Μέχρι τον χειμώνα του 2022 οι Αμερικανοί ιπτάμενοι της Lockheed Martin
εκτός από τις δοκιμές των Ελληνικών F-16 στην Τανάγρα είναι
επιφορτισμένοι και με τα “μαθήματα” που πρέπει να κάνουν στους Έλληνες
αεροπόρους και μηχανικούς οι οποίοι θα δημιουργήσουν τον πρώτο πυρήνα
των Viper.
Πηγή εικόνας: Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
Με την Τουρκία «στον πάγο» για τα F-35 και την απάντηση για το αίτημά της που αφορά τα F-16 Viper να διατηρείται σε εκκρεμότητα από το Αμερικανικό Κογκρέσο, η «μπλε οχιά» άνοιξε για δεύτερη μέρα τα φτερά της και με after burner εκτοξεύτηκε ψηλά στον ουρανό της Βοιωτίας για να συνεχίσει το άριστα της πρώτης μέρας.
Μεγάλο χρονικό διάστημα οι Τούρκοι αξιωματούχοι και ο τουρκικός Τύπος διαρκώς ασχολούνται με τα Rafale F3R, τις φρεγάτες Belh@rra και ότι καινούριο πρόκειται ν’ αποκτήσει η Ελλάδα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την αυριανή θεωρείται βέβαιο πως τα F-16 Viper θα τοποθετηθούν στην «σκαλέτα» των ειδήσεων και εκπομπών στη γείτονα, ενώ οι Τούρκοι Αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να παρακαλούν τις ΗΠΑ αλλά δημιουργώντας και το ανατολίτικο παζάρι που θέλουν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ.
Το σημαντικό όμως για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι ότι στο τέλος της χρονιάς που διανύουμε, τα F-16 Viper του προγράμματος που ξεκίνησε πριν το 2020, επιστρέφουν στην μοίρα Block 70 για τα Ελληνικά γεράκια.
«Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θα «θωρακίσει» την Πολεμική Αεροπορία με τουλάχιστον έξι αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 Viper μέσα στο 2022, αποτελώντας ένα ασφαλές εχέγγυο για την απόδοση του συνόλου των αναβαθμισμένων 83 αεροσκαφών που θα ολοκληρωθεί το 2027. Ακολουθεί το link από όπου μπορείτε να αντλήσετε πλάνα από τη δοκιμή.» Επισημαίνει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
- Η εξέλιξη αυτή είναι καθοριστική για την συνέχιση του προγράμματος διότι κανείς στην Πολεμική Αεροπορία δεν κρύβει το άγχος που υπάρχει μέχρι να ξεκινήσει η ροή της μετατροπής μεγαλύτερου αριθμού αεροσκαφών. Το άγχος αυτό επισημαίνεται από πηγές του αεροπορικού Επιτελείου θα διατηρηθεί μέχρι το 2027, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και αποδοθούν πίσω στην αεροπορία και τα 83 Viper. Και για να επιτευχθούν αυτοί οι χρόνοι ήταν αποτέλεσμα της «ανοιχτής γραμμής» με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την αεροπορική βάση στο Τέξας όπου εκεί βρίσκεται και δοκιμάζεται η πρωτότυπη Ελληνική «οχιά», το 005 της 335 μοίρας «Τίγρης».
Οτιδήποτε αλλάζει, οτιδήποτε υπάρχει σε επίπεδο παρατηρήσεων άμεσα μεταφέρεται στην Τανάγρα όπου εκεί, Έλληνες και Αμερικανοί τεχνικοί της κατασκευάστριας εταιρείας άμεσα κάνουν όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται στα πρώτα Greek Viper.
Το γεγονός πως όλα τα υπερσύγχρονα απάρτια βρίσκονται στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και δεν υπάρχει η παραμικρή έλλειψη βοηθά ιδιαίτερα τους τεχνικούς, οι οποίοι έχουν δείξει την τεχνογνωσία που διαθέτουν.
Viper υπέρτερο σε ακαριαία αντίδραση στο πεδίο
Η αλλαγή σελίδας σ’ ένα σημαντικό μέρος της ραχοκοκαλιάς του αεροπορικού στόλου συνοψίζεται τόσο στην τεχνολογία AESA που προσφέρει το ραντάρ APG 83 SABR, όσο και σε όλα εκείνα τα συστήματα διαλειτουργικότητας που επιτρέπουν στο Viper να «συνομιλεί» και ν’ ανταλλάσσει επιχειρησιακά στοιχεία με άλλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Διευκολύνει σημαντικά δηλαδή τον πιλότο, στην αντίληψη κατάστασης και λήψη αποφάσεων ενώ ακαριαία δίδεται η ικανότητα ανάληψη δράσης χωρίς φωνητική επικοινωνία με Link 16.
- Οι ιπτάμενοι που ήδη μελετούν το νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας ομιλούν για αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας που τους δίνει το Viper, για την εμβέλεια εντοπισμού στόχων σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις που ξεπερνούν τα 60 ναυτικά μίλια. Παράλληλα η διακριτική ικανότητα σε συνδυασμό με τον ταυτόχρονο εντοπισμό στόχων στον αέρα, το έδαφος και την θάλασσα, παρουσιάζονται επί της νέας κεντρικής οθόνης στο πιλοτήριο, που επιτρέπει καλύτερη τακτική αντίληψη, ειδικά σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Μια επίσης σημαντική παράμετρος που δοκιμάστηκε αυτές τις δυο ημέρες είναι η διασύνδεση του Viper με το ASPIS, το οποίο έχει περάσει σκληρές διαδικασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι Αμερικανοί έχουν τονίσει προς την Ελληνική πλευρά πως έως σήμερα το σύστημα αυτοπροστασίας ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις.
Πάντως στο αεροπορικό Επιτελείο εκτός των εξοπλιστικών εκείνο που τους ενδιαφέρει κι έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό να συζητούν για τα νέα όπλα που θα κάνουν τη διαφορά, σε συνδυασμό με το F-16 Viper το οποίο λόγω του AESA μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως την εμβέλεια νέων σημαντικότατων όπλων που έχουν βάλει «στο μάτι» οι αεροπόροι.
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου