Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Το σχέδιο του Institute of International Finance για την Ελλάδα

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

Την πρόταση του Institute of International Finance - IIF (Διεθνής Ενωση Τραπεζών) για την ελληνική κρίση χρέους, παρουσιάζει το Εθνος της Κυριακής.

Η πρόταση περιλαμβάνει τρεις επιλογές, οι οποίες μαζί με την πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ πιστεύεται πως θα δώσουν ανάσα στη διαχείριση του υπέρογκου χρέους.

Συγκεκριμένα, το IIF προτείνει τρεις λύσεις που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και συνδυαστικά:


1η: Επιμήκυνση για 30 χρόνια όλων των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020 στην ονομαστική αξία τους, με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που «τρέχει» σήμερα στην αγορά.

2η: Ανταλλαγή όλων των ελληνικών ομολόγων με νέα 30ετή ομόλογα. Τα νέα ομόλογα θα έχουν την ίδια ονομαστική αξία με τα παλιά ή θα υποστούν «κούρεμα». Η ανταλλαγή θα γίνει με την εγγύηση της ΕΕ.

3η: Επαναγορά χρέους με μετρητά από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπου οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική αξία τους. Προτείνεται η δημιουργία ενός ταμείου με αρχικό κεφάλαιο μεταξύ 30 και 40 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην πρόταση του IIF επισημαίνεται ότι εκτός από τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα πρέπει να γίνει οικειοθελώς για να μην ενεργοποιηθούν τα CDS, η Ελλάδα θα δανειοδοτηθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ με ένα ποσό της τάξης των 60 δισ. ευρώ.

Η πρόταση αυτή προέκυψε έπειτα από διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν την Πέμπτη στη Ρώμη με τη συμμετοχή τραπεζιτών και στελεχών της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου