Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Η Ευρωζώνη άρχισε να κοιτάζει ανατολικά

Από το ιστολόγιο http://www.exipno.gr/

Καθώς το ΔΝΤ εμφανίζει δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά την στήριξή του προς χώρες της Ευρωζώνης και την έκθεσή του στους κινδύνους του ευρώ και παράλληλα με την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των λεπτομερειών για τη δράση του EFSF απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση, η Ευρώπη αναγκάζεται, πια, να στραφεί προς τρίτες χώρες για την αναζήτηση κεφαλαίων.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παράγραφος στην ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, στην οποία αναφερόταν ότι «ένα τρίτο κράτος» μπορεί να βοηθήσει να διαμορφωθεί ο τρίτος πυλώνας στην προοπτική της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.



Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «στη συνάντησή μου με τον εκπρόσωπο της Κίνας στο ΔΝΤ κλήθηκα να απαντήσω στο ερώτημα: «Χώρες, όπως η Κίνα, που μπορεί να είναι οι ίδιες κάτοχοι ομολόγων, κομιστές ομολόγων, πού ανήκουν; Στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα;». Στον δημόσιο τομέα δεν ανήκουν γιατί στο δημόσιο ανήκουν οι Ευρωζώνη και το IMF που μας στηρίζουν με δάνεια τα οποία είναι «ζεστό» χρήμα. Στον ιδιωτικό τομέα ανήκουν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες που γράφουν ζημίες. Ένα τρίτο κράτος επιτρέπει να διαμορφωθεί ένας τρίτος πυλώνας και ο τρίτος πυλώνας μπορεί, κάλλιστα, να τροφοδοτήσει το μηχανισμό επαναγοράς δημοσίου χρέους στην δευτερογενή αγορά. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την προοπτική του σχήματος αυτού».
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ενώ αξιωματούχοι του έχουν αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «επιμήκυνση» της έκθεσης του στην ευρωζώνη. Ήδη έχει αρχίσει και εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πακέτο της Ελλάδας, ενώ αναζητούνται τρόποι να μην επιμηκυνθεί η βοήθεια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπως έγινε και με την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο διεθνής Τύπος.
Το ΔΝΤ έχει συμμετάσχει στα τρία πακέτα διάσωσης της ευρωζώνης με συνολικό ποσό 78,5 δις. ευρώ, δηλαδή με το ένα τρίτο των συνολικών πακέτων. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Ταμείου αναφέρουν ότι το πραγματικό ποσοστό ξεπερνά το συμφωνημένο 30%, εάν μάλιστα συμμετάσχει και στο νέο πακέτο της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος των δανείων που συνάπτει το ΔΝΤ με τις χώρες που το έχουν ανάγκη πρέπει να ισούται με το δεκαπλάσιο της ποσόστωσης τους (quota) στον οργανισμό, με προϋπόθεση οι χώρες αυτές να έχουν καλό δημοσιονομικό παρελθόν.
Δεδομένων των παραπάνω, οικονομικοί κύκλοι ερμήνευσαν τη δήλωση Βενιζέλου, σε συνδυασμό με τις ενστάσεις του ΔΝΤ και τα προβλήματα των ΗΠΑ, ότι ανοίγει ο δρόμος στην Κίνα να συμμετάσχει, είτε άμεσα είτε έμμεσα, στο σχέδιο στήριξης της ευρωζώνης. Εάν τελικά οι αναφορές του Βενιζέλου πάρουν σάρκα και οστά, τότε και πάλι η Κίνα θα έχει βρει «πύλη» εισόδου στα ευρωπαϊκά τεκτενόμενα μέσω της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου