Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΗΠΑ προς Ισραήλ: «Παρακαλώ, βρείτε τα με την Τουρκία»…

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=16360

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της οικοδόμησης μίας νέας συνεργατικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Η συγκεκριμένη θέση εκφράστηκε κατά την διάρκεια δηλώσεων της Αμερικανίδας υπουργού μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, και πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ.
Το φλέγον θέμα των Τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, το οποίο επηρεάζει την μεσανατολική πολιτική των ΗΠΑ τέθηκε μετ’ επιτάσεως και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ε. Μπαράκ με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζόε Μπάιντεν, καθώς και με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τομ Ντόνιλον.



Είναι σαφές πως παρά το γεγονός πως για τις ΗΠΑ και την Δύση η νεοθωμανική πολιτική της Άγκυρας έχει καταντήσει ένα ενοχλητικό… «τσιμπούρι», το οποίο δεν είναι εύκολο να ξεφορτωθούν, η Ουάσιγκτον ακόμα – φαίνεται να – πιστεύει πως υπάρχει χώρος για τον ιστορικό συμβιβασμό μεταξύ Άγκυρας και Τελ-Αβίβ.

Εάν λοιπόν κάποιος δεν αποκρυπτογραφήσει την αμερικανική θέση ως μία απλά «πολιτικώς ορθή» στάση, θα μπορούσε να πει πως για ακόμα μία φορά η Ουάσιγκτον προσπαθεί να «χαϊδέψει» την Τουρκία επειδή βρίσκεται… εκεί που βρίσκεται. Το θέμα βέβαια είναι έως πότε η Δύση θα ακολουθεί αυτή τη πολιτική κατευνασμού απέναντι σε κάθε καπρίτσιο και επιθυμία, όσο παράλογη και να είναι, της Τουρκίας.
Δυστυχώς όμως για τους νεοθωμανούς και τους νεότουρκους πασάδες, ο χρόνος αυτός βαίνει νομοτελειακά προς το τέλος του, με ότι αυτό σημαίνει για την Τουρκία αλλά και για τις εγχώριες ολοκληρωτικές ελίτ οι οποίες ερίζουν για τον έλεγχό της, αφού αμφότερες κάνουν ότι μπορούν για να επισπεύσουν τις εξελίξεις…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου