Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Αργεντινή – Επαρχία Χουχούι – 3 νεκροί σε μάχη με την αστυνομία για το δικαίωμα στη στέγη.

Σχόλιο ιστολογίου μας : Μια είδηση που πραγματικά σοκάρει και δεν μπορούσαμε να την αφήσουμε να θαφτεί!!!!!
Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

(Ανταπόκριση από την Αργεντινή)
Για τον αγώνα υπέρ του δικαιώματος στη στέγη στην περιοχή Λεδέσμα που βάφτηκε με αίμα.
Εχτές Πέμπτη 28/7 στις 6 το πρωί στη περιοχή Λιμπερταδόρ Χενεράλ Σαν Μαρτίν της επαρχίας Χουχούι Αργεντινής, σκοτώθηκαν 3* άνθρωποι σε σύγκρουση με την αστυνομία. Ο οικισμός αυτός βρίσκεται στην περιοχή Λεδέσμα που ονομάζεται έτσι από το ομώνυμο εργοστάσιο που καλλιεργεί και παράγει ζάχαρη και χάρη στο οποίο στην πραγματικότητα κατοικήθηκε η περιοχή από οικογένειες που εργάζονται εκεί σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα.
Εδώ και μια εβδομάδα, 700 οικογένειες επανακατέλαβαν 15 εκτάρια γης τα οποία ανήκουν μεν στο εργοστάστιο Λεδέσμα αλλά δεν χρησιμοποιούνται. Τα ίδια εδάφη τα είχαν καταλάβει και πριν από 3 χρόνια, τα οποία και εγκατέλειψαν χάρη σε μια συμφωνία που είχε τότε υπογραφεί ανάμεσα στον Δήμο, την επιχείρηση Λεδέσμα και την κυβέρνηση της επαρχίας (την κυβέρνηση του Χουχούι δηλαδή), σύμφωνα με την οποία δεσμεύονταν να βρουν λύση στο πρόβλημα κατοικίας των οικογενειών. Μέχρι σήμερα πάντως δεν είχαν προχωρήσει σε οποιαδήποτε λύση γι’ αυτό και οι οικογένειες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εκ νέου κατάληψη των εδαφών.
Η σύγκρουση μεταξύ της αστυνομίας και των καταληψιών ήταν σφοδρή, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς – ο ένας ήταν μπάτσος και μάλλον από ιδία πυρά- 30 τραυματίες κάποιους από αυτούς σοβαρά, παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα από την εκτεταμένη χρήση χημικών και δεκάδες συλλήψεις. Η αστυνομία χρησιμοποίησε ενάντια στον κόσμο σφαίρες από καουτσούκ και κανονικές από μολύβι. Οι καταληψίες ανήκουν στο CCC (Corriente Clasista Combativa – κάτι σαν «Αγωνιστικό Ταξικό Ρεύμα») ισχυρή συνδικαλιστική οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Αργεντινή.


Πολύ σημαντικό είναι ακόμη ότι η επίθεση της αστυνομίας έγινε μετά από εντολή της επιχείρησης Λεδέσμα και χωρίς να έχει παρθεί προηγουμένως δικαστική απόφαση εκκένωσης.
Στον οικισμό οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν γενικά προβλήματα κατοικίας αριθμούν τις 3.000, που στην πράξη σημαίνει, ότι μία στις τρεις οικογένειες στην περιοχή είναι χωρίς στέγη. Ταυτόχρονα το εργοστάσιο Λεδέσμα έχει στην κατοχή του 157.556 εκτάρια γης εκ των οποίων μόνο το 38.000 χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις που έχουν γίνει, μόνο 40 εκτάρια θα αρκούσαν για να λύσουν το πρόβλημα κατοικίας στον οικισμό Λιμπερταδόρ Χενεράλ Σαν Μαρτίν.
Η έλλειψη στέγης στον οικισμό του Λιμπερταδόρ, στην πραγματικότητα αντανακλά ένα πρόβλημα πολύ ευρύτερο σε ολόκληρη την Αργεντινή που από την πλευρά των λαών αντιμετωπίζεται με συνεχείς αγώνες (συχνά αιματηρούς) ενώ από την πλευρά της κιρσνερικής κυβέρνησης, με αδιαφορία και άγρια καταστολή - βλέπε π.χ. τα γεγονότα στο πάρκο ινδοαμερικάνο του Μπουένος Άιρες, τον περασμένο Δεκέμβριο ή στην Φορμόσα ενάντια στην αυτόχθονη κοινότητα των Κουόμ όπου πάλι είχαμε δολοφονίες από την αστυνομία ή παρακρατικούς.
Η αλληλεγγύη ήταν άμεση. Στο Μπουένος Άιρες κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το κυβερνητικό κτίριο του Χουχούι, σε μια αρκετά μαχητική πορεία. Στο Σαν Σαλβαδόρ πάλι, την πρωτεύουσα του Χουχούι, υπήρξε από το πρωί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης (η Αργεντινή έχει κάποιου τύπου ομοσπονδιακή δομή). Στις 5 το απόγευμα υπήρχε νέο ραντεβού για πορεία. Είναι αλήθεια, ότι για τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο κόσμος που μαζεύτηκε στο Χουχούι ήταν λιγοστός. Η πορεία βέβαια ήταν δυναμική και πέρασε μέσα από το εμπορικό κέντρο της πόλης. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που είδαμε αντίστοιχα ΜΑΤ. Η ειδοποιός διαφορά τους με τους δικούς μας είναι ότι γέμιζαν όπλα με αληθινές σφαίρες πίσω από τις ασπίδες τους, ενώ όλα δείχνουν ότι δεν διστάζουν να τις χρησιμοποιήσουν ενάντια στο πλήθος. Πρέπει ακόμη να προστεθεί ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κανάλια και έντυπος τύπος, αφιέρωσαν ελάχιστο χρόνο ή/και χώρο στην είδηση. Τυχαίο; Δεν νομίζω! Τα πλοκάμια της επιχείρησης Λεδέσμα –που στην πραγματικότητα είναι ο ηθικός και φυσικός αυτουργός- φτάνουν μέχρι την πρωτεύουσα του Χουχούι αλλά και μέχρι την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αφού είναι η βασική παραγωγός ζάχαρης, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Αργεντινή και με βρώμικο παρελθόν την περίοδο της δικτατορίας ως προς τον ρόλο της σε σχέση με τους βασανισθέντες και εξαφανισθέντες στην περιοχή.
Τα πράγματα πάντως φαίνεται ότι παίρνουν ακόμη χειρότερη τροπή, καθώς η κυβέρνηση αρνείται την ευθύνη για τις δολοφονίες και αντεπιτίθεται με το πρόσχημα ότι οι καταληψίες σκότωσαν πρώτοι τον μπάτσο (ισχυρίζονται δε ότι οι καταληψίες είχαν στην κατοχή τους μολότοφ και όπλα, κάτι που οι τελευταίοι το αρνούνται), και ότι αυτό πυροδότησε τη φονική επίθεση της αστυνομίας.
Σήμερα υπάρχει νέο κάλεσμα για πορεία έξω από την τοπική κυβέρνηση. Όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται απλώς για μία «βόλτα». Είναι πρώτη φορά που σύντροφοι λένε ότι θα πρέπει πάρουμε μαζί μας μαντίλια και λεμόνια (ακόμη λεμόνια χρησιμοποιούν αυτοί; Και άντε να βρεις πώς λένε εδώ το Μααλόξ).
Για ό,τι νεότερο θα σας ξαναγράψουμε.
Σας στέλνουμε μια σελίδα με σχετικές πληροφορίες κάτω από τον τίτλο «la masacre de Ledesma» και ένα σχετικό βιντεάκι με την επίθεση της αστυνομίας στους καταληψίες:
http://www.radiominkafm.blogspot.com/
και άλλο ένα σχετικό άρθρο στην Pagina 12: http://www.pagina12.com.ar/diario/elpais/1-173327-2011-07-29.html
*Τα νούμερα τόσο των νεκρών όσο και των καταληψιών παίζουν από κείμενο σε κείμενο. Επέλεξα τον αριθμό που αναφέρει ο εκπρόσωπος των καταληψιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου