στα 3,5 δις τα HTM και 7,8 δις ευρώ τα LaR.
Τι δείχνει αυτή η δομή ότι διαφέρει σημαντικά σε σχέση με την δομή πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών.
Λόγω αυτής της διαφορετικής παραμέτρου οι ορκωτοί ελεγκτές PriceWaterHouseCooper, η KPMG και Deloitte and Touche έχουν αναλάβει σε συνεργασία με τις μητρικές στο Λονδίνο και στην αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί να αξιολογήσουν, αποτιμήσουν με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα τα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών με την ιδιαιτερότητα  ότι έχουν αυξηθεί τα HTM και LaR μέσα στο πλαίσιο της πρότασης για την εμπλοκή των ιδιωτών στην ελληνική κρίση χρέους.
Τα AFS χαρτοφυλάκια αποτιμώνται με βάση τις παραμέτρους του IFRS 39 οπότε το τοπίο είναι σχετικά ξεκάθαρο σε αντίθεση με τα HTM.
Με βάση πληροφορίες οι ορκωτοί ελεγκτές φαίνεται ότι ερμηνεύουν με μια σχετική ελαστικότητα τα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών και οι εισηγήσεις τους – προτάσεις τους φαίνεται να αποτελούν το μη χείρον βέλτιστο για τις τράπεζες.
Κοινώς η αποτίμηση της εμπλοκής των ελληνικών τραπεζών στην κρίση χρέους θα είναι ελέγξιμη αν τελικώς γίνει δεκτή η εισήγηση των ορκωτών ελεγκτών.

Το καλό και κακό σενάριο στην αποτίμηση των ομολόγων των τραπεζών
Ποσά σε δις ευρώ
Τράπεζες
Ζημίες – Καλό σενάριο
Ζημίες – Κακό σενάριο
Ομόλογα έως 2020
Core tier 1
Εθνική
0,800
2
10,471
11,9%
Alpha
0,490
0,800
4,500
9,3%
Eurobank
0,650
1,200
6,482
9%
Πειραιώς
0,300
1,1
7,143
9,4%
Κύπρου
0,100
0,200
1,155
9,2%
Marfin
0,200
0,500
3,100
9,1%
ATE
0,300
0,600
3,129
10,8%
TT
0,460
0,660
3,646
18,5%
Σύνολο
3,3
7
39,626

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr – νεότερες εκτιμήσεις


H TτΕ έχει θέσει ως ρήτρα ότι το core tier 1 πρέπει να είναι minimum  10%

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου