Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Κίνα: Καθέλκυσε το τρίτο αεροπλανοφόρο της με όνομα-μήνυμα σε Ταϊβάν και ΗΠΑ

 

Η Κίνα καθέλκυσε την Παρασκευή (17/06) το τρίτο της αεροπλανοφόρο, το «Fujian», που πήρε το όνομά του από την επαρχία η οποία βρίσκεται απέναντι από την Ταϊβάν, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα για τις προθέσεις του Πεκίνου, καθώς εκσυγχρονίζει τον στρατό του.

Δεκάδες μέλη του Ναυτικού παρατάχθηκαν μπροστά από το πλοίο και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο της Κίνας στην τελετή καθέλκυσης, στην οποία συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Σου Τζιλιάνγκ, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής. Το «Fujian» είναι το τρίτο αεροπλανοφόρο μετά το «Shandong», που τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του 2019, και το «Liaoning», το οποίο η Κίνα αγόρασε μεταχειρισμένο από την Ουκρανία το 1998 και ανακατασκευάστηκε εγχωρίως. Επισημαίνεται ότι η Κίνα εξακολουθεί να βελτιώνει την ικανότητά της ως προς τα αεροπλανοφόρα και να τα ενσωματώνει σε ομάδες μάχης, κάτι που οι ΗΠΑ κάνουν εδώ και δεκαετίες, έχοντας 11 τέτοιου είδους πλοία.

Ακόμα, η καθέλκυση του «Fujian» καταδεικνύει την αυξανόμενη ικανότητα του κινεζικού στρατού σε μια περίοδο έντασης με την Ουάσινγκτον σχετικά με την Ταϊβάν, που διεκδικεί η Κίνα, καθώς και σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας εν γένει.

Το όνομα-μήνυμα του τρίτου κινεζικού αεροπλανοφόρου

Η παράκτια επαρχία Φουτζιάν βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Πορθμό της Ταϊβάν και φιλοξενεί την Ανατολική Διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας. Η Ταϊβάν είναι μια ακμάζουσα δημοκρατία, αλλά η Κίνα θεωρεί το νησί δικό της έδαφος. Ανώτερος αξιωματούχος της Ταϊβάν που γνωρίζει τον σχεδιασμό ασφαλείας του νησιού, δήλωσε στο Reuters ότι με το νέο αεροπλανοφόρο η Κίνα σηματοδοτεί τις προθέσεις της για προβολή ισχύος στην περιοχή και σε μεγάλο βαθμό στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε υπό τον όρο της ανωνυμίας: «Στο μέλλον, θέλουν να διεισδύσουν απευθείας στα ανατολικά της πρώτης νησιωτικής συστάδας, η οποία περιλαμβάνει τα ιαπωνικά νησιά Ριούκιου και τα ύδατα του Ειρηνικού στα ανατολικά της Ταϊβάν. Οποιαδήποτε περιφερειακή συνεργασία θεωρείται από το Πεκίνο ως παρέμβαση στο ζήτημα της Ταϊβάν ή ως πρόκληση για την Κίνα. Η καθέλκυση του νέου αεροπλανοφόρου είναι μια προκλητική δήλωση».


ΠΗΓΗ  https://www.briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου