Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Φυσικό αέριο: Στα χαρακώματα Ρωσία και Ευρώπη - Κλείνει στρόφιγγες η Μόσχα - Ράλι τιμών

 

Μαίνεται ο ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας - Ευρώπης. Με μοχλό το φυσικό αέριο η Μόσχα απαντά σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία μετά την τριμερή επίσκεψη Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι στο Κίεβο - Κινδυνεύει η ενεργειακή επάρκεια της γηραιάς ηπείρου - Νέο ράλι τιμών

Με κλιμακούμενη ένταση μαίνεται ο ενεργειακός πόλεμος μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, με τη Μόσχα να στέλνει μηνύματα ότι θα χρησιμοποιήσει την ενεργειακή της δύναμη ως απάντηση στις κινήσεις της Δύσης στο μέτωπο της Ουκρανίας. 

Μετά την Γερμανία, η ένταση στο ενεργειακό πεδίο μεταφέρθηκε σήμερα σε Γαλλία και Ιταλία, που χάνουν το σύνολο ή μέρος της ροής ρωσικού αερίου μέσω αγωγών. 

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν λαμβάνει πλέον ρωσικό αέριο μέσω αγωγών μετά την σημαντική μείωση της ροής στον Nord Stream 1, ενώ η ροή του ρωσικού αερίου μειώνεται και προς την Ιταλία με την ENI να ανακοινώνει μείωση 50% της ροής. 

 Η διαταραχή αυτή λαμβάνει χώρα λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των ηγετών της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας στο βομβαρδισμένο Ιρπίν και στο Κίεβο.... Είχε προηγηθεί το κλείσιμο της κάνουλας σε Πολωνία, Βουλγαρία, Φινλάνδία και Δανία, τους τελευταίους δύο μήνες, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.  

Τρέχουν οι τιμές

Το νέο θρίλερ έχει ήδη αντίκτυπο στην ευρωπαική οικονομία, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν εκ νέου ρεκόρ από χθες το απόγευμα, επιστρέφοντας στις υψηλές τιμές που είχαν σημειωθεί με την ένταξη του πολέμου στην Ουκρανία.  

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν σήμερα έως και 8,4%, ανεβάζοντας το ποσοστό για το σύνολο της εβδομάδας σε περίπου 60% αναγκάζοντας την Ευρώπη να «γεμίζει» τις αποθήκες της.

Σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Ιουλίου διαπραγματεύονται στα 125 με 130 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα μετά το χθεσινό ράλι, όταν είχαν φτάσει ακόμη και στα 148 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα.


Η αύξηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τους τελευταίους μήνες η τιμή του φυσικού αερίου κυμαίνονταν κοντά στα 80 - 90 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα, μια τιμή ιδιαίτερα υψηλή πριν την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο αλλά αισθητά χαμηλότερα από την πρώτη περίοδο του πολέμου.

Με τις τελευταίες αναταράξεις στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό αέριο, η τιμή ξεφεύγει εκ νέου κι επιστρέφει στις πρώτες μέρες του πολέμου, δηλαδή στις αρχές Μαρτίου.

Κι ενώ η Ευρώπη θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρώσει την απεξάρτησή της από την ρωσική ενέργεια, η Ρωσία δημιουργεί γρήγορα νέους συμμάχους τόσο στις χώρες των Brics ( Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική, Κίνα) όσο και στην Ασία προωθώντας τα αποθέματα προς άλλες αγορές και «τιμωρώντας» τουλάχιστον 7 Ευρωπαϊκές χώρες που είτε αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με τις πληρωμές σε ρούβλια ή ενισχύουν με κάθε τρόπο την Ουκρανία.  

Ιταλία- Γαλλία και Γερμανία στο στόχαστρο

Η ρωσική Gazprom μείωσε χθες τη ροή φυσικού αερίου προς την Ιταλία κατά περίπου 15%, ενώ σύμφωνα με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Eni η μείωση έφτασε στο 50% σήμερα

 Λίγο αργότερα η διαχειρίστρια του γαλλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου GRTgaz ανακοίνωσε ότι δεν λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω αγωγού από τις 15 Ιουνίου, μια διακοπή που η Ρωσία αποδίδει στα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον Nord Stream 1 που τροφοδοτεί τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η Γαλλία, που βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 17% του φυσικού της αερίου, το οποίο φτάνει στη χώρα κυρίως μέσω αγωγών από τη Γερμανία, είχε δει μείωση κατά 60% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη GRTgaz. Εδώ και δύο ημέρες οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν πέσει στο μηδέν.

Είχε προηγηθεί η μείωση κατά 60% της ροής αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream, ενός βασικού αγωγού για την προμήθεια της Ευρώπης με ρωσικό αέριο, με το Βερολίνο να κάνει λόγο για «πολιτικά κίνητρα» της Μόσχας που εργαλοποιεί την ενέργεια.

Η Gazprom ωστόσο επικαλείται τεχνικά προβλήματα στον σταθμό της στη Βαλτική, εντείνοντας περαιτέρω τα προβλήματα προσφοράς στην Ευρώπη.

Πολιτικοί αναλυτές συνδέουν την κίνηση αυτή της Μόσχας με την επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγελάριου Ολαφ Σολτς, στο Κίεβο. 

Η στήριξη που παρείχαν οι ηγέτες τριών σημαντικών χωρών της ΕΕ στην Ουκρανία αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τη Ρωσία η οποία κλιμακώνει την πίεση στην ΕΕ.  

Προειδοποιητικό μήνυμα η κίνηση της Gazprom

Η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί αν η μείωση αυτή της παροχής φυσικού αερίου θα είναι προσωρινή, ή θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην αποθήκευση φυσικού αερίου για τον χειμώνα τόσο στην Ιταλία όσο και στις υπόλοιπες χώρες.

«Σε ό,τι αφορά την διαδικασία αποθήκευσης, είμαστε λίγο πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά πιο χαμηλά απ' ό,τι την περσινή χρονιά. Συνεχίζω, πάντως, να είμαι αισιόδοξος» δήλωσε πρόσφατα ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, διευθύνων σύμβουλος της Ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθάκων, Eni.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η διάθεση φυσικού αερίου στην Ιταλία ξεπερνά την ζήτηση καθώς αγγίζει τα 200 εκατ. κυβικά μέτρα ενώ η ζήτηση δεν ξεπερνά τα 160. «Η κίνηση της Μόσχας, όμως, μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς όλη την Ευρώπη: ότι έστω και αν, προς το παρόν δεν υπάρχουν πρακτικές συνέπειες, αυτό μπορεί να συμβεί στο μέλλον, προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με πολλούς Ιταλούς αναλυτές, η μείωση εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ιταλία, τη Γαλλία και την Γερμανία, έχει και έναν καθαρά οικονομικό στόχο: να αυξηθεί, και πάλι, η τιμή του αερίου στις αγορές της Ευρώπης με τη Ρωσία να κερδίζει ακόμη και από αυτό.

Η Ρωσία κερδίζει

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller μιλώντας στο 25ο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, υποστήριξε ότι η Ρωσία «επωφελείται από την άνοδο των τιμών στην Ευρώπη, ακόμη και αν οι ροές του προς την  μεγαλύτερη αγορά του είναι μειωμένες».

Και όπως φαίνεται οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και σήμερα, μετά το ανεξέλεγκτο ράλι της τιμής χθες που ξεπέρασε τα 148 ευρώ η μεγαβατόρα.

Σήμερα, στις 11 ώρα Ελλάδος, οπότε και ανακοινώθηκε η διακοπή της ροής φυσικού αερίου στη Γαλλία, η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε σε υψηλό 134 ευρώ η μεγαβατόρα για να πέσει οριακά στα 123 ευρώ.

Κι ενώ η Gazprom έκλεινε τις ροές προς την Ευρώπη, η εταιρεία ανακοίνωσε της συνεργασία της με την κινεζική CNPC καθώς υπέγραψαν τεχνική συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα και τους αγωγούς που υπάρχουν στην Άπω Ανατολή.

Η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει πάνω από 67% τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα, οι οποίες είχαν άλμα το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

ΠΗΓΗ https://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου