Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Συνάντηση Σαρκοζί-Τζιμπρίλ για την μεταπολεμική μοιρασιά στη Λιβύη

Από το ιστολόγιο http://www.defencenet.gr/

Η Γαλλία έπαιξε πρωτσγωνιστικό ρόλο στην διάσωση των αντικαθεστωτικών τον περασμένο Μάρτιο στην Βεγγάζη και γενικά στην κήρυξη πολέμου (γιατί περί αυτού επρόκειτο) κατά του Μ.Καντάφι και τώρα έχει έρεθι η ώρα να λάβει αυτά που δικαιούται. Αυτό λέει η ψυχρή λογική. Ο ηγέτης των Λίβυων εξεγερμένων, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, για να συζητήσουν τις προοπτικές για την πολιτική μετάβαση στη μετά Καντάφι εποχή.
Η Γαλλία ηγήθηκε της δυτικής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, καθώς ο Σαρκοζί ανέλαβε ένα προσωπικό ρίσκο, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, με το να γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που υποστήριξε επισήμως τους εξεγερμένους.

Ο Τζιμπρίλ είναι επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης και αναφέρεται ως πρωθυπουργός της χώρας, όπου οι δυνάμεις των εξεγερμένων κατέλαβαν αυτή την εβδομάδα την πρωτεύουσα Τρίπολη, υποχρεώνοντας τον Καντάφι να διαφύγει.

Ο Καντάφι δήλωσε σήμερα ότι θα πολεμήσει μέχρι τον θάνατο ή τη νίκη, αφού οι εξεγερμένοι τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει το οχυρό του στην Τρίπολη.

Ο Σαρκοζί έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες στο Παρίσι μια ειδική διάσκεψη των «Φίλων της Λιβύης», με τη συμμετοχή μέχρι 30 ξένων ηγετών και διεθνών οργανισμών, για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Λιβύης και στη μετάβαση προς ένα δημοκρατικό κράτος.

Οι λεπτομέρειες πρόκειται να οριστικοποιηθούν σε μια συνάντηση ανώτερων διπλωματών αύριο, Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου