Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Σε μία κλωστή το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας: Εξαιρετικά ευάλωτες οι τουρκικές τράπεζες λέει ο οίκος S&P

 

Η Τουρκία, μαζί με την Τυνησία, είναι από τις πιο εκτεθειμένες χώρες στις μεταβαλλόμενες συνθήκες παγκόσμιας ρευστότητας, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global σε έκθεσή του για τις τράπεζες των αναδυόμενων αγορών.

Οι τράπεζες στην Τουρκία φαίνεται να έχουν επαρκές ξένο νόμισμα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε σοβαρή οικονομική πίεση, αλλά ένα μεγάλο μέρος του ποσού τοποθετείται στην κεντρική τράπεζα ή την κυβέρνηση, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη χρηστικότητά τους σε ένα χειρότερο σενάριο, δήλωσε η S&P Global σε μια έκθεση αυτή την εβδομάδα με τίτλο “Ποια τραπεζικά συστήματα αναδυόμενων αγορών είναι περισσότερο εκτεθειμένα στο άγχος της εξωτερικής χρηματοδότησης και γιατί”.

Η S&P είπε ότι τα “ευρεία ρευστά περιουσιακά στοιχεία” των τουρκικών τραπεζών σε ξένο νόμισμα ανέρχονταν σε περίπου 154,8 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών αποθεματικών 49,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά 75,9 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά τα ξένα περιουσιακά στοιχεία τοποθετήθηκαν στην κεντρική τράπεζα.

“Ως εκ τούτου, κάτω από ένα υποθετικό ακραίο σενάριο, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία των ήδη αδύναμων συναλλαγματικών της αποθεμάτων και να ωθήσει τις τράπεζες σε χρεοκοπία”, ανέφερε η S&P. “Σαφώς, μια σημαντική αύξηση της ζήτησης συναλλάγματος από τους καταθέτες θα ασκούσε πίεση στο τοπικό νόμισμα και, στη συνέχεια, στα ήδη χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, αυξάνοντας τον κίνδυνο των κεφαλαιακών ελέγχων”.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) έχει ξοδέψει πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της για την υπεράσπιση της λίρας από μια νομισματική κρίση το 2018. Η έκτακτη ενέργεια, που προκλήθηκε από την πτώση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην οικονομική πολιτική, ώθησε την τράπεζα να συμμετάσχει σε ανταλλαγές νομισμάτων, που σημαίνει ότι τα καθαρά αποθέματά της σε ξένο νόμισμα εξαφανίστηκαν. Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι και υποχώρησε περισσότερο από 20% το 2022, αφότου η κυβέρνηση διέταξε την TCMB να μειώσει τα επιτόκια παρά την άνοδο του πληθωρισμού.

Η S&P σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα είχε θεσπίσει νόμο φέτος που απαιτούσε από τους εξαγωγείς και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των υπηρεσιών να μετατρέπουν το 40% των εσόδων τους που είναι σε ξένο συνάλλαγμα σε τοπικό νόμισμα για να περιορίσουν τη διάβρωση των αποθεμάτων της.

Η S&P δήλωσε ότι η παγκόσμια ρευστότητα επρόκειτο να μειωθεί λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, αυξάνοντας τους κινδύνους αναχρηματοδότησης για τις τουρκικές τράπεζες. Ο αντίκτυπος στην Τουρκία θα μπορούσε να φανεί στα χαμηλότερα επιτόκια μετατροπής για το εξωτερικό χρέος του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε.

“Αυτοί οι κίνδυνοι επιδεινώνονται από τον πολύ υψηλό τοπικό πληθωρισμό, την απρόβλεπτη νομισματική πολιτική και τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας στις εισαγωγές εμπορευμάτων, στον τουριστικό τομέα και στο κλίμα των επενδυτών”, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιταχύνθηκε σε ετήσιο 73,5% τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο στις αναδυόμενες αγορές και τις βιομηχανικές οικονομίες.

Την Τετάρτη, στελέχη της Ένωσης Τουρκικών Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων (TÜSİAD) κάλεσαν την κυβέρνηση να επιστρέψει στις παραδοσιακές οικονομικές πολιτικές και να ακούσει τους ειδικούς προκειμένου να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός και να σταθεροποιηθεί η λίρα. Φυσικά ο Ερντογάν άμεσα τους επιτέθηκε υπεραμυνόμενος της τακτικής του.

Σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, η S&P είπε ότι δεν περίμενε μεγάλη διακοπή της πρόσβασης των τουρκικών τραπεζών σε κοινοπραξίες ή άλλες μεγάλες διμερείς γραμμές χρηματοδότησης το 2022. Ωστόσο, οι τουρκικές τράπεζες παρέμειναν εξαιρετικά ευάλωτες στο αρνητικό κλίμα της αγοράς και στην αποστροφή κινδύνου λόγω του μειούμενου αλλά ακόμα υψηλού εξωτερικού χρέους, ύψους περίπου 143 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Μαρτίου, ανέφερε η S&P.

“Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, δεν αναμένουμε μεγάλη διακοπή στην πρόσβαση των τουρκικών τραπεζών σε κοινοπραξίες ή άλλες μεγάλες διμερείς γραμμές χρηματοδότησης το 2022 — που αντιπροσωπεύουν περίπου το 51% του συνολικού βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους τους στις 31 Μαρτίου 2022. υποθέτοντας ότι οι τοπικές αρχές μπορούν να σταθεροποιήσουν την τουρκική λίρα σε κάποιο βαθμό”, ανέφερε η S&P.  

Η δολαριοποίηση των καταθέσεων και τελικά η απόσυρση καταθέσεων, εάν οι κάτοικοι αρχίσουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα, ήταν ένας κίνδυνος, είπε η S&P. Οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα αποτελούν το 58% των συνολικών καταθέσεων στο σύστημα, από 44% το 2017, ανέφερε.

“Από τη σοβαρή υποτίμηση του νομίσματος τον Δεκέμβριο του 2021, οι τοπικές αρχές έχουν εφαρμόσει διάφορα μέτρα για να ωθήσουν τις τράπεζες και τους καταθέτες να μετατρέψουν σε τουρκικές λίρες τις καταθέσεις τους σε ξένο συνάλλαγμα, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος καταθέσεων που προστατεύονται από συνάλλαγμα με στόχο τη μετατροπή του 20% των καταθέσεων έως τον Σεπτέμβριο του 2022”, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης. “Οι τράπεζες που δεν θα συμμορφωθούν με αυτό το όριο θα υπόκεινται σε κυρώσεις”.

Ενώ τα μέτρα συνέβαλαν στη μείωση της δολαριοποίησης από το ανώτατο όριο του 69% τον Δεκέμβριο, οι καταθέσεις που επωφελήθηκαν από το νέο καθεστώς κάλυψαν περίπου το 13,7% των συνολικών καταθέσεων στα τέλη Μαΐου, “έτσι το όφελος μπορεί να αποδειχθεί μόνο προσωρινό”, S&P είπε.

Η λίρα διαπραγματευόταν στο 17,30 (-0,1%) ανά δολάριο την Παρασκευή. Στις αρχές του 2018 διαπραγματευόταν στα 3,78 ανά δολάριο.

Πέτρος Κράνιας

Πηγή: Capital.gr 

ΠΗΓΗ https://infognomonpolitics.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου