Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τουρκία: Κινήσεις πανικού από τις εξελίξεις στο Κουρδικό


Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=12868
Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους, με σκοπό να ανασχέσουν το προσφυγικό κύμα λόγω της βίαιας καταστολής από το καθεστώς του Μποασάρ Αλ Άσαντ!
Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δεδομένου ότι τόσο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα προέρχεται από μια έγκυρη εφημερίδα όπως η «Χουριέτ», όσο και λόγω του ότι το υπογράφει μέλος του «βαρέος πυροβολικού» της τουρκικής δημοσιογραφίας, ο γνωστός στην Ελλάδα Μεχμέτ Αλί Μπιράντ!
Ο δημοσιογράφος αποκαλύπτει ότι η Τουρκία φοβάται ένα εφιαλτικό γι’ αυτήν σενάριο: Την επέκταση των συγκρούσεων στο Χαλέπι και τη Δαμασκό με την παράλληλη κινητοποίηση του συνόλου των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων για την κατάπνιξη μιας επανάστασης που θα έχει πάρει τη μορφή σύγκρουσης ανάμεσα στους Σουνίτες και τους Αλαουίτες.




Σε αυτή την περίπτωση, είναι λογικό να προβλέπουν οι Τούρκοι μαζική ροή προσφύγων προς την Τουρκία. Αξιωματούχος, δήλωσε στον συγγραφέα αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος και αποκαλυπτικού άρθρου, ότι η Τουρκία εάν η ροή ξεπεράσει τις δυνατότητές της να διαχειριστεί την κατάσταση, τότε θα πρέπει είτε να κλείσει τα σύνορά της, είτε να προβεί στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας μέσα σε συριακό έδαφος. Οι επαφές των αρμοδίων εν όψει αυτού του ενδεχομένου πυκνώνουν, ενώ υπό το πρίσμα αυτό ερμηνεύει ο Μπιράντ και την πρόσκληση των πρεσβευτών της Τουρκίας στις χώρες της Μέσης Ανατολής να μαζευτούν στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις – συνεννοήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το ρεπορτάζ – ανάλυση έχει κι άλλες ενδιαφέρουσες αναφορές. Αρχικά, ξεκαθαρίζεται ότι για το θέμα έχει γράψει σε ανύποπτο χρόνο ο διακεκριμένος Βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ (εφημερίδα The Independent), προκαλώντας πολλές αντιδράσεις. Τώρα φαίνεται να δικαιώνεται. Επίσης, ότι οι Σύροι έχουν αρχίσει να στρέφονται εναντίον της Τουρκίας, όπως άλλωστε είχε γράψει σε πρόσφατη ανάρτησή του και το «defence-point.gr».
Οι αγκαλιές και οι μεγαλοστομίες περί αδερφικής σχέσης ανήκουν ήδη στο παρελθόν και το καθεστώς του ανεκδιήγητου Μπασάρ Αλ Άσαντ (που έσπευσε να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ και να στηρίξει τα κατεχόμενα στην Κύπρο) φοβάται ότι τα όπλα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προέρχονται από την Τουρκία. Πρόκειται για μια σοβαρότατη καταγγελία, αφού, όπως υποστηρίζει ο Μπιράντ, η συγκεκριμένη οργάνωση είναι για το συριακό καθεστώς ότι το PKK για την Τουρκία.

Το ρεπορτάζ του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ ολοκληρώνεται με μια έκκληση να είναι η Τουρκία προετοιμασμένη, διότι «όπου υπάρχει εσωτερική σύγκρουση, παρεμβαίνουν οι ξένοι» (Συρία, Λιβύη, Αίγυπτος, Τυνησία, Μπαχρέιν). Αναφέρει μάλιστα την τουρκική παρέμβαση στην Αίγυπτο και τη Λιβύη. Πρόκειται για μια συγκεκαλυμμένη αλλά σαφή προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που οι ταραχές με το κουρδικό στοιχείο εξαπλωθούν και στην Τουρκία. Γι’ αυτό εξάλλου ζητά την άμεση τακτοποίηση του προβλήματος με τους Κούρδους…
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε ενδιαφέρον να καταγράψουμε την αντίδραση των Τούρκων, οι οποίοι μέσω του πρωθυπουργού τους κάνουν μαθήματα… δημοκρατίας στον Άσαντ. Αν και η πιθανότερη ερμηνεία της στάσης του Ερντογάν, είναι ότι το σενάριο – εφιάλτης που μόλις περιγράψαμε τον απασχολεί πολύ καιρό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου