Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Λιβύη: «Η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει Σύρους μισθοφόρους» λέει ο ΟΗΕ

 

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη υπέβαλε έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σημειώνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει την πρακτική της να αναπτύσσει Σύρους μαχητές στη Λιβύη.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε από τους εμπειρογνώμονες στις 27 Μαΐου 2022, επισήμανε «τη συνεχή παρουσία Σύρων μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία σε στρατιωτικά στρατόπεδα που συνδέονται με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) στην Τρίπολη».

Οι ερευνητές του ΟΗΕ διαπίστωσαν ότι ο Alaa Al-Junaid, διοικητής της μεραρχίας Hamza του υποστηριζόμενου από την Τουρκία, Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), επισκέφτηκε μέλη των δυνάμεών του στο στρατόπεδο Tekbali στην Τρίπολη στις 19 Μαΐου 2021. Η επίσκεψη δημοσιεύτηκε σε ένα βίντεο στο Youtube.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ θεώρησαν την ανάπτυξη Σύρων μαχητών από την Τουρκία, ως πράξη που «απειλεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας, καθώς και παρεμπόδιση ή υπονόμευση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πολιτικής της μετάβασης.

Πέρυσι, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες και οι Σύροι μαχητές στη Λιβύη θα παραμείνουν για να διαφυλάξουν τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Οι εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο του 2020. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός απαιτεί επίσης την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη χώρα. Ωστόσο, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), Rami Abdel-Rahman, δήλωσε νωρίτερα ότι περίπου 7.000 Σύροι μισθοφόροι εξακολουθούν να είναι παρόντες στη Λιβύη.

Πρόσφατα, η Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) δήλωσε ότι έλαβε αναφορές για συγκρούσεις στην Τρίπολη το βράδυ της Παρασκευής μεταξύ ένοπλων ομάδων. Αυτό «έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων και την κινητοποίηση των ενόπλων ομάδων, μαζί με βαρέα όπλα, από τις περιοχές γύρω από την Τρίπολη».

Πηγή: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου