Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Με ανοιχτή ατζέντα στην Αθήνα η Χ. Κλίντον

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=80803&catID=14


Προσγειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που μετέφερε από την Τουρκία την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Μεγάλες προσδοκίες έχει η κυβέρνηση από την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον που έφτασε στην Αθήνα με ανοιχτή και διευρυμένη ατζέντα αφού πρώτα επισκέφθηκε την Τουρκία για να συμμετάσχει σε διάσκεψη για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Και μόνο το γεγονός ότι η κ. Κλίντον, η πρώτη υπουργός της κυβέρνησης Ομπάμα, επισκέπτεται την Αθήνα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία την ώρα που εντείνονται οι διαβουλεύσεις στην Ε.Ε. για την εξεύρεση συνολικής λύσης για το χρέος, κινητοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου που περιμένει μία δήλωση στήριξης από την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ίσως και ένα μήνυμα προς την Ευρώπη για ταχύτερες αποφάσεις σε σχέση με την Ελλάδα.

Την Κυριακή το μεσημέρι η Χίλαρι Κλίντον θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ενώ θα γίνει δεχθεί και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Είναι ενδεικτικό ότι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Ε. Βενιζέλο αν και αρχικά οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα είναι στη συνάντηση που θα κάνει η κ. Κλίντον με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μέρος των συζητήσεων της κ. Κλίντον θα καλύψουν και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και το Κυπριακό και στο υπουργείο Εξωτερικών όπου θα γίνουν οι δηλώσεις μετά από τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Στ. Λαμπρινίδη, η Αθήνα επιδιώκει να ακούσει ένα μήνυμα προς την Άγκυρα και για την προσπάθεια προσέγγισης της γείτονος με την Ευρώπη αλλά και για το κυπριακό.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ειδικότερα στη Λιβύη αλλά και στη Βόρειο Αφρική.

Τη Δευτέρα η κ. Κλίντον θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επενδύουν πολλά στη συνάντηση αυτή καθώς προσδοκούν ότι μπορεί να «σφραγίσει» την πρώτη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στις Η.Π.Α. Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει λεπτομερώς την κ. Κλίντον για τις οικονομικές του προτάσεις που έχει καταθέσει στο Ζάππειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου