Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Οι ακραίες προκλήσεις Ερντογάν, η ανησυχία για θερμό επεισόδιο & η στάση της Αθήνας

 

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, με την επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου να ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση, την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Εχθές, οι τουρκικές αρχές παρενόχλησαν μέσω ασυρμάτου το ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, την ώρα που βρισκόταν πάνω από τον Άγιο Ευστράτιο, με τους Τούρκους να ισχυρίζονται ότι παραβιάζεται ο εναέριος χώρος τους.
«Οι Τούρκοι θα αξιοποιήσουν κάθε περίπτωση για να μας επαναφέρουν σε ένταση»

«Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Όποτε ο Ερντογάν πιέζεται από το εξωτερικό, κάνει κάποια αναδίπλωση, αλλά αυτή συνήθως δεν κρατάει πολύ. Όταν ξεκίνησαν τα γεγονότα στην Ουκρανία έσπευσε να συναντήσει τον Έλληνα ΠΘ. Δεν πέρασε μία εβδομάδα και γυρίσαμε σε όσα γίνονταν πριν τη συνάντηση», σχολίασε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Νομίζω ότι οι Τούρκοι σύντομα θα γυρίσουν στην ίδια ρητορική. Προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους προχθές, και εχθές παρενόχλησαν το ελικόπτερο του κ. Χαρδαλιά. Οι Τούρκοι θα αξιοποιήσουν κάθε περίπτωση για να μας επαναφέρουν σε ένταση. Προσπαθούν να μη φανεί ότι φέρουν την ευθύνη. Η ένταση και η ρητορική του Ερντογάν είναι ραγδαία αυξανόμενη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πώς βιώνουν οι κάτοικοι στην Τήλο την ακραία προκλητικότητα του Ερντογάν

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε και ο ΓΓ του δήμου Τήλου, Στάθης Κοντός, αναφορικά με την κατάσταση στο νησί, μετά και την αμφισβήτηση από την τουρκική πλευρά της ελληνικής κυριαρχίας σε πολλά νησιά μας.

«Εμείς φόβο δεν έχουμε. Ανησυχία υπάρχει, αλλά φόβος όχι. Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει καλά. Ανησυχία υπάρχει γιατί και τα οικονομικά της χώρας δεν πάνε καλά, όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημείωσε ο κ. Κοντός.

«Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με τους Τούρκους πολίτες. Έρχονται με τα σκάφη τους, κάθονται σαββατοκύριακα. Την ίδια ανησυχία έχουν και εκείνοι. Όλοι θέλουν την ηρεμία. Εδώ υπάρχει γενικά μια ηρεμία που δεν έχει αλλάξει. Υπάρχει ανησυχία με τη ρητορική Ερντογάν, αλλά δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα», πρόσθεσε ο ίδιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου