Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Προετοιμάζεται η είσοδος των τραπεζών στο ELA και ΤΧΣ - Κάτω από τις 900 μονάδες το ΧΑ με προοπτική 830 μονάδων.... - Ανοδικά spreads 1530 μ.β. CDS 2300 μ.β. – Στο 42% η απόδοση φαρμακευτικού ομολόγου....

Από το ιστολόγιο http://www.bankingnews.gr/

(upd8)To ΧΑ απαξιώνεται και εκ νέου υποχωρεί, απόρροια των ανησυχιών ότι προετοιμάζεται το έδαφος ώστε οι τράπεζες να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΧΑ καταγράφει απώλειες  -1,45% στις 897 μονάδες μετριάζοντας τις αρχικές απώλειες που έφθασαν έως 3%. Οι απώλειες είναι απόρροια  σημαντικών ρευστοποιήσεων στις τράπεζες που υποχωρούν έως 4% ενώ κρατούν Εθνική, Marfin και Κύπρου
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το  ΧΑ έσπασε το φράγμα των 900 μονάδων με μεγάλη αποφασιστικότητα και κινήθηκε έως τις 883 μονάδες.  Το ΧΑ στις 880 μονάδες αποτελούσε πρόβλεψη του www.bankingnews.gr από τον Απρίλιο του 2011.

Η βασική αιτία της υποχώρησης της αγοράς δεν είναι μόνο οι  πωλήσεις ξένων ή ασφαλιστικών ταμείων αλλά το γεγονός ότι το κράτος προετοιμάζει τις τράπεζες να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας από την ΤτΕ, το  ELA, όπως αποκάλυψε το www.bankingnews.gr
Οι επόμενες 90 μέρες θα αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για το ελληνικό χρηματιστήριο και ευρύτερα την αγορά.
Στο διάστημα αυτό ίσως καταγραφούν νεότερα χαμηλά με την προοπτική των 830 με 850 μονάδων.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η τάση δεν έχει μεταβληθεί παραμένει πτωτική και θα παραμείνει πτωτική για πολλές εβδομάδες ακόμη.
Το απαξιωμένο ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται ένα μεγάλο σοκ είτε με πρωτοβουλία της πολιτικής εξουσίας είτε της Ευρώπης.
Μπορεί το ευρωομόλογο να μην αποτελεί λύση αλλά βραχυχρόνια θα εκτονώσει πολλές πιέσεις.
Όμως το ευρωομόλογο σε αυτή την φάση δεν το στηρίζουν οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης γιατί θα τις πλήξει.
Μια άλλη παράμετρος πολύ σημαντική είναι ότι ο μύθος του short selling έχει καταπέσει. Με την προσωρινή κατάργηση του η πτώση δεν σταμάτησε και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν ήταν η αιτία της μεγάλης πτώσης της αγοράς.
Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το short selling διαδραμάτισε ένα ρόλο στην πτώση αλλά δεν ήταν η κύρια αιτία της πτώσης. Η κύρια αιτία είναι η δραματική επιδείνωση και ο κίνδυνος χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.
Αν και μπορεί να θεωρηθεί αυθαίρετο αλλά αν υπήρχε το short selling το ΧΑ ίσως να είχε φθάσει στις 850 μονάδες. Αλλά ποια η διαφορά είτε τώρα είτε αργότερα το χρηματιστήριο θα υποχωρήσει περαιτέρω.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας το ελληνικό χρηματιστήριο απλά κατακρημνίζεται.
Το ΧΑ στο -1,5% στις 896 μονάδες. Νωρίτερα είχε βρεθεί ακόμη και στο -3%.
Από τις τράπεζες επιχειρείται μια αντίδραση η οποία όμως εμπεριέχει πολλά ερωτηματικά για την συνέχεια της…
Η Εθνική στα 3,26 ευρώ +0,9%  και με κεφαλαιοποίηση 3,11 δις ευρώ.
Με βάση το χειρότερο σενάριο η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής θα μπορούσε να υποχωρήσει στα 2 δις ευρώ.
Η Alpha bank στα 2,26 ευρώ -4,6% με αποτίμηση 1,2 δις ευρώ.
Η Eurobank στα 1,96 ευρώ -3,45% με αποτίμηση 1,08 δις ευρώ.
Η Marfin στα 0,28 ευρώ σταθεροποιητικά  στα 451 εκατ ευρώ η αποτίμηση της τράπεζας.
Το ΤΤ στα 1,29 ευρώ στο -3,7% με αποτίμηση 366 εκατ ευρώ.
Από τις μετοχές πλην τραπεζών στον εικοσάρη η ΕΕΕΚ -3,4% η ΔΕΗ -2,5%, η ΜΙΓ σταθεροποιητικά 0,28 ευρώ και  ο ΟΤΕ -3,75%.
Από τους ξένους και σήμερα παρατηρούνται περιορισμένες σχετικά κινήσεις στις ελληνικές ενώ οι κυπριακές τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο.
Στην Εθνική κίνηση 200 χιλ από την Citigroup και 90 χιλ από την Cheuvreux.
Στην Alpha 130 χιλ από την Citigroup
Κινητικότητα τις τελευταίες μέρες στην Κύπρου η Nomura αγόρασε 440 χιλ μετοχές και η UBS 200 χιλ μετοχές.
Σήμερα κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει η Citigroup 100 χιλ και η Credit Suisse

Ανοδικά τα spreads και CDS

Το κλίμα στις αγορές ομολόγων δεν έχει μεταβληθεί.
Τα spreads και CDS παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με διαθέσεις αύξησης έστω και ελεγχόμενης σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.
Τα ελληνικά CDS στις 2300 μονάδες βάσης στην Πορτογαλία 1050 μονάδες βάσης, στην Ιρλανδία 870 μονάδες βάσης, στην Ισπανία 383 μονάδες βάσης Γαλλία 167 μονάδες βάσης και Γερμανία 86 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό spread στις 1492 μονάδες βάσης με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού στο 17% και του αντίστοιχου Γερμανικού στο 2,12%.
Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι οι αποδόσεις των φαρμακευτικού ομόλογου λήξης 22 Δεκμεβρίου του 2011 εμφανίζει απόδοση 42% ενώ το εύρος τιμών του είναι 88 με 88,50 μονάδες βάσης.
Το ευρώ στα 1,4395 με 1,44 δολάρια παραμένει κοντά στα υψηλά ημέρας.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου