Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Θέλουμε αποτροπή. Ούτε κατευνασμό, ούτε “ιεροκήρυκες” πολέμου

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) 

Ελπίζω οι Τούρκοι να έχουν το σθένος κάποια στιγμή να βγάλουν προς τα έξω τι τους είπαν στην ”πενταμερή” προχθές.

Η πίεση από μια συγκεκριμένη χώρα ήταν τέτοια που περιμένω απλώς οι Τούρκοι να βγάλουν προς τα έξω με τι τους απείλησαν και μετά θα κατανοήσουμε και τα όσα λέει τώρα ο Ακάρ περί διαλόγων.

Η Ελλάδα έκανε το σωστό και να επιμείνει σε αυτό. Πρέπει να είναι πειστική για την αποφασιστικότητά της να δράσει και έτσι η πίεση να πηγαίνει

α) προληπτικά (και όχι σαν τα Ίμια) και

β) στη σωστή πλευρά (στην παραβατική και κατοχική δύναμη Τουρκία).

Βλέπουμε πως αποτελέσματα έχουμε εφαρμόζοντας αποτροπή παντού ακόμη και σε δηλώσεις. Οι λέξεις είναι σφαίρες και όχι ”λόγια” όταν αφορούν οργανισμούς, κράτη κτλ. Διαφορά αντιμετώπισης ήταν αυτή εδώ τώρα (σε αποτελεσματικότητα) και όχι το ”νέο κεφάλαιο για ελληνοτουρκικές σχέσεις το δείπνο στο Βόσπορο”.

Η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ έχει μια μοναδική ευκαιρία να βάλει όρους για την Τουρκία (όρους διαλόγου) για να μη ζήσουμε ξανά το τσίρκο του 2020 όπου η Τουρκία απομάκρυνε το πλοίο κάθε που ερχόταν Σύνοδος Κορυφής ή Συμβούλιο Υπουργών.

Όχι διάλογος για τον διάλογο, όχι διαμεσολάβηση για τη διαμεσολάβηση (ειδικά με χώρες που σε παίζουν 80-20 εναντίον σου) ναι στην αποτροπή αν θέλουμε ειρήνη και όχι πόλεμο.

Κάτι ακόμη: Όπως επικίνδυνοι είναι εκείνοι που λένε ναι στον κατευνασμό, άλλο τόσο επικίνδυνοι είναι όσοι βλέπουν τον πόλεμο σαν τσακωμό στο γήπεδο. Γενικώς, ανθρώπους που ανοίγουν το στόμα τους και πανεύκολα βγαίνουν από αυτό κάλυκες, βόμβες, πύραυλοι (κυρίως βλήματα) κτλ να τους φοβάστε από πολλές πλευρές. Αποτροπή θέλουμε, όχι ”ιεροκήρυκες”.

Από το ”δε μιλάμε καθόλου, δεν προκαλούμε καθόλου” (τελείως λάθος και εκφυλιστικό) μέχρι το γινόμαστε όπως οι Τούρκοι σαν τα κιτς και γραφικά τους events και tv shows που κάνουν έχει απόσταση άνω των 12 ν.μ… Μια απάντηση σε δέκα ύβρεις, αν είναι ηχηρή και περιεκτική, αρκεί. Οι Τούρκοι συνυπολόγισαν πολύ το γεγονός ότι άκουσαν λέξεις και φράσεις που δεν έχουν ξανακούσει.

Αν τρέμω κάτι: Μην καταπιούν προσωρινά τη γλώσσα τους οι Τούρκοι και εδώ πάλι αρχίσουν να λένε ”ήσυχα καλοκαίρια και ήπιοι χειμώνες”. Αν όντως η Τουρκία δεν κάνει τίποτε σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, η Ελλάδα θα έχει πετύχει μια καλή παράσταση αποτροπής την οποία πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζει και να προετοιμάζει γιατί μπορεί να μην είναι βέβαιο το τι θα κάνει η Τουρκία τους προσεχείς μήνες, όμως το 2030 για την Τουρκία είναι ορόσημο καθώς τότε θα είναι πολύ αργά για να κάνει οτιδήποτε.

Επομένως: Τα ελληνοτουρκικά είναι μια διαρκής σύγκρουση με εξάρσεις και υφέσεις.

ΠΗΓΗ armynow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου