Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τι σημαίνει συμμετοχή των ιδιωτών στην κρίση χρέους της Ελλάδος – Θα συμμετάσχουν Ελληνικές, Γαλλικές, Γερμανικές τράπεζες και η ΕΚΤ – Κλειδί οι primary dealers…

Σχόλιο ιστολογίου μας : Everybody in this town f**ks except to me !!!
Από το ιστολόγιο http://www.bankingnews.gr/

     Οι 22 βασικοί διαπραγματευτές αγοράς ομολόγων θα κληθούν να αναλάβουν την διαδικασία συμμετοχής των ιδιωτών στην κρίση χρέους της Ελλάδος δηλαδή θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα που λήγουν για το διάστημα 2012 με 2015 με νέα ομόλογα πιθανότατα 7ετούς ή 8ετούς διάρκειας.
Μετά την σημαντικότατη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας της Μέρκελ και του Σαρκοζί οι οποίοι κατέληξαν ότι στην διαδικασία διάσωσης της Ελλάδος θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες τράπεζες αλλά και ταμεία ουσιαστικά ανοίξει η διαδικασία επιμήκυνσης του παλαιού ελληνικού χρέους μέσω rollover.
Κλειδί στην διαδικασία αναδιάρθρωσης θα αποτελέσει ο ρόλος των 22 βασικών διαπραγματευτών αγοράς του ελληνικού χρέους οι οποίοι θα φέρουν εις πέρας την διαδικασία σε τεχνικό επίπεδο.


Οι ελληνικές  οι γαλλικές τράπεζες και οι γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο rollover του ελληνικού χρέους.
Επίσης παρά τις αντιδράσεις θα συμμετάσχει και η ΕΚΤ που κατέχει ομόλογα 48 δις ευρώ αν και ακόμη υπάρχουν ζυμώσεις για την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι θα συμμετάσχει τελικώς…..
Συνολικά αν τελικώς η αντικατάσταση των ομολόγων που λήγουν με νέα αφορά τις περιόδους 2012 με 2015 τότε ουσιαστικά οι τράπεζες των χωρών αυτών θα κληθούν να αντικαταστήσουν 30 – 40 δις ευρώ.
Πρακτικά λοιπόν ανοίγει διάπλατα η διαδικασία επιμήκυνσης του παλαιού χρέους.
Με βάση πληροφορίες και παρά τις διαψεύσεις η Ελλάδα θα ξεκινήσει την διαδικασία σχετικά σύντομα προφανώς μετά την σύνοδο κορυφής με στρατηγική κατεύθυνση να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός.
Το www.bankingnews.gr έχει αναφερθεί διεξοδικά στο σχέδιο του rollover. Συγκεκριμένα.
Στην Ευρώπη αναζητούν φόρμουλα ώστε το roll over που θα προταθεί να μην δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πιστωτικό γεγονός που αυτομάτως θα οδηγήσει στην χρεοκοπία την Ελλάδα.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες από επενδυτικούς και τραπεζικούς κύκλους το σχέδιο που εξετάζεται είναι
Το παλαιό ελληνικό χρέος της περιόδου 2012 με 2015 δηλαδή τα ομόλογα που λήγουν στο διάστημα αυτό περίπου 110-120 δις ευρώ να αντικατασταθούν με νέα ομόλογα έκδοσης ελληνικού δημοσίου διάρκειας 7 ετών και με κουπόνι 0,5% υψηλότερο του υφιστάμενου.
Αν ληφθεί υπόψη ότι το μέσο κουπόνι στα ελληνικά ομόλογα βρίσκεται στο 4,5% αυτό σημαίνει ότι τα νέα κουπόνια θα βρίσκονται στο 5% ή και υψηλότερα.
Όμως το σχέδιο δεν ολοκληρώνεται εδώ καθώς το τεχνικό σκέλος της διαδικασίας αποτελεί την εύκολη διαδικασία.
Η ουσιαστική είναι πως αυτό το σχέδιο δεν θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός καθώς δεν θα αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν.
Για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός δηλαδή χρεοκοπία άρα θα πληρωθούν τα CDS του ελληνικού χρέους με δυνητικό κέρδος έως 25 δις δολάρια θα πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις.
1)Οι όροι επιμήκυνσης να είναι καλύτεροι από τους υφιστάμενους
2)Η επιμήκυνση να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα νομικό περιτύλιγμα που θα εμπεριέχει την έννοια της διευκόλυνσης και όχι του εξαναγκασμού.
Αν το rollover πραγματοποιηθεί με στόχο την διευκόλυνση δεν υφίσταται πιστωτικό γεγονός στην αντίθετη περίπτωση το credit event θα είναι γεγονός.
Όμως το ακόμη βασικότερο ερώτημα είναι πως θα επιτευχθούν όλα αυτά;
Αν η Ελλάδα ζητήσει roll over αυτομάτως θα θεωρηθεί αδυναμία αποπληρωμής του χρέους και οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε selective default δηλαδή σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Αν συμβεί αυτό θα έχει χαθεί όλη η προσπάθεια του κέρδους που μπορεί να υπάρξει από ένα rollover. Το κέρδος προφανώς είναι χρονικό και μόνο καθώς με επιμήκυνση το χρέος δεν μειώνεται.
Οι σκέψεις που έχουν υπάρξει  είναι ομάδα κατόχων ομολόγων να ζητήσουν επιμήκυνση με την λογική της διευκόλυνσης προς το ελληνικό κράτος.
Π.χ. να ζητήσουν από τις ελληνικές τράπεζες να θέσουν θέμα επιμήκυνσης.
Π.χ. η Allianz με την στάση της διευκολύνει τις διαδικασίες αποδεχόμενη και haircut 35% στο ελληνικό χρέος αρκεί να δεσμευτεί το ελληνικό κράτος ότι θα πληρώσει τα υπόλοιπα 65% των ομολόγων.
Οι ελληνικές τράπεζες να πάρουν την πρωτοβουλία να θέσουν θέμα επιμήκυνσης μάλλον είναι δύσκολο και το πλέον πιθανό σενάριο είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία ενημέρωσης βασικών ομάδων κατόχων ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο και εν συνεχεία να προχωρήσει μια εθελοντική διαδικασία επιμήκυνσης του χρέους με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.
Ορισμένες πηγές θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η επιμήκυνση του παλαιού ελληνικού χρέους και ότι η Ελλάδα θα υποβάλλει αίτημα προς τους ομολογιούχους δανειστές.
Όμως ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν δηλώσει ότι δεν θα ήταν αρνητικές σε μια επιμήκυνση του παλαιού ελληνικού χρέους – Γ Αρώνης ο Γενικός Διευθυντής της  Alpha bank πρόσφατα  ανέφερε ότι η Alpha και οι τράπεζες θα στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα – φαίνεται να θέτουν ρήτρες.
Τα ομόλογα που θα επιμηκυνθούν δεν θα περιληφθούν σε haircut.
Οι τράπεζες θα ζητήσουν εγγυήσεις πάσης φύσεως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Π.χ. εταιρίες του δημοσίου να λειτουργήσουν ως εγγυητές σε μια τέτοια προσπάθεια κ.α.
Η συμμετοχή σε ένα roll over δεν αναμένεται να είναι τεράστια.
Αν όμως συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες και 5-10 μεγάλοι ξένοι τότε αλλάζουν τα δεδομένα.
Ακόμη καλύτερα αν συμπεριληφθεί και η ΕΚΤ σε αυτό το σχέδιο της εθελοντικής αναδιάρθρωση χρέους.
Το συμπέρασμα
Η διαδικασία εθελοντικής επιμήκυνσης του παλαιού ελληνικού χρέους είναι μια αδιαμφισβήτητα θολή νομική διαδικασία και χρήζει τεράστιας προσοχής καθώς ένα λάθος θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός.
Αν η διαδικασία αποτύχει τότε αυτό που θα συμβεί θα είναι βίαιο haircut, πιστωτικό γεγονός, επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδος ενώ τα συστημικά προβλήματα που θα ανακύψουν θα πλήξουν όλο τον οικονομικό και βεβαίως τον τραπεζικό ιστό.
Η Ελλάδα ή διασώζεται ή χρεοκοπεί δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Βασικοί διαπραγματευτές αγοράς ελληνικού χρέους

ALPHA BANK S.A
BANCA IMI S.p.A
BARCLAYS BANK PLC
BNP PARIBAS S.A.
CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD
CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LTD
DEUTSCHE BANK AG
EFG EUROBANK ERGASIAS AE
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ
EMPORIKI BANK
GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL
HSBC BANK PLC
ING BANK NV
JP MORGAN SECURITIES LTD
MERRILL LYNCH INTERNATIONAL
MORGAN STANLEY & Co. INTERNATIONAL LTD
NOMURA INTERNATIONAL PLC
ROYAL BANK OF SCOTLAND PLC
SOCIETE GENERALE
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
UBS LTD
UNICREDIT BANK AG


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου