Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Ανίκητα τα Ελληνικά «γεράκια» - Σε «περιδίνηση» η Τουρκική αεροπορία -Στη βουλή η αναβάθμιση 38 μαχητικών F-16 block 50-Στα χέρια του ΥΕΘΑ η LOR για τα F-35

Του Κώστα Σαρικά

Αναβάθμιση των block 50 ενισχύει άμεσα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελληνικών «γερακιών».

Τα χτυπήματα είναι διαδοχικά και συντριπτικά. Αλλάζουν άρδην τις ισορροπίες στον αέρα με την Τουρκική αεροπορία να βρίσκεται πλέον σε «περιδίνηση» και βάζουν τα θεμέλια για την απόλυτη κυριαρχία της Πολεμικής μας Αεροπορίας τα επόμενα χρόνια πάνω από το Αιγαίο και σε κάθε γωνιά του FIRAθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost εντός της ερχόμενης εβδομάδας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρνει στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά και την άμυνα επιτροπή της βουλής την αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50. Ενώ ταυτόχρονα  θέμα ημερών είναι και η αποστολή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες του έγγραφου ενδιαφέροντος της Ελλάδας μέσω του Letter of Request για την είσοδο στο πρόγραμμα του Stealth μαχητικού F-35 με την απόκτηση μιας  τουλάχιστον Μοίρας.

Δύο κινήσεις ουσίας για το παρόν αλλά και το μέλλον των «μπλε» φτερών.Αφού η αναβάθμιση των block 50 ενισχύει άμεσα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελληνικών ‘’γερακιών’’ ενώ η απόκτηση των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 «απογειώνει» τη HAF που περνά πλέον σε εποχή Stealth με την είσοδό της στο κλειστό club των «αόρατων» μαχητικών.

Όπως έχει αποκαλύψει εδώ και αρκετές εβδομάδες το Newpost αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η αναβάθμιση των 38 F-16 block 50. Πρόγραμμα το οποίο ήδη έχει καθυστερήσει αλλά πλέον ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια και παίρνει το δρόμο του. Αφού ήδη τα απαραίτητα κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί τόσο για τα αεροσκάφη όσο και για τα οπλικά συστήματα τα οποία περιλαμβάνονται στο  συνολικό «πακέτο». To πρόγραμμα ύψους 700 εκ αφορά την αναβάθμιση των 38 μαχητικών με βάση τα απάρτια από τα F-16 block52+ και block 52+adv τα οποία πλέον μετατρέπονται σε Viper, την απόκτηση 30 ατρακτιδίων νυχτερινής σκόπευσης  Sniper Advanced Targeting Pods αλλά και την πιστοποίηση για χρησιμοποίηση μια σειρά όπλων. Πρόκειται για τους πυραύλους αέρος-αέρος Amraam 120 C7, τις βόμβες ΜΚ 84 και τους αέρος-εδάφους JDAM και JSOW. Όπλα που θα κάνουν τον «ΠΕΡΣΕΑ» και το «ΒΕΛΟΣ» δύο πανίσχυρες Μοίρες ικανές να αναλάβουν κάθε είδους αποστολή και να πλησιάσουν σε δυνατότητες τα 83 Viper.

Την ίδια ώρα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει ήδη ολοκληρώσει τη σύνταξη της επιστολής LOR προς τις Αμερικανικές αρχές για την απόκτηση τα επόμενα χρόνια μιας τουλάχιστον Μοίρας Stealth μαχητικών  F-35. Με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται ταχύτατα και τη LOR να βρίσκεται ήδη στα χέρια του Νίκου Παναγιωτόπουλου προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση. Αφού άλλωστε οι εντολές του πρωθυπουργού ήταν να «τρέξει fast track» ώστε να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι να προσγειωθούν τα πρώτα 5ης γενιάς μαχητικά στην Ελλάδα.

Και όλα αυτά την ώρα που η «παρθενική» πτήση των πρώτων από τα συνολικά 83 μαχητικά τα οποία αναβαθμίζονται σε Viper να ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία ώστε να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να παραδοθούν  στην Πολεμική Αεροπορία εντός του 2022 τέσσερις τουλάχιστον «οχιές» με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για έξι έως οκτώ. Ενώ αναμένονται στην Τανάγρα ακόμη έξι Rafale κάνοντας πλέον εφιαλτική την επόμενη μέρα πάνω από το Αιγαίο για τους προκλητικούς γείτονες.

ΠΗΓΗ newpost

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου