Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

"Ασυνήθιστο συμβάν" σε πυρηνικό σταθμό στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ


Από το ιστολόγιο http://www.defencenet.gr/
ImageΣοβαρό πρόβλημα φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί σε μια από τις δεξαμενές αποθήκευσης χρησιμοποιημένων ραδιενεργών ράβδων (πυρηνικού καυσίμου) στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Fort Calhoun στην αμερικανική πολιτεία της Νεμπράσκα.
Ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται 20 λεπτά περίπου μακριά από την Omaha τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας και για τη διαχείρισή του είναι υπεύθυνη η εταιρεία Omaha Public Power District και η οποία στην ηλεκτρονική της σελίδα αρνείται ότι το εργοστάσιο βρίσκεται σε επίπεδο συναγερμού 4.
Αντίθετα η διαχειρίστρια εταιρεία έχει ανακοινώσει προειδοποίηση για «ασυνήθιστο γεγονός» κάτι που παραπέμπει σύμφωνα με την διεθνή ορολογία στην κατώτατη διαβάθμιση πυρηνικών ατυχημάτων.
Το πρόβλημα ξεκίνησε από φωτιά στον πυρηνικό σταθμό στις 7 Ιουνίου, φωτιά που στάθηκε η αιτία να διακοπεί κάθε λειτουργία ψύξης των αντιδραστήρων και των δεξαμενών για περίπου 90 λεπτά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το επίπεδο ύδατος στην δεξαμενή των χρησιμοποιημένων ράβδων έχει φτάσει σε οριακό σημείο και λίγο απέχει από το να εκτεθούν οι ράβδοι στον αέρα. Η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) έχει εκδώσει οδηγία απαγόρευσης πτήσεων σε ακτίνα μέχρι και 2 μιλίων από το χώρο του εργοστασίου.
Το γεγονός πάντως της σχεδόν αποσιώπησης του ατυχήματος από τα αμερικανικά ΜΜΕ δείχνουν κατά πολλούς τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η περιοχή ούτος ή άλλως πλήττεται από πλημμύρες εξαιτίας της αύξησης της στάθμης του ποταμού Missouri. Η όλη υπόθεση πάντως βρίσκεται ακόμη υπό εξέλιξη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου