Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

"Η Άγκυρα δεν έκανε πίσω στο Καστελόριζο στις έρευνες του 2008".Wikileaks νο 2.

Από το ιστολόγιο http://www.onalert.gr/

Στην κρίση που προκάλεσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η έρευνα νορβηγικού ερευνητικού σκάφους για λογαριασμό της Άγκυρας το νοέμβριο του 2008,80 μίλια απο το Καστελόριζο,αναφέρεται τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ,που αποκαλύπτουν τα Wikileaks.Κι αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι δεν έκανε πίσω η Άγκυρα


Ο τότε πρέσβης Ν.Σπέκχαρντ, αναφέρει συνομιλία που είχε με τον γγ του ΥΠΕΞ Α.Αγαθοκλή,ο οποίος του ανέφερε τις συνομιλίες που ειχε η τότε ΥΠΕΞ Ν.Μπακογιάννη με το ΥΠΕΞ της Νορβηγίας ,για να σταματήσουν οι έρευνες.

Ο Σπέκχαρντ ισχυρίζεται στο τηλεγράφημα ότι ο Έλληνας διπλωμάτης δήλωσε “απογοητευμένος από την κατάσταση”. Ο Σπέκχαρντ επισημαίνει ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν κοντά σε “επίτευξη συμφωνίαςγια το θέμα της υφαλοκρηπίδας,από το 1999 έως το 2004 στο πλαίσιο της απόφασης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ”. Η λύση όμως ως γνωστόν δεν ήρθε ποτέ.

Το βέβαιο είναι όπως προκύπτει από το τηλεγράφημα του Σπέκχαρντ,ότι για να εκτονωθεί η κρίση, δεν έκανε πίσω η Τουρκία! Απλά η Νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου