Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Μια βρετανική υπόθεση που μας οδηγεί σε σκέψεις…

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=12788
Σκληρές ήταν οι δηλώσεις πρώην πλωτάρχη του βρετανικού ναυτικού, ο οποίος ήταν μέλος του στόλου που πολέμησε στα Φόκλαντς. Ήταν καυστικός για το μέλλον του βασιλικού ναυτικού και φυσικά για την απόσυρση του αεροπλανοφόρου «Invincible».
Πρόκειται για κριτική η οποία είναι σοβαρή, αν αναλογιστεί τη μεγάλη βαρύτητα που έχουν τα απλά λογικά επιχειρήματα στη βρετανική κοινωνία, αλλά και το γεγονός ότι προέρχονται από ένα ειδικό.
Παρά τα όποια αρνητικά στοιχεία μπορούμε να προσδώσουμε στη βρετανική πολιτική ή τα όποια αρνητικά της βρετανικής κοινωνίας, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι ανάγκη κάποιος να βρίσει, να γίνει χυδαίος, φτηνός λαϊκιστής για να μπορέσει να «ακουστεί». Ο απλός λόγος έχει μεγάλη αξία! Δεύτερον, δεδομένου του σεβασμού της κοινωνίας προς το στράτευμα, στο οποίο επενδύουν οι κυβερνήσεις (όχι μόνο με την αγορά συστημάτων, αλλά επενδύοντας στον άνθρωπο και προάγοντας τους ικανότερους), ο λόγος των στρατιωτικών έχει βαρύτητα. Τρίτον, η βρετανική κοινωνία είναι δομημένη έτσι ώστε ο καθένας να είναι ειδικός στο αντικείμενό του, αρκεί φυσικά να μπορεί να το αποδείξει όχι μόνο στα χαρτιά, αλλά και στην πράξη.



Καμία σχέση λοιπόν, με τους πολλούς «αεριτζήδες» των κομμάτων και τους ειδικευμένους ανίδεους ή/και ημιμαθείς που έχει γεμίσει ο κάθε τομέας της κοινωνίας μας και της αγοράς.
Πρόσφατα, λοιπόν, έδωσε συνέντευξη στη Daily Mail ο πλωτάρχης Τζον Μαξγουόρθι, που κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στα Φόκλαντς, υπηρέτησε στο HMS Canberra ως αξιωματικός σύνδεσμος.
Δήλωσε λοιπόν για το HMS Invincible ότι το πλοίο ήταν κάποτε το καμάρι του Βασιλικού Ναυτικού κι ότι η διάλυσή του είναι «οδυνηρό σύμβολο» της γρήγορης πτώσης της ναυτικής ισχύος της χώρας. Αυτή η ναυτική κληρονομιά ξεγράφεται από μία ανεύθυνη κυβέρνηση συνεργασίας.
Θεωρεί ο πλωτάρχης Τζ. Μαξγουόρθι, ότι η εικόνα του πρώην αεροπλανοφόρου είναι ντροπιαστική αντικατοπτρίζοντας και τις απόψεις του αρχηγού του στόλου, σερ Μαρκ Στάνχοουπ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι βρετανικές δυνάμεις δε μπορούν να συνεχίσουν για πάνω από τρεις μήνες τις επιχειρήσεις στη Λιβύη χωρίς να απαιτηθεί να μειώσουν την ισχύ πυρός τους σε κάποιο άλλο τομέα ή πεδίο μάχης.
Ο τέως πλωτάρχης έκανε σύγκριση του βασιλικού Ναυτικού τη δεκαετία του ’60, όταν και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του, και σήμερα που έγιναν οι περικοπές, αναφέροντας ότι η χώρα θα μείνει χωρίς αεροπλανοφόρο μέχρι το 2020, τη στιγμή που όλες οι άλλες μεγάλες δυνάμεις επενδύουν στον τομέα αυτό.
Θεωρεί ότι η κυβέρνηση του Ντ. Κάμερον είναι μακριά από τις υποσχέσεις και τον ισχυρισμό της ότι η εθνική άμυνα είναι η πρώτη προτεραιότητα. Αιτία του προβλήματος πιστεύει πως είναι το γεγονός ότι κανένας πολιτικός δεν υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας…
Έκλεισε το κείμενό του λέγοντας ότι ο λόρδος Νέλσον (νικητής της ναυμαχίας του Τραφάλγκαρ) θα έκλαιγε για αυτό που συμβαίνει στο πολυαγαπημένο του βασιλικό Ναυτικό, με αιώνες αριστείας να κομματιάζονται σε ένα τουρκικό ναυπηγείο.
Οι ομοιότητες με τους Έλληνες πολιτικούς είναι αρκετές. Υπουργοί άμυνας που ομιλούν για ευέλικτες δυνάμεις όταν δεν υπάρχουν ελικόπτερα (!), που έχουν περικόψει τις αμυντικές δαπάνες σε σημείο ανυπαρξίας ανταλλακτικών, ισχυριζόμενοι ταυτόχρονα ότι δεν έχει επηρεαστεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Πολιτικοί «ειδικοί» στα θέματα άμυνας κι εξωτερικής πολιτικής που είτε δεν έχουν υπηρετήσει ουσιαστική θητεία ή δεν έχουν δουλέψει ποτέ κι απλά έγιναν πολιτικοί λόγω οικογενείας.
Πρωθυπουργοί και υπουργοί που δε γνωρίζουν από κανόνες εμπλοκής. Πολιτικοί που στις παρελάσεις δηλώνουν ότι νοιάζονται για την άμυνα της χώρας, αλλά κόβουν τις ουσιαστικές αμυντικές δαπάνες για χάρη λαϊκισμού ή δίνουν παλαιά στρατόπεδα για να το παίξουν οπαδοί της κοινωνικής πολιτικής, τη στιγμή που είναι ανίκανοι να δημιουργήσουν χώρους εκπαίδευσης και πεδία βολής των σχηματισμών. Αρχηγοί που σε καλύτερες οικονομικά εποχές ήταν ανίκανοι να παρέχουν ένα καλό ζευγάρι άρβυλα ή κράνη στους στρατιώτες. Πολιτικοί που δε γνωρίζουν αν οι Τούρκοι έχουν κλείσει με πονηριά κάποιο χώρο στο Αιγαίο για τη διεξαγωγή ασκήσεων και το μαθαίνουν Παρασκευή στις 3μ.μ. λίγο πριν σχολάσει η γραφειοκρατία…
Αυτά είναι αρκετά προς το παρόν.
Σίγουρα, εκτός από τον Νέλσον, θα έκλαιγε κι ο Κολοκοτρώνης, ο Λεωνίδας, η Μπουμπουλίνα κι ο Θεμιστοκλής…
Για το αν το HMS Invincible έγινε αεροπλανοφόρο ή LPD στα χέρια των Τούρκων, αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στις φωτογραφίες του άρθρου της Daily Mail στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2003673/HMS-Invincible-goes-knackers-yard-No-wonder-topple-Gaddafi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου