Από το ιστολόγιο http://alldaynews4you.gr/?p=6260#more-6260
Η μόνη λύση που οδηγεί σε αποκατάσταση της φερεγγυότητας της Ελλάδας είναι η μείωση του χρέους της, μέσω αναδιάρθρωσης, πιθανόν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, υποστηρίζει η Barclays.
Όπως αναφέρει ο οίκος, αυτό θα επιτρέψει παράλληλα στην Αθήνα να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους και θα αποτρέψει περαιτέρω διάχυση της κρίσης στην ευρωζώνη.
Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας δεν αρκούν για να σταθεροποιηθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ, τονίζει στην τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, στην καλύτερη περίπτωση η εθελοντική ή μερικώς εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους θα βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία της Ελλάδας και στη χειρότερη περίπτωση θα την επιδεινώσει.
Οι προτάσεις, τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας, προβλέπουν επιμερισμό του βάρους της χρηματοδότησης αλλά ελάχιστη ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της.
Η βέλτιστη επιλογή είναι, κατά την ανάλυση της Barclays, μια αναδιάρθρωση που θα προβλέπει «δίκαιο» επιμερισμό των βαρών μεταξύ των ομολογιούχων και των πιστωτών του δημόσιου τομέα, η οποία θα απέτρεπε την εξάπλωση της κρίσης στην ευρωζώνη.
Με την επαναγορά ομολόγων, η οποία δεν θα δυσαρεστήσει την αγορά δεδομένων των «ελκυστικών αποτιμήσεων», η Ελλάδα θα απαλλαγεί από κάποιο μέρος του χρέους της, καθώς οι αγοραίες τιμές των τίτλων θα πλησιάσουν το άρτιο.
Ημίμετρα που στοχεύουν μόνο στην παροχή ρευστότητας, χωρίς αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, θα αφήσουν την Ελλάδα με ένα υπέρογκο χρέος και ένα οικονομικό σύστημα υπό κατάρρευση, προειδοποιεί. Για τους επενδυτές, αυτό θα συνεπάγεται μεγάλες αποδόσεις εξόδου και χαμηλές αποτιμήσεις για τους χρεωστικούς τίτλους.
«Θεωρούμε ότι μια διάσωση στην οποία η ΕΕ θα ανταλλάξει όλα τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε κυκλοφορία με τίτλους που θα φέρουν την εγγύηση της ΕΕ και επιτόκιο 3,5% περίπου θα μπορούσε να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σενάριο της πλήρους διάσωσης, ως ύστατη λύση για την αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, αλλά θεωρούμε ότι εμπεριέχει πολιτικούς και νομικούς κινδύνους».
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου