Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, εδώ και καιρό συζητούσαν με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Ισραήλ για την προοπτική σύναψης μιας συμφωνίας στον τομέα του αερίου. Η Κάντρι Σίμσον εκ μέρους της Κομισιόν υπέγραψε μαζί με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου Τάρεκ ελ-Μόλα και την Ισραηλινή υπουργό Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ, μνημόνιο συναντίληψης για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Αιγύπτου, όπου θα υγροποιείται στα δύο μεγάλα τερματικά που λειτουργούν εκεί (Νταμιέτα και Ίντκου) και τα οποία ήδη τροφοδοτούν με υγρό καύσιμο ευρωπαϊκές αγορές. Ήταν μια εξέλιξη, η οποία «ψηνόταν» εδώ και καιρό μέσα από διεργασίες, οι οποίες δεν έβλεπαν όλες το φως της δημοσιότητας. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ήταν παρούσα στην υπογραφή, σε ανάρτηση της στο twitter επισημαίνει ότι «με τη Συμφωνία αυτή θα εργαστούμε για τη σταθερή παράδοση φυσικού αερίου στην ΕΕ από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ. Κτίζουμε υποδομές κατάλληλες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - την ενέργεια του μέλλοντος».
ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, που γίνεται στα πλαίσια της μεγάλης προσπάθειας, την οποία καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Είναι μια εξέλιξη, που πρέπει να εξαγριώνει την κατοχική Τουρκία, η οποία έμεινε εκτός. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Η Κύπρος δεν ήταν παρούσα σε αυτή τη συμφωνία, αν και είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε, αλλά και κράτος της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Σημειώνουμε τα όσα ανέφερε στην ομιλία που έκανε η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου κατά τη χθεσινή 7η Υπουργική Συνάντηση του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), του οποίου προεδρεύει για το 2022 η Κύπρος. Τα σημειώνουμε καθώς προσεγγίζει τα διαδραματιζόμενα με μια θετική αντίληψη των πραγμάτων. Είπε πως «το μνημόνιο κάνει συγκεκριμένες αναφορές στη συμμετοχή των κρατών μελών της ΕΕ (Κύπρου, Γαλλίας, Ελλάδας και Ιταλίας) στο EMGF και, φυσικά, στον ρόλο του EMGF στην υποστήριξη και την επιτάχυνση της δημιουργίας μιας αποτελεσματικής και ανταγωνιστικής, περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων φυσικού αερίου περιφερειακών χωρών, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κύπρος».
ΘΕΛΟΥΜΕ να πιστεύουμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα στις επερχόμενες εξελίξεις, παρόλο που δεν μετείχε στην συμφωνία (μπορεί να αναφερθεί πως συμμετέχει μέσω Ε.Ε. ως κράτος-μέλος). Ελπίζουμε ότι οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες, ώστε η χώρα μας θα εμπλακεί. Αυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να γίνει μόνο του, αυτόματα. Χρειάζονται να γίνουν κινήσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Έστω κι εάν σε μια κομβικής σημασίας συμφωνία δεν είμαστε παρόντες. Η υπουργός Ενέργειας είπε στην ομιλία της πως «το μνημόνιο αναφέρεται στο φυσικό αέριο που προέρχεται από την Αίγυπτο, το Ισραήλ ή οποιαδήποτε άλλη πηγή στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες της Ένωσης…».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου