Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Επιτυχείς πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις F-16V από την ΕΑΒ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με επιτυχία εκτελέσθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις των δύο πρώτων F-16V με Αμερικανούς δοκιμαστές ιπταμένους, από την ΕΑΒ. Την προηγουμένη εβδομάδα, οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν πτήσεις εξοικειώσεως (Terrain Familiarization) με δύο διθέσια F-16D της Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν μετασταθμεύσει στην Τανάγρα, στην καθορισμένη περιοχή του FIR Αθηνών που έχει δεσμευθεί για τον σκοπό. Στην διάρκεια των πτήσεων, σημειώθηκαν πολύ μικρά “ευρήματα” – παρατηρήσεις, τα οποία ελήφθησαν υπ’ όψιν κι ανέλαβε επιμέλεια ενεργειών η ομάδα της Lockheed Martin. Κατόπιν, την ερχομένη εβδομάδα τα δύο αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν μικρό αριθμό πτήσεων, μετά τις οποίες θα δοθεί και επισήμως η πιστοποίησή τους ως πλήρως λειτουργικά και ικανά F-16V.

Οι πρώτες πτήσεις στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση V, πραγματοποιήθηκλαν στις 15 και 16 Ιουνίου από τα πρώτα δύο αεροσκάφη που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών πτήσων πραγματοποιείται έλεγχος των αναβαθμισμένων συστημάτων των F-16, ο οποίος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, δίδοντας το έναυσμα για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών και των υπολοίπων προς αναβάθμιση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΕΑΒ, η πτήση του εκσυγχρονισμένου F-16V (προφανώς της 16ης Ιουνίου) υποστηριζόταν από ένα “chase aircraft” της Πολεμικής Αεροπορίας και διήρκεσε περίπου μία ώρα. Απογειώθηκε στις 11.00, εκτέλεσε τοπική πτήση και προσγειώθηκε στις 11.58, αφού εκτέλεσε μια σειρά από προβλεπόμενες δοκιμασίες και εξονυχιστικούς ελέγχους. Οι δοκιμές εκτελέστηκαν προκειμένου να επιβεβαιωθούν η ασφάλεια και η αξιοπιστία του σχεδιασμού, όπως επίσης και η λειτουργικότητα του εγκατεστημένου εξοπλισμού.

Ύστερα από την επιτυχή έκβαση των δοκιμών ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ Δ. Παπακώστας, δήλωσε: «Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με την πρόοδο που επιτελείται, καθώς όλα κυλούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Η Εταιρεία υπηρετεί το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, υποδεικνύοντας συνέπεια, προσήλωση στο αποτέλεσμα, προσανατολισμό στην οργάνωση και άρτιο στρατηγικό σχεδιασμό, σε αγαστή πάντα συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin και την Πολεμική Αεροπορία. Η ΕΑΒ είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή τεχνογνωσίας στη χώρα, με απόλυτη αφοσίωση στην εθνική μας Άμυνα και Ασφάλεια».

Απόλυτα ικανοποιημένος από την επιτυχία των πτητικών λειτουργιών δήλωσε και ο Διευθυντής των Ελληνικών Επιχειρήσεων της Lockheed Martin Aero στην ΕΑΒ Charles Akers: «Ήμουν μάρτυρας του μεγαλείου σήμερα της ομάδας Viper, καθώς προετοίμασαν και εκτέλεσαν άρτια την πρώτη πτήση ενός kit proof jet WJ:06. Οι ομάδες της LMA και της ΕΑΒ είχαν άριστη συνεργασία με τον πιλότο της LMA και την ομάδα υποστήριξης, η οποία εκπόνησε το σχέδιο και το εκτέλεσε άψογα. Τί επίδειξη επαγγελματισμού και τεχνογνωσίας! Είμαι τόσο υπερήφανος για την ομάδα, είναι τιμή μου που ήμουν μέρος της και είμαι ευγνώμων που έγινα μάρτυρας αυτής της εξαιρετικής επίδοσης».

Η ΕΑΒ ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει στην Πολεμική Αεροπορία τουλάχιστον 6 αναβαθμισμένα F-16V εντός του 2022, αποτελώντας ένα ασφαλές εχέγγυο για την απόδοση του συνόλου των αναβαθμισμένων 83 αεροσκαφών που θα ολοκληρωθεί το 2027.

ΠΗΓΗ doureios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου