Από το ιστολόγιο http://www.antinews.gr/2011/06/16/107039/

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε την αποτυχία των διαβουλεύσεων που είχε με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, και που είχαν ως στόχο τη δημιουργία συναίνεσης όσον αφορά στις περικοπές των δημοσίων δαπανών και την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που κρίνονται απαραίτητες προκειμένου η χώρα να λάβει μια δεύτερη οικονομική διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η αντιπολίτευση ζήτησε τη παραίτηση του πρωθυπουργού και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, προκειμένου να συμφωνήσει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Λίγο νωρίτερα χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν μάχες με την αστυνομία, διαμαρτυρόμενοι εναντίον των αυστηρών μέτρων λιτότητας που επιβάλλοντα στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την είσπραξη €100 δισ. σε βοήθεια.


Μετά τη πτώση των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που οδήγησαν τις χώρες τους στη χρεοκοπία, όλα δείχνουν πως η κρίση της ευρωζώνης ζητάει κι άλλο αίμα.
Παρά την ανάγκη ταχείας επέμβασης, οι κυβερνήσεις της ΕΕ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν, δεν δείχνουν να συμφωνούν όσον αφορά στο πως θα πρέπει να αντιδράσουν στη κρίση του ελληνικού χρέους, η οποία απειλεί τη χώρα με πτώχευση, και την ΕΕ με μια νέα τραπεζική κρίση.
Η ΕΚΤ προειδοποιεί πως μια ελληνική χρεοκοπία θα μεταδοθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, κάτι που θα οδηγήσει στη κατάρρευση και στη δημιουργία απωλειών για τις ελληνικές, γαλλικές, και τις γερμανικές τράπεζες.
Όπως λέει ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, «θα έχουμε μια εβδομάδα χάους». Και όπως προσθέτει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio: «Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια πρόκληση που οφείλεται κυρίως στη διασύνδεση του εθνικού χρέους και του τραπεζικού συστήματος… η ελληνική κρίση μπορεί να μεταδοθεί παντού…».
Η πρόταση του Παπανδρέου να συσταθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού αποδεικνύει ότι σηκώνει ψηλά τα χέρια, αφού δεν μπορεί να περάσει τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων που χρειάζονται για να εξασφαλιστεί η διεθνής οικονομική βοήθεια.
Η κρίση έχει κοστίσει πολιτικά και στις πλούσιες χώρες δανειστές της ΕΕ, με τους πολέμιους των διασώσεων να κερδίζουν έδαφος στη Φιλανδία και στην Ολλανδία. Το ίδιο έχει πληγεί και η Γερμανίδα Angela Merkel, η οποία κατηγορείται και για τον τρόπο που χειρίστηκε τη κρίση.
Από τη πλευρά τους, οι Αμερικανοί είναι αγανακτισμένοι με το γεγονός ότι οι μεγάλες χώρες της ΕΕ δεν μπόρεσαν να επιλύσουν τη κρίση, και φοβούνται πως μια ελληνική χρεοκοπία θα έχει επιπτώσεις στη παγκόσμια οικονομία. Σήμερα, τα κόστη δανεισμού της Ελλάδας βρίσκονται στα ύψη, αφού οι επενδυτές δείχνουν τρομοκρατημένοι.
Η κρίση πλήττει και τα χρηματιστήρια, με τον δείκτη Dow Jones της  Wall Street να πέφτει κατά 180  μονάδες, και τον FTSE 100 κατά 60 μονάδες.
Το Βερολίνο, με τη στήριξη των Ολλανδών, των Αυστριακών, και των Φιλανδών επιμένει εδώ και εβδομάδες πως οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και ρίσκα για τους ιδιώτες επενδυτές. Αλλιώς, όπως λένε, οι τράπεζες θα μείνουν αλώβητες, και πάλι θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.
Η ΕΚΤ, η Κομισιόν,  η Γαλλία, και άλλες χώρες, ανταπαντούν πως κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο προς τη καταστροφή, με τις αγορές να θεωρούν τα αναγκαστικά κουρέματα των ιδιωτών ως μια ελληνική στάση πληρωμών, κάτι που θα κόστιζε ακριβά στο ενιαίο νόμισμα. Όπως λέει ο Constancio, «είμαστε κάθετα εναντίον οποιασδήποτε χρεοκοπίας μέσω κουρέματος…».
Την Κυριακή θα υπάρξει μια νέα συνάντηση στο Λουξεμβούργο, ώστε να συμφωνηθεί η ελληνική διάσωση μέχρι την 20η Ιουνίου. Πάντως, όπως αναφέρουν διπλωμάτες, ίσως χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να υπάρξει οριστική συμφωνία.
Για αυτό, όλα τα βλέμματα πέφτουν τώρα στη συνάντηση μεταξύ Merkel Nicolas Sarkozy.

S.A.-The Guardian