Μήνυμα στήριξης αποτελεί υνολικά η επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών κ. Χίλαρι Κλίντον...
Την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για την υπέρβαση της κρίσης και την εκτίμησή της στις σχετικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης - που «δεν ήταν εύκολες» αλλά ήταν αναγκαίες, γιατί «οι επιπτώσεις της αδράνειας θα ήταν χειρότερες» - υπογράμμισε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
Αμέσως μετά τη συνάντηση της κ. Κλίντον με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μόσιαλος μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης ενός αρραγούς μετώπου προς τος εξωτερικό.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος ανέφερε: “Όμως, η συγκρότηση και η έκφραση ενός αρραγούς εθνικού μετώπου προς το εξωτερικό είναι αναγκαία, προκειμένου να πετύχουμε το επιθυμητό για τη χώρα αποτέλεσμα. Zητούμε εθνική συστράτευση στο εξωτερικό μέτωπο. Μοναδικός νικητής πρέπει να είναι η χώρα, ο Ελληνικός λαός.
Είναι φανερό ότι δεν έχουμε πόλεμο με τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Είμαστε σε πόλεμο με τους κερδοσκόπους”.
Είναι φανερό ότι δεν έχουμε πόλεμο με τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Είμαστε σε πόλεμο με τους κερδοσκόπους”.
Η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Σε εγκάρδιο κλίμα έγινε και η συνάντηση της κ. Κλίντον με τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο. Το υπουργείο Οικονομικών στο δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει χαρακτηριστικά:
"Με την κα. Clinton είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, ουσιαστική συζήτηση επί των λεπτομερειών, αλλά πάντα με πολιτική προσέγγιση, γιατί η αμερικανική κυβέρνηση και η ίδια η Υπουργός των Εξωτερικών αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό και ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μια συνολική εθνική αφήγηση γι' αυτά που κάνει και για τις προοπτικές που υπάρχουν.
Η αμερικανική υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι σημαντική μέσω του ΔΝΤ, όπου ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι καθοριστικός. Είναι σημαντική η υποστήριξη των ΗΠΑ επίσης και μέσω των διμερών επαφών που έχουν με όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ότι, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα, εφόσον η Ελλάδα παρουσιάσει αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη συλλογή των δημοσίων εσόδων και στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το διεθνές περιβάλλον θα αλλάξει. Σημειώνουν δε και το παραμικρό επίτευγμα, το παραμικρό θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Είναι σημαντικό να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος. Γιατί στόχος πάντα είναι η ανάπτυξη, στόχος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, στόχος είναι να κατακτήσει η Ελλάδα τη θέση της ως μία ανταγωνιστική χώρα μέσα στην ΕΕ και μέσα στην παγκόσμια αγορά.
Επρόκειτο, λοιπόν, για μια πολύ ουσιαστική και φιλική συνάντηση, η οποία ήταν πραγματικά μια συνάντηση εργασίας για να επιδιώξουμε κοινούς στόχους. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και εξέφρασα την ικανοποίησή μου αυτή προς την κα. Clinton".
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των δύο κρατών αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Παπούλιας είπε χαρακτηριστικά: “Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη βοήθεια του Προέδρου Ομπάμα στις δύσκολες αυτές ώρες που περνά η Ελλάδα, για τις παρεμβάσεις που έκανε τόσο προς την μεριά της κυρίας Μέρκελ όσο και του κ.Σαρκοζί και που εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για να περάσουμε αυτή την πολύ δύσκολη για τον ελληνικό λαό περίοδο. Αλλά ελπίζουμε ότι θα την ξεπεράσουμε. Ο ελληνικός λαός έχει περάσει πολλά και νομίζω ότι και αυτή τη δυσκολία θα την ξεπεράσουμε.
Πάντως, ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο για την βοήθεια που μας παρέχει και εσάς βεβαίως.”
Πάντως, ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο για την βοήθεια που μας παρέχει και εσάς βεβαίως.”
Η κ. Κλίντον από την πλευρά της τόνισε και αυτή τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών είτε μέσω του ΝΑΤΟ είτε λόγω της σημαντικής ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ και έστειλε μήνυμα στήριξης της χώρας προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων: “Συμμερίζομαι την αισιοδοξία σας ότι παρά τους δύσκολους καιρούς και τις σκληρές αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν η Ελλάδα είναι τώρα σε ένα δρόμο που θα είναι πολύ θετικός σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία της. Κάποιες επώδυνες θυσίες θα είναι απαραίτητες, αλλά έχω μεγάλη αισιοδοξία στην αντοχή και την ευφυία του ελληνικού λαού.
Είμαι εδώ λοιπόν για να δώσω ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης για όλη τη δύσκολη δουλειά που σας περιμένει”.
Η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Λαμπρινίδη.
Σε δηλώσεις της μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Στ.Λαμπρινίδη, η κ.Κλίντον σημείωσε πως «η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται στον σωστό δρόμο, αυτόν των μεταρρυθμίσεων, για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική», επανέλαβε τη «συμπαράσταση και την υποστήριξη» της αμερικανικής κυβέρνησης στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και εξέφρασε την πίστη της «στη δύναμη του ελληνικού λαού, που στο ιστορικό παρελθόν ενέπνευσε τον κόσμο ολόκληρο".
Ο υπουργός Εξωτερικών Στ.Λαμπρινίδης παρατηρώντας ότι η Αμερικανίδα ομόλογός του ήταν το «ποδαρικό» του στα νέα του καθήκοντα, σημείωσε πως «πολλοί έχουν ποντάρει στην κατάρρευση της Ελλάδας, πλην όμως θα διαψευστούν».
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επεσήμανε πως «η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι απαιτείται διαρκής προσπάθεια». Απευθυνόμενος, εξάλλου, στην Αμερικανίδα ομόλογό του, ο κ.Λαμπρινίδης τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών ξεπερνούν τα στενά όρια των διακρατικών σχέσεων, σημείωσε την εκτίμηση τη Αθήνας στην αμερικανική στήριξη - «οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα» παρατήρησε χαρακτηριστικά - και τόνισε την «αταλάντευτη αποφασιστικότητα» της Ελλάδας, στην προσπάθεια από την οποία «θα βγούμε νικητές».
Αναφορικά με το θέμα της κρίσης, που κυριάρχησε στις δηλώσεις των δύο υπουργών προς τα ΜΜΕ, η κ.Κλίντον σημείωσε πως η πρόσφατη νομοθεσία ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και την έκανε πιο ελκυστική στους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν διαφάνεια και προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Στ.Λαμπρινίδης, μίλησε και για την ανάγκη διατήρησης των ισχυρών δεσμών εμπιστοσύνης που έχει ήδη αναπτύξει η κ.Κλίντον με την ελληνική ομογένεια της Αμερικής. Αναφερόμενος στο μεσανατολικό τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός για να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική αναζωογόνησης των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου