Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Ελληνοτουρκικά: Κακοφωνία μηνυμάτων από την Άγκυρα

Η τουρκική κυβέρνηση εκπέμπει διαφορετικά μηνύματα σχετικά με το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. 

Μανώλης Κωστίδης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η τουρκική κυβέρνηση εκπέμπει διαφορετικά μηνύματα σχετικά με το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ζήτησε την «επίλυση των προβλημάτων με διπλωματικά μέσα». Από την άλλη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί την έντονη ρητορική εναντίον της Αθήνας, σημειώνοντας ότι είναι οριστική η απόφασή του να μην υπάρξουν από εδώ και πέρα συναντήσεις με την ελληνική πλευρά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, δήλωσε ότι «όσον αφορά την Ελλάδα έχω εκφράσει τις αντιδράσεις μου. Και είπαμε ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους, ειδικά αν δεν είναι μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός». Πριν από λίγες εβδομάδες ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποκλείσει και πάλι το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «για μένα πλέον δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης». Ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε πως ο ίδιος ζήτησε να μην ξαναγίνουν συνεδριάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας με την Ελλάδα και δήλωσε ότι «πιθανότατα δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο ξεκάθαρη αντίδραση. Και έτσι, από εδώ και πέρα η Ελλάδα θα φροντίσει τον εαυτό της».

Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως πλέον δεν θα υπάρχουν συναντήσεις με την ελληνική πλευρά, ενώ ο Ακάρ προτείνει επίλυση των προβλημάτων «με διπλωματικά μέσα».

Νωρίτερα όμως, ο κ. Ακάρ σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μίλησε με θετικά λόγια για τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, αφού υποστήριξε πως κάποιοι Ελληνες πολιτικοί συνεχίζουν τη ρητορική τους εναντίον της Αγκυρας και αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, όπως και στις συμμαχίες της με άλλες χώρες, ξεκαθάρισε ότι «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για μια ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Είναι σημαντικό να ενεργήσουμε αναγνωρίζοντας ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονά μας, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, με διπλωματικά μέσα. Αν είμαστε ενωμένοι και μαζί μπορούμε να επωφεληθούμε καλύτερα από τα πλούτη και αυτό μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ευημερία των χωρών μας».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας υποστήριξε πως «είναι σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων. Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία».

ΠΗΓΗ kathimerini

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου