Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Τα μυστικά σχέδια Σόιμπλε για το διευρυμένο EFSF

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/


Υπερεξουσίες αποκτά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο που επεξεργάστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt.



Σε ένα κείμενο εργασίας 41 σελίδων, το οποίο απέστειλε προς τους ευρωπαίους ομολόγους του και σε κορυφαίους γερμανούς πολιτικούς, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παρουσιάζει ένα «σύμφωνο-πλαίσιο» για τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου, στα πλαίσια της εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Οι προτάσεις του Σόιμπλε μετατρέπουν το μηχανισμό διάσωσης κρατών της ευρωζώνης σε έναν εκ των ισχυρότερων ευρωπαϊκών θεσμών.
Τρία νέα εργαλεία
Εφόσον οι προτάσεις εγκριθούν, το EFSF θα αποκτήσει τρία νέα εργαλεία.
Πρώτον, θα μπορεί να διασώζει τράπεζες, με έμμεση ανακεφαλαιοποίηση, που θα προέρχεται από δάνειο που θα δίδεται σε χώρα που πλήττεται από την χρηματοπιστωτική κρίση.
Δεύτερον, το Ταμείο θα μπορεί να επαναγοράζει ομόλογα στην πρωτογενή ή δευτερογενή αγορά, τα οποία είτε θα διατηρούνται μέχρι τη λήξη τους είτε θα πωλούνται νωρίτερα.
Τρίτον, θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής «προληπτικών δανείων» σε περίπτωση που κράτος-μέλος της ευρωζώνης θα δέχεται πιέσεις στις χρηματαγορές.
Πάντως, όπως αναφέρει η Handelsblatt, η ενεργοποίηση των εργαλείων δεν θα συνδέονται με σκληρούς οικονομικούς και δημοσιονομικούς όρους.
Ωστόσο, οι συγκεκριμένες προτάσεις αναμένεται ότι θα προσκρούσουν σε αντιδράσεις γερμανών βουλευτών, καθώς μετά την έγκρισή τους, το Ταμείο θα μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες χωρίς την προηγούμενη αποδοχή τους από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου