Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Τσαβούσογλου: Το ΡΚΚ κρατά όμηρο τη Σουηδία - Στις Βρυξέλες Καλίν και Ονάλ για το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Κατηγορηματικός για άλλη μια φορά εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ειδικά η Σουηδία έχει καταστεί όμηρος του ΡΚΚ, το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να την αποτρέψει να ενταχθεί.

Σε συνέντευξη τύπου στην Κροατία με τον ομόλογό του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την ανάρτηση σημαίας της οργάνωσης PKK και φωτογραφιών του Αμπντουλάχ Οτζαλάν σε εμβληματικά κτίρια στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας λειτουργούν πολύ χαλαρά, επιτρέποντας στην οργάνωση να λειτουργεί εναντίον της ίδιας της Σουηδίας και της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

«Ο δήμαρχος και ο πρέσβης μας ήταν σε ένα μέρος εκεί, ήταν μαζί, και όταν ο πρέσβης μας ρώτησε, ο δήμαρχος είπε, ‘δεν συνέβη απολύτως τίποτα τέτοιο’. Όταν ρωτήσαμε τις αρχές, είπαν ότι δεν το γνώριζαν, αλλά σήμερα η σουηδική αστυνομία είπε ότι συνέβη αυτό το περιστατικό. Αυτό δείχνει πόσο χαλαρές είναι οι αρχές της από τη μία και από την άλλη, αυτή η τρομοκρατική οργάνωση του PKK είναι μία τρομοκρατική οργάνωση καταρχήν. Αυτή η τρομοκρατική οργάνωση του PKK λειτουργεί όχι μόνο εναντίον της Τουρκίας, αλλά βλάπτει και τα εθνικά συμφέροντα της Σουηδίας. Και ειδικά τη Σουηδία κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Υπάρχει εξάλλου κι ένας βουλευτής υποστηρικτής του PKK. Κι απειλεί συνεχώς την κυβέρνηση της Σουηδίας, έχοντάς την σχεδόν καταστήσει όμηρο. Το βλέπουμε και μέσα στη Σουηδία. Υπάρχουν και αξιωματούχοι και διάφοροι θεσμοί που θέλουν η Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά ειδικά αυτή η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG καταβάλλει κάθε προσπάθεια. Σχεδόν την κρατάει όμηρο», δήλωσε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επίσης ότι την Κυριακή μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν και ένας υφυπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να συζητήσουν στο ΝΑΤΟ το θέμα της Σουηδίας-Φινλανδίας.

«Ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Σεντάτ Ονάλ, και ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Κυριακής και θα εξετάσουν αυτό το έγγραφο (που έχει δώσει η Τουρκία σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης των δύο χωρών) μαζί με το ΝΑΤΟ, αλλά υπενθυμίζουμε τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και σε όλα τα μέρη την αποφασιστικότητά μας για αυτό το θέμα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

ΠΗΓΗ ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου