Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

«Ωφέλιμες πληρωμές» για την BAE Systems στη Νότια Αφρική;


Σχόλιο ιστολογίου μας : Οι πολιτικοί της Ελλάδος και η κουστωδία τους είναι αθώες και άμωμες παρθένες , ΌΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ!!!!
Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=12940
Δυνητικό ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόθεση που παρουσιάζει ο διεθνής Τύπος και αφορά στην ενδεχόμενη εμπλοκή σε «ωφέλιμες πληρωμές» της βρετανικής εταιρίας BAE Systems στη Νότια Αφρική.
Η αποκάλυψη έρχεται στην επιφάνεια στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η σουηδική εταιρίας SAAB εταίρος της οποίας είναι η BAE Systems στο πρόγραμμα του μαχητικού τέταρτης γενιάς JAS-39 Gripen και την πώληση 26 μαχητικών του τύπου στη νοτιοαφρικανική Αεροπορία το 1999.
Η SAAB υποστηρίζει ότι από την έρευνα που διεξήχθη δεν προκύπτει να έχουν γίνει παράνομες καταβολές χρημάτων από τη μεριά της, με σκοπό να εξασφαλιστεί η μη υπαναχώρηση της αφρικανικής χώρας και να προχωρήσει το σχετικό συμβόλαιο, με αποτέλεσμα η προσοχή να έχει στραφεί στη BAE Systems.
Σύμφωνα με την έρευνα της σουηδικής εταιρίας, η BAE Systems φέρεται να κατέβαλλε το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων στη θυγατρική της SAAB με το όνομα Sanip, ποσό το οποίο στη συνέχεια κατέληξε σε σύμβουλο του πρωθυπουργού της Νότιας Αφρικής, με το όνομα Φάνα Χλοουάνε. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ίδιο πρόσωπο συμφώνησε με τη Sanip την καταβολή 7,9 εκατομμυρίων δολαρίων το διάστημα 2003-2005 και επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια αργότερα.




Το πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου (CEO) της SAAB, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν έχει καταγραφεί στα λογιστικά βιβλία της εταιρίας, κάτι που ευλόγως εγείρει υποψίες, ενώ η εταιρία επισήμως δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτε για τη συναλλαγή. Ο συγκεκριμένος CEO που ανέλαβε καθήκοντα το 2010 φέρεται να ακολουθεί «πολιτική μηδενικής ανοχής» απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα διαφθοράς, οπότε αναμένεται η υπόθεση να φτάσει μέχρι το τέλος.
Σε απόδειξη της πρόθεσής του, όλα τα στοιχεία έχουν κατατεθεί στον αρμόδιο Γενικό Εισαγγελέα, Γκούναρ Στέτλερ, στο Εθνικό Τμήμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Σουηδίας, ο οποίος δήλωσε ότι ξεκινάει την έρευνα και πως το πολύ μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα (εντυπωσιακή για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητα.
Το δυνητικό ελληνικό ενδιαφέρον είναι η σκανδαλιστική ομοιότητα της υπόθεσης με τις «ωφέλιμες πληρωμές» της γερμανικής Ferrostaal στην υπόθεση του σκανδάλου με την προμήθεια των υποβρυχίων Type 214 και το ότι η BAE Systems επίσης έκανε δουλειές με το ελληνικό Δημόσιο την επίμαχη περίοδο.
Επειδή μάλιστα επιπρόσθετα, η εταιρία προσφάτως προχώρησε σε μια «μη φιλική ενέργεια» προς το Πολεμικό Ναυτικό και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καταγγέλλοντας σχετική σύμβαση, μήπως θα έπρεπε να δούμε αν όλα είναι σύννομα; Κι επειδή δεν μπορεί πάντα να προκύπτουν στοιχεία από την έρευνα της Δικαιοσύνης σε κάποια άλλη χώρα (όπως στη Γερμανία στην περίπτωση των υποβρυχίων), το αν για παράδειγμα ενδεχόμενα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων στο πλαίσιο της σύμβασης εκτελέστηκαν σωστά, μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα, όπως και στην περίπτωση των υποβρυχίων.
Αν προκύψει οτιδήποτε από μια τέτοια έρευνα θα έχει αυτονόητο ενδιαφέρον. Διότι δεν μπορεί όλες οι παρανομίες να εξαντλούνται στα ελληνικά υποβρύχια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου