Από το ιστολόγιο http://www.echedoros-a.gr/
Αύγουστος 24, 2011.
«Θέλουμε το συντομότερο δυνατόν να βρούμε μια λύση». Αυτή είναι η απόφαση του Γκρούεφσκι , για πρώτη φορά, και τα Σκόπια επιζητούν, επειγόντως, να επιλυθεί η διαφορά με την Ελλάδα, αφού οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε επίπεδο συναγερμού.
Στο μεταξύ στο γραφείο του Νίμιτς επικρατεί σιωπή, οι διπλωματικοί κύκλοι εικάζουν ότι το φθινόπωρο η διεθνής κοινότητα θα δείξει εντονότερο ενδιαφέρον.
Πηγές της τηλεόρασης Sitel μιλούν για τις νέες προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Και αυτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά προτάσεις που προστίθενται στο πίνακα για πιθανές λύσεις, από τα δύο μέρη και ακολουθούν πιέσεις και προς την Αθήνα και προς τα Σκόπια, για επιτευχθεί τη τελική συμφωνία.
Ενώ η Ελλάδα έχει θέσει τις προτάσεις για ονομασία σε όλα τα επίπεδα, η σκοπιανή κυβέρνηση φαίνεται να αντιλαμβάνεται το μήνυμα από την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στα Βαλκάνια, καθώς και της επίσκεψης του Στέφεν Φούλε, που θέτουν από κοινού, ένα συγχρονισμό στην ΕΕ και στον ΟΗΕ και αυτό γίνεται από την πΓΔΜ, ότι δεν έχει καμία εναλλακτική λύση, για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο που απέφυγε να επισκεφθεί τη χώρα , αλλά και το προσωπικό μήνυμα προς τον Υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, από τη τον Πέτερ Βάις.
Σύμφωνα με τον Weiss οι πιθανότητες της FYROM να ενταχθούν στην Ένωση με ανοιχτό το διμερές πρόβλημα έχει μηδενική πιθανότητα. Αυτό θα σήμαινε μια επανάληψη του σεναρίου της Κύπρου. Και αυτό αποκλείεται.
Μετακινώντας όμως το πρόβλημα στο εσωτερικό της Ένωσης υπάρχει ο κίνδυνος να μην προκύψει καμία λύση στη διαμάχη για το όνομα.
«Η Ένωση δεν λύνει προβλήματα. Μόλις μια χώρα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει, ήδη, πλήρες δικαίωμα ψήφου. Γιατί, δεν μπορούμε, να πούμε ότι συν τω χρόνω θα το λύσει. Θα το λύσει; Ας απευθυνθούμε στην ΕΕ!»
Στο παράδειγμα του τίθεται με την ένταξη της Κύπρου δεν θα μπορούσε να ειπωθεί: «
Αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό δεν μπορεί να γίνει η ένταξη της Κύπρου.
Αλλά, από ότι η Κύπρος ήθελε να προσχωρήσει στην Ένωση και στη συνέχει να επιλύσει το πρόβλημα το οποίο έχει. Ομολογώ ότι δεν τέθηκαν (από μέλη της Ένωσης) προβλήματα τα οποία θα έπρεπε πρώτα να επιλυθούν», δήλωσε ο Weiss με την ευκαιρία της διάλεξής του για τα πενήντα χρόνια της έναρξης του Τείχους του Βερολίνου.
Σύμφωνα, πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα απαιτηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου η διεύρυνση της ΕΕ, με το κλιμάκιο που θα επισκεφθεί την πΓΔΜ.
Πηγές, πάντως, από τις Βρυξέλλες μιλούν ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει να προγραμματίσει την ημερομηνία έναρξης για ένταξη, έως ότου λάβει ένα σαφές μήνυμα ότι οι απόψεις για το όνομα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων συγκλίνουν και δεν θα εμποδιστούν.
Σνεζάνα Γιοβανόφσκα- Снежана Јовановска
Πηγή: Sitel
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου