Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Σχεδιάζουν παρασκηνιακά μεγάλες επανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών – Το μήνυμα Σόιμπλε – Μπαρουάν και οι παροτρύνσεις Βενιζέλου

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εντός και εκτός Ελλάδας καθώς έχει τεθεί στο επίκεντρο το ζήτημα της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών άμεσα.
Από την περασμένη εβδομάδα, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, διαφάνηκε η επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες, με τους Ευρωπαίους να «προικοδοτούν» τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, τον EFSF, με 20 δις. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.
Σήμερα, με νέα παρέμβαση των δύο υπουργών οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Φρανσουά Μπαρουάν, υπέδειξαν στον EFSF να προχωρήσει στο κρίσιμο ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι με βάση το καλό σενάριο ή το χειρότερο κακό συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους οι τράπεζες θα χάσουν 3,3  δις ευρώ από αρχική εκτίμηση 2,6 δις ευρώ και με βάση το κακό σενάριο 7 δις από 9  δις ευρώ αρχική εκτίμηση.
Αν επικρατήσει το κακό σενάριο τότε οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο EFSF καθώς θα έχουν μείνει κεφαλαιακά ακέφαλες.
Άλλωστε χτες ο υπουργός οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου