Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Επώδυνο για την ΕΕ το «ενεργειακό σκάκι» με τη Ρωσία

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Αυστρία, Γερμανία, Τσεχία αλλά και η Ιταλία, αναφέρουν μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ υποψιάζεται ότι η Μόσχα θέλει να δημιουργήσει αβεβαιότητα και να ανεβάσει τις τιμές.

Ο «Πράσινος» Χάμπεκ προτρέπει μάλιστα τους Γερμανούς να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση ρεύματος! O  Ρώσος πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι η παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία μπορεί να διακοπεί πλήρως, επισήμως λόγω τεχνικών προβλημάτων στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1. 

Η Gazprom αποδίδει  τη μείωση σε έναν «συμπιεστή» φυσικού αερίου που χάλασε, ο οποίος δεν μπορεί να φτιαχτεί  από τη Siemens, την εταιρεία που έχει αναθέσει να τον επισκευάσει. Μάλιστα, η Siemens έστειλε αυτόν τον «συμπιεστή» στον Καναδά… για σέρβις, από όπου προς το παρόν δεν επιστρέφεται, λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Μύλος, δηλαδή!

Είναι σαφές πλέον ότι η διαμάχη Ρωσίας-Ευρώπης έχει πλέον μετατραπεί σε μια δύσκολη παρτίδα το «ενεργειακό σκάκι», με επιθετικές κινήσεις στην σκακιέρα. Είναι αδύνατον άλλωστε, να μη συσχετιστούν οι περικοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο,  με το ταξίδι των τριών Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για «τη βαρβαρότητα της Ρωσίας, που δεν λαμβάνει υπόψη την ανθρώπινη ζωή». Οi τρεις ηγέτες ζήτησαν μάλιστα να δοθεί στην Ουκρανία «καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η απάντηση της Μόσχας

Η Ρωσία απάντησε στην επίσκεψη των «τριών» στο Κίεβο, κλείνοντας σε μεγάλο βαθμό, την κάνουλα του φυσικού αερίου από την Gazprom. Μια κίνηση με επώδυνο αντίκτυπο στην ενεργειακή σκακιέρα: Από τη μια πλευρά, το Κρεμλίνο κερδίζει από την νέα άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στις αγορές εμπορευμάτων: πριν από μια εβδομάδα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ είχε σχεδόν ξεπεράσει τα 80 δολάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ τώρα είναι ξανά πάνω από τα 140 ευρώ.  Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ πανηγυρίζει μάλιστα λέγοντας ότι σχεδόν όλο το φυσικό αέριο  που προμηθεύει η Gazprom στην Ευρώπη πληρώνεται σε ρούβλια.

Ο άλλος στόχος της Μόσχας είναι να δυσκολέψει τους Ευρωπαίους να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα: η νέα καταιγίδα στις τιμές «παγώνει» το όποιο ενδιαφέρον των  ευρωπαϊκών φορέων εκμετάλλευσης να αυξήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου, περιμένοντας να επιστρέψουν οι τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι σήμερα στο 52%. Ανάλογα είναι τα ποσοστά πλήρωσης σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, γεγονός που καθιστά δύσκολα επιτεύξιμο τον στόχο που έχει βάλει η Κομισιόν τα αποθέματα να είναι τουλάχιστον 90% της χωρητικότητας μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αν και οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με άλλους πιθανούς προμηθευτές αερίου συνεχίζονται εδώ και μήνες και εξετάζονται πιθανές εναλλακτικές λύσεις, η απώλεια των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει, αλλά όχι πλήρως, βραχυπρόθεσμα.

 Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ το παραδέχτηκε: «Διακόπτουμε τις προμήθειες στην Ευρώπη, ενώ τις αυξάνουμε σε φιλικές χώρες όπως η Κίνα, όπου οι ροές αυξήθηκαν κατά 67% από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο, πέρυσι», είπε το αφεντικό της Gazprom.  

Μιλώντας στο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ δεν έκρυψε ότι το εμπάργκο των δυτικών χωρών είναι η κύρια αιτία της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου. Ο ενεργειακός πόλεμος έχει πρόσθετο κόστος για την Ευρωπαϊκή Ενωση πάνω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ, υπονομεύοντας την οικονομία και πυροδοτώντας τον πληθωρισμό. Το ενεργειακό οπλοστάσιο του Πούτιν φαίνεται να αποδίδει, δυστυχώς, “καρπούς”. Το ίδιο επώδυνους με τα όπλα των στρατηγών του Πούτιν. 

ΠΗΓΗ https://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου