Από το ιστολόγιο http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/66492.html
Η ελληνική κρίση χρέους, η οποία έφθασε να απειλεί ευθέως το κοινό νόμισμα, εισέρχεται στην πιο δραματική φάση της. Οι γενικές αρχές των αποφάσεων της προσεχούς Πέμπτης αρχίζουν να διαφαίνονται στον ορίζοντα έπειτα από την άτυπη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην κυρία Ανγκελα Μέρκελ και στον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση θα συνδυάζει τη συμμετοχή των ιδιωτών δανειστών για την οποία επιμένει το Βερολίνο με την επαναγορά ομολόγων μέσω δανεισμού της Ελλάδας από τον Προσωρινό Μηχανισμό που επιδιώκει η Φραγκφούρτη.
Η λύση αναμένεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας οργανωμένης αναδιάρθρωσης του χρέους με λελογισμένη περικοπή του, ωστόσο άγνωστη παραμένει η έκταση των συνεπειών, αφού η αντίδραση των αγορών απέναντι στην ευρωζώνη και κατ΄ επέκταση η... μεσοπρόθεσμη επίδραση στο «ελληνικό ζήτημα» δεν απομένει παρά να φανεί στην πράξη.
Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου η κυβέρνηση επέλεξε να μεταδώσει μια επικοινωνιακή εικόνα «διαπραγματευτικής κινητικότητας», αλλά στην πράξη η δυνατότητα να τεθούν ειδικοί όροι και «βέτο» ήταν και παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη εφόσον τα συμφέροντα που διακυβεύονται από την «ελληνική λύση» αποδεικνύονται πολύ μεγαλύτερα των ελληνικών.
«Είμαι ευτυχής που μπήκε στο κάδρο η Ιταλία» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ανώτατη κυβερνητική πηγή, εξηγώντας ότι το «άγγιγμα των αγορών» στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι ο παράγοντας που επιταχύνει τις διεργασίες για την αποκρυστάλλωση της «ελληνικής λύσης». Η Γερμανία αποδέχθηκε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 21 Ιουλίου, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες επετεύχθη συναίνεση σε μια λύση που ενσωματώνει τη «συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».
Υπό αυτές τις συνθήκες οι «βυζαντινές» διαβουλεύσεις των πιστωτών που συνεχίστηκαν επί διήμερο την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Ρώμη υπό την εποπτεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) με τη συμμετοχή από κυβερνητικής πλευράς του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών καθηγητή κ. Γ.Ζανιά και του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Π. Χριστοδούλου φαίνεται ότι κατέληξαν στα κύρια τεχνικά σενάρια και κατ΄ επέκταση στο «περίγραμμα της λύσης», την οποία οι ηγέτες της ευρωζώνης θα επικυρώσουν την Πέμπτη με μια «πολιτική απόφαση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου