Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Εditorial: Ρ. Μέρντοχ, το “τέρας” των μίντια και των ψεμμάτων

Από το ιστολόγιο http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=25184&categories_id=69
Οι τελευταίες αποκαλύψεις σχετικά με το ρόλο των εφημερίδων και των καναλιών που ανήκουν στο μητρικό όμιλο “News International”...  
Εditorial: Ρ. Μέρντοχ, το “τέρας” των μίντια και των ψεμμάτων
με βασικό μέτοχο τον κ. Μέρντοχ, έχουν προκαλέσει σάλο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κατηγορίες για υποκλοπές που έκανε η εφημερίαδα “News of the World”, με θύματα πολιτικούς, ηθοποιούς, αθλητές ακόμα και τη βασιλική οικογένεια. Μάλιστα είχαν φθάσει στο σημείο να παρακολουθούν την οικογένεια του πρώη βρετανού πρωθυπουργού κ. Γκόρντον Μπράουν με αφορμή τη βαρύτατη ασθένεια του τότε τετράχρονου γιου του.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όλοι έβλεπαν στο πρόσωπο του μεγιστάνα των αγγλοσαξονικών μίντια Ρούπερτ Μέρντοχ, έναν επιχειρηματία με καινοτόμες ιδέες που θα στήριζε την επιτυχία του στην ελευθερία του τύπου και των ρεπορτάζ των συνεργατών του. Ο έγκριτος δημοσιαγράφος και ανταποκριτής σήμερα του “Independent” στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Φισκ, αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Μέρντοχ στους “Times”, που ενώ το1982 δεν του έκοψε ούτε μια λέξη από το ρεπορτάζ του για την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο και τη σφαγή αμάχων, αργότερα τα ρεπορτάζ του λογοκρίνονταν αν δεν ήταν φιλοϊσραηλινά. Ο Φισκ αναφέρει συγκεκριμένα ότι: “έφυγα από τους Times γιατί την έκανε φυλλάδα χωρίς δημοσιογραφική ανεξαρτησία”.

Ο Μέρντοχ αντιλαμβανόμενος τη δύναμη που αποκτούσε άρχισε να αναπτύσσει σχέσεις με πολιτικούς και έγιεν ο αρεστός του ισραηλινού λόμπυ παγκοσμίως. Τα “μεγάλα ψέμματα” που κατασκεύασε σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις νωτν ΗΠΑ και της Αγγλίας, οδήγησαν σε μακροχρόνιους πολέμους. Ας θυμηθούμε τη φοβερή εικόνα με το λουσμένο στο πετρέλαιο κορμοράνο από το Κουβέιτ μετά την εισβολή των ιρακινών δυνάμεων, που τελικά αποδείχθηκε ότι η εικόνα ήταν από την αλάσκα και είχε προέλθει από πετρελαιοκηλίδα του τάνκερ “Exxon Valdez”. Τα όπλα μαζικής καταστροφής που εφηύραν ο Τόνι Μπλερ και ο Κόλιν Πάουελ, οδήγησαν στην επέμβαση στο Ιράκ, ενώ τέτοια όπλα δεν έχουν βρεθεί ακόμη μετά από περίπου μια δεκαετία. Λέγεται ότι ο Τόνι Μπλερ μίλησε με δική του πρωτοβουλία τρεις φορές με το μεγιστάνα των μίντια. Σήμερα πρώην στέλεχος των επιχειρήσεων του και στενός, μέχρι πρόσφατα, συνεργάτης του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, Άντι Κόλσον, συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές. Επίσης ο βρετανός πρωθυπουργός φέρευαι να είχε πολλές συναντήσεις με στελέχη του ομίλου Μέρντοχ.

Ο αυστραλός επιχειρηματίας με την μεγαλύτερη επιρροή στην κοινή γνώμη παγκόσμια, θα “πουλήσει ακριβά το τομάρι του” στην ακρόασή του στην Βουλή των Κοινοτήτων, όπου μαζί με τον γιο του και τη “μισητή” στους Βρετανούς Ρεμπέκα Μπρουκς, θα υποστούν τη βάσανο των ερωτήσεων των βουλευτών, που πολλοί όμως από αυτούς έχουν βοηθηθεί από τα μέσα του Μέρντοχ.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ ζήτησε να διαλυθεί η βρετανική θυγατρική του ομίλου των ΜΜΕ News Corp., του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών που διέπραττε μια από τις εφημερίδες του, η News of the World.


Ο άνθρωπος που τα μέσα ενημέρωσης που κατείχε κατασκεύαζαν “ιστορικά τέρατα”, όπως ο Μιλόσεβιτς ή ο Σαντάμ, τώρα μεταμορφώθηκε από τη μια μέρα στην άλλη σε τέρας που βρυχάται πριν το τέλος... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου