Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

"Θέλουμε ιδιώτες γιατί η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση"

Από το ιστολόγιο http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=87451&catid=13


-  Δεν κάνει βήμα πίσω η Μέρκελ στη συμμετοχή ιδιωτών παρά τους κινδύνους
- Έκτακτη σύσκεψη Παπανδρέου - Βενιζέλου ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής
- "Ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη" λέει ο πρωθυπουργός
- Μεγάλο παζάρι για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο δάνειο - μαμούθ

"Σιδερένια" η Μέρκελ στη συμμετοχή ιδιωτών στο δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα - λύση που κινδυνεύει να χαρακτηριστεί "επιλεκτική χρεοκοπία" από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ την ίδια στιγμή διαψεύδει ότι υπάρχει εν όψει αναδιάρθρωση χρέους για τη χώρα μας.

"Δεν εργαζόμαστε για αναδιάρθρωση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε κάτι που θα είναι ακόμη πιο σκληρό. Λέω ξεκάθαρα ότι η συμμετοχή ιδιωτών είναι απαραίτητη γιατί έχουμε ειδικό πρόβλημα με την Ελλάδα, λόγω του πολύ πολύ υψηλού χρέους της", σημείωσε. "Αν γίνει αναδιάρθρωση στην Ελλάδα, τότε οι χώρες που επηρεάζονται από την κρίση, θα σταματήσουν τις προσπάθειες" πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Παπανδρέου: "Ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη"

Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τονίζει, για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ότι "είναι ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη". Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι "η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει" και σημειώνει ότι "είμαστε στη φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος. Σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση δε χωρούν φωνές που καλλιεργούν το φόβο και ποντάρουν στην αποτυχία".

Διαβάστε την είδηση

Έκτακτη συνάντηση Παπανδρέου - Βενιζέλου

Σε συναγερμό η κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπ. Οικονομικών και υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να διαμορφωθούν οι ελληνικές θέσεις.

Η αντιμετώπιση της κρίσης αποτελεί εθνικό θέμα, δεν καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες και απαιτείται ψυχραιμία, επισημάνθηκε από κυβερνητικές πηγές σε ό,τι αφορά το Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τονίστηκε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σχολιάζει δημοσιεύματα και δηλώσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι "την κρίσιμη και καθοριστική για τη χώρα και το μέλλον του ελληνικού λαού περίοδο, χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε ψυχραιμία". "Αυτές τις ώρες χρειάζεται να ενεργούμε με σοβαρότητα και να ομιλούμε με περίσκεψη. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έκανε και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση", πρόσθεσε.

Διαβάστε την είδηση

Την Πέμπτη πραγματοποιείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης. Εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις για το νέο δάνειο που θα πάρει η Ελλάδα - τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ ακόμη."Αγκάθι" μέχρι τελευταία στιγμή είναι η συμμετοχή των ιδιωτών, που απαιτούν οι Γερμανοί. Επίσης θα αναζητηθεί ο τρόπος να σωθούν από τη δίνη της κρίσης χρέους η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Το ελληνικό χρέος έχει εκτιναχθεί στα 350 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ θα αυξηθεί στο 128% του ΑΕΠ του χρόνου ενώ η ΕΚΤ βλέπει αύξηση στο 161% του ΑΕΠ για το 2012.

"Στην κόψη του ξυραφιού"

Στο μεταξύ, ενώ η Χίλαρι Κλίντον μας δίνει τα εύσημα για την ακολουθούμενη πολιτική, ο Πάουλ Τόμσεν, επικεφαλής των ελεγκτών της τροίκας εκ μέρους του ΔΝΤ, απευθύνει προειδοποίηση - σοκ. Σε συνέντευξή του στο Έθνος ο κ. Τόμσεν αναφέρει ότι το χρέος της Ελλάδας βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και καλεί για βαθιές τομές στο δημόσιο τομέα.

"Πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, αλλιώς η βιωσιμότητα του χρέους θα τεθεί υπό αμφισβήτηση" τονίζει και προσθέτει: "Το χρέος θα φτάσει στην κορύφωσή του σε ένα ή δύο χρόνια και μετά θα αρχίσει να πέφτει".

Ο κ. Τόμσεν υπερασπίζεται το πρόγραμμα που εφαρμόζει το ΔΝΤ και η ΕΕ στην Ελλάδα τονίζοντας ότι "μέχρι στιγμής έχουν επιτευχθεί οι περισσότεροι στόχοι που είχαν τεθεί". Επιμένει στη λιτότητα μάλιστα, αναφέροντας ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις περικοπές και φέρει σε πέρας τις αποκρατικοποιήσεις, οι αγορές "θα τη δουν με άλλο μάτι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου