Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ανοδικό ξέσπασμα στη Wall Street, άλμα 4,3% ο Nasdaq

 
Σε ράλι επιδόθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κερδίζει 322 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει άλμα 4,3% καθώς αναζωπυρώνονται οι εικασίες ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Οι επενδυτές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία για την πορεία του τραπεζικού κλάδου που έδειξαν υποχώρηση των "προβληματικών" τραπεζών το β΄ τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2006. Την ίδια στιγμή φαίνεται να προεξοφλούν και νέες παρεμβάσεις της Federal Reserve για την ενίσχυση της οικονομίας μετά τα αρνητικά μάκρο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και δείχνουν ότι η ανάκαμψη χάνει την ορμή της.


Οι δείκτες κινήθηκαν σταθερά σε ανοδικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών για να μετριάσουν ελαφρώς τα κέρδη τους μετά το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στην πολιτεία της Βιρτζίνια. Ωστόσο γρήγορα ανέκαμψαν για να τερματίσουν τελικά στα υψηλά της ημέρας.

Τα απογοητευτικά μάκρο της ημέρας δεν κατόρθωσαν να μετριάσουν τον ενθουσιασμό των επενδυτών, αντίθετα φαίνεται ότι ενίσχυσαν τις υποθέσεις για αποφασιστικότερη δράση από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Η ομιλία του επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke την Παρασκευή στην ετήσια σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Με βάση τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών, στην ομιλία του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας θα αφήσει να εννοηθεί ότι η Fed είναι έτοιμη να δρομολογήσει και νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομία και να σταθεροποιήσει τις αγορές.

Ο Bernanke χρησιμοποίησε την περυσινή συνάντηση στο Jackson Hole για να ανοίξει τον δρόμο στον δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 322,11 μονάδες (2,97%) κλείνοντας στις 11.176,70 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 100,68 μονάδων (4,29%) και έκλεισε στις 2.446,00 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 38,53 μονάδων (3,43%) κλείνοντας στις 1.162,30 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 29 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόνο η Bank of America με αρνητικό (-1,87%). Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Exxon Mobil κλείνοντας στα 73,66 δολ. με άνοδο 3,48 δολλάρια ή σε ποσοστό 4,96%. Ακολούθησαν η Chevron Corp με κέρδη 4,32% και κλείσιμο στα 97,33 δολ. και η JP Morgan Chase, η οποία έκλεισε στα 34,78 δολ. με άνοδο 4,10%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,03 δολ. ή σε ποσοστό 2,64% και έκλεισε στα 0,93 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή κεντρικού Ατλαντικού συνέχισε να συρρικνώνεται τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of Richmond. Ειδικότερα, ο δείκτης για τον μεταποιητικό κλάδο της τράπεζας υποχώρησε στις -10 μονάδες τον Αύγουστο διολισθαίνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2009. Τον Ιούλιο ο δείκτης διαμορφωθεί στο -1. Σημειώνεται ότι μεγέθη κάτω από το μηδέν σηματοδοτούν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή, πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούλιο στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν πτώση 0,7% των πωλήσεων σε μηνιαία βάση στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 298.000. Σημειώνεται πως τα στοιχεία του Ιουνίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και συγκεκριμένα στο -2,9% από -1% με το ύψος των πωλήσεων να διαμορφώνεται σε 300.000 από 312.000.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση των πωλήσεων κατά 0,6% στο ετήσιο μέγεθος των 310.000.

Στα αποτελέσματα της ημέρας, πτώση κερδών ανακοίνωσε για το α΄ τρίμηνο χρήσης η H.J. Heinz Co. παρά την ενίσχυση των πωλήσεων. Ειδικότερα, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 226,1 εκατ. δολ.  ή 70 cents ανά μετοχή, από τα 240,4 εκατ. δολ. ή 75 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν στα 2,85 δισ. δολ. από τα 2,48 δισ. δολ.

Για το σύνολο του έτους χρήσης ωστόσο η Heinz επιβεβαίωσε το outlook για κέρδη 3,24 με 3,32 δολ. ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων της Wall για 3,65 δολ.

Αύξηση κερδών 28% και εσόδων 5,1% σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο η εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων Williams-Sonoma. Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 39,3 εκατ. δολ., ή 37 cents ανά μετοχή, από 30,8 εκατ. δολ., ή 28 cents ανά μετοχή.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι ο CEO της Goldman Sachs Group, Lloyd Blankfein προχώρησε στην πρόσληψη του γνωστού δικηγόρου Reid Weingarten.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Blankfein προέβη σε αυτήν την κίνηση με αφορμή αναφορές σε έκθεση της Γερουσίας, για τις δραστηριότητες της τράπεζας που σχετίζονται με τιτλοποιήσεις δανείων.

Σημειώνεται πως κατά το παρελθόν ο Weingarten έχει αναλάβει την υπεράσπιση του πρώην CEO της WorldCom, Bernard Ebbers και του accounting officer της Enron, Richard Causey.

 ΠΗΓΗ capital




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου