Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Γιατί η Goldman Sachs υποβάθμισε τις ΗΠΑ

Από το ιστολόγιο http://www.xrimanews.gr/oikonomia/10513-giati-h-goldman-sachs-ypobathmise-tis-hpa


Οι ΗΠΑ δε φαίνεται να διανύουν την καλύτερη φάση τους τουλάχιστον όχι ως προς τον τρόπο με τον οποίο τις αντιμετωπίζουν οι οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Μετά τις προειδοποιήσεις για πιθανή υποβάθμιση από την S&P και τη Moody's ήρθε, όντως, μία υποβάθμιση αλλά αυτή της αμερικανικής οικονομία και μάλιστα από την Goldman Sachs.
Μετά από μία ακόμη εβδομάδα με αδύναμα οικονομικά στοιχεία πρέπει να αναθεωρήσουμε προς την κάτω την πρόβλεψη μας για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ, λέει η Goldman, τοποθετώντας την στο 1,5% και 2,5% για το β και γ τρίμηνο του 2011 από 2% και 3,25% αρχικά. Η πρόβλεψη μας για το ΑΕΠ του δ τριμήνου του 2011 βρίσκεται πλέον υπό αναθεώρηση, λέει η Goldman, η οποία σημειώνει πως ακόμη και με θετικές προοπτικές η ανεργία δε θα μειωθεί περισσότερο από το 8,75% μέχρι το τέλος του 2012.


Πέρα από τα παραπάνω, όμως, δύο νέα στοιχεία ήταν αυτά που έκαναν την Goldman Sachs να προχωρήσει στην υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας και αυτά έχουν να κάνουν με τους καταναλωτές, οι οποίοι σύμφωνα με τον Empire Manufacturing Index έχουν περάσει σε αμυντική συμπεριφορά μειώνοντας την κατανάλωση τους για δεύτερο διαδοχικό μήνα (βλέπε διάγραμμα), ενώ και η έρευνα Michigan Consumer Sentiment κατέληξε σε άκρως αποθαρρυντικά αποτελέσματα με το σχετικό δείκτη να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009!
Το χειρότερο ίσως είναι πως η Goldman Sachs σημειώνει πως δε μπορεί να αναγνωρίσει τα ακριβή αίτια της αδυναμίας της οικονομίας αλλά πως δε μπορεί πλέον και να αποκλείσει μία νέα ύφεση, παρόλο που αυτή δεν είναι η βασική της πρόβλεψη. Αν το χειρότερο σενάριο επαληθευτεί, τότε η FED θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, υποστηρίζει η Goldman, ενώ ένα τρίτο πακέτο τόνωσης θα κριθεί τότε απαραίτητο.

Αν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να αναρρώσουν και η οικονομία τους περάσει σε ύφεση, τότε το χτύπημα θα είναι μεγάλο και στην Κίνα και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα απειληθεί και η εύθραυστη ανάρρωση της Ευρώπης. Προς το παρόν τα στοιχεία δε συνηγορούν για την επαλήθευση αυτού του σεναρίου αλλά οι πιθανότητες για ένα νέο οικονομικό ατύχημα έχουν αυξηθεί και η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Goldman έρχεται να αναδείξει ακριβώς αυτήν την εξέλιξη.
XrimaNews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου