Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Σε τρεις φάσεις

Ο χάρτης της «Γαλάζιας πατρίδας» που δημιουργήθηκε από τον Τζιχάτ Γιαϊτζί (πηγή: Twitter / @turkdegs)

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο μακρύς ο κατάλογος των τουρκικών διεκδικήσεων. Και η Ελλάδα δυστυχώς κάθε φορά που έχουμε μία νέα διεκδίκηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, αφού την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει σχεδόν πάντα η Τουρκία.

Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας εκδηλώνονται με δηλώσεις κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων και στη συνέχεια η Αθήνα προσπαθεί να «μαντέψει» ποιες θα είναι οι κινήσεις της Άγκυρας για την υλοποίησή τους.

Αυτή τη φορά ευθυγραμμίστηκαν τα άστρα, ή μάλλον οι τρεις ημισέληνοι που είναι το έμβλημα του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος αυτού του κόμματος –το οποίο είναι στην ουσία ένας παρακρατικός-παραστρατιωτικός μηχανισμός που ελέγχει όλο το οργανωμένο έγκλημα στην Τουρκία και την Ευρώπη μέσω οργανώσεων όπως οι «Εστίες των Ιδεαλιστών» (Ülkü Ocakları)–, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα ήταν πολύ αποκαλυπτικός.

Μας είπε, λοιπόν, για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και μας αποκάλυψε τα στάδια υλοποίησης του σχεδίου.

Ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, ο οποίος μάλλον εμφανίζει συμπτώματα γεροντικής άνοιας στην εκφορά του λόγου του, αποκάλυψε τα βήματα που πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να εξασφαλίσει τα νησιά και τις βραχονησίδες που θεωρεί πως της ανήκουν, ζητώντας συγχρόνως και την κήρυξη NAXTEX… διαρκείας στην περιοχή.

Στην αρχή ανέφερε τα εξής:

«Λέω στην ελληνική κυβέρνηση που διεθνοποιεί την κρίση κάνοντας την αδικία και την ανομία οδικό χάρτη στην απέναντι όχθη του Αιγαίου. Εδώ είμαστε, δεν πάμε πουθενά. Η Ελλάδα, που έχει κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο, δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη συντριβή κάτω από το βάρος των βαριών συνεπειών που μπορεί να προκύψουν. Ας μην δοκιμάσει κανείς την υπομονή μας, μην προσπαθήσετε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις μας».

Στη συνέχεια αποκάλυψε τα βήματα που θα ακολουθήσει το τουρκικό κράτος για να υλοποιήσει το δόγμα της «Γαλάζιας πατρίδας»:

Πρώτη Φάση – Νόμος Οριοθέτησης ΑΟΖ

«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να προετοιμάσουμε και να εγκρίνουμε το νόμο για τη Θαλάσσια Δικαιοδοσία της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό και να τον ανακοινώσουμε στους αποδέκτες του. Στο νόμο που θα εγκριθεί θα πρέπει να ορίσουμε τις έννοιες Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ειδική Αλιευτική Ζώνη, Όμορη Ζώνη που περιλαμβάνονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά δεν εμπίπτουν στο Νόμο των Χωρικών Υδάτων. Πρέπει να ορίσουμε συγκεκριμένα τις συντεταγμένες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δεύτερη Φάση – Χάρτες με τα νησιά και υπαγωγή τους στις νομαρχίες

«Σε δεύτερο στάδιο πρέπει να συμπεριλάβουμε στους ναυτικούς μας χάρτες τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη Θάλασσα των Νήσων [σ.σ. Αιγαίο] που μας ανήκουν ως τμήμα της Τουρκίας και δεν έχουν μεταβιβαστεί σε καμία χώρα με συμφωνία. Τέλος, πρέπει να κοινοποιήσουμε αυτό το νέο καθεστώς (status quo) στα Ηνωμένα Έθνη. Οι εν λόγω γεωγραφικοί σχηματισμοί πρέπει να τεθούν υπό τη δικαιοδοσία των πολιτικών διοικήσεων (νομαρχιών) που βρίσκονται κοντά στις ακτές [σ.σ. της Τουρκίας]».

Τρίτη Φάση – NAVTEX αορίστου χρόνου

«Σε τρίτο στάδιο, θα πρέπει να ανακοινώσουμε μια NAVTEX αορίστου χρόνου που θα καλύπτει τα κυριαρχικά δικαιώματα των γεωγραφικών σχηματισμών που ανήκουν στην Τουρκία».

Σύμφωνα με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί αυτό είναι το σχέδιο των τριών φάσεων με το οποίο η Τουρκία σκοπεύει να θέσει υπό τον έλεγχό της σταδιακά την περιοχή που περικλείεται από τα όρια του χάρτη της «Γαλάζιας πατρίδας».

Με βάση την τουρκική λογική και επιχειρηματολογία, όσα νησιά πέρα του 25ου μεσημβρινού δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα ονομαστικά με κάποια διεθνή συμφωνία ανήκουν στην Τουρκία.

Φυσικά η Άγκυρα ξεχνά ότι με τη Συνθήκη της Λοζάνης παραιτήθηκε κάθε ιδιοκτησίας πέραν των 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της. Πολύ απλά θυμάται ό,τι τη συμφέρει και ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο αλά τούρκα, δηλαδή και πάλι όπως τη συμφέρει.

Όμως το θέμα μας δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στο πεδίο τα σχέδια της Άγκυρας, σε περίπτωση που θελήσει να τα υλοποιήσει.

Πάντως αυτό που προκύπτει από το σχέδιο των τριών φάσεων που είχε την… καλοσύνη μας γνωστοποιήσει ο κύριος Μπαχτσελί είναι ότι η Τουρκία σκοπεύει να ιδιοποιηθεί το μισό Αιγαίο χωρίς να ρίξει μια τουφεκιά.

Ας το λάβουν κι αυτό υπόψη τους διπλωμάτες, αξιωματικοί και πολιτικοί που θα επεξεργαστούν στην Αθήνα τα σχέδια αντιμετώπισης της απειλής.

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου