Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Gurria (ΟΟΣΑ): Στείλτε καθαρό μήνυμα στις αγορές – Αυξήστε στο 1 τρις. ευρώ τα διαθέσιμα του EFSF

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Αν και το παγκόσμιο οικονομικό outlook έχει αποδυναμωθεί, ο κίνδυνος διπλής ύφεσης μάλλον θα αποφευχθεί. Αυτό ισχυρίζεται ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Angel Gurria σε άρθρο του στη Wall Street Journal, όπου και αναλύει την αναγκαιότητα εξεύρεσης συνολικής λύσης στο παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα. Παράλληλα, ο Gurria υποστήριξε ότι τα κεφάλαια του EFSF θα πρέπει να φτάσουν έως και το 1 τρις. ευρώ, από 440 δις. ευρώ που είναι τώρα, ώστε να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα στις αγορές ότι οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και έχουν τα εργαλεία να το λύσουν.
Η αβεβαιότητα των αγορών έχει φτάσει σε νέα υψηλά, ενώ το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος δεν αφήνουν την ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία και την κατανάλωση να αναπτυχθούν, αναφέρει ο Gurria, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Μάλιστα, θεωρεί ότι οι οίκοι αξιολόγησης υπεραντιδρούν αυξάνοντας τον αρνητικό τους ρόλο στην κρίση, ενώ προσθέτουν περαιτέρω πίεση στις αγορές. 

Υπάρχει ένα μάθημα εδώ που πρέπει να πάρουμε, αναφέρει ο Gurria. Τα έκτακτα και βραχυπρόθεσμα μέτρα, μόνο προσωρινή ανακούφιση μπορούν να δώσουν. Οι ηγέτες πρέπει να σπάσουν τον φαύλο κύκλο, να δώσουν κίνητρα στις αγορές και να προσφέρουν μία συνολική και μακροπρόθεσμη λύση.
Εκτός από τις δεσμεύσεις για ισορροπία στον προϋπολογισμό και φρένο χρέους που έχουν λάβει οι χώρες μέλη, οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο ΟΟΣΑ βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται περισσότερη αποτελεσματικότητα.
Παράλληλα, ο Gurria υποστήριξε ότι τα κεφάλαια του EFSF θα πρέπει να φτάσουν έως και το 1 τρις. ευρώ, από 440 δις. ευρώ που είναι τώρα. Με αυτόν τον τρόπο οι κυβερνήσεις μπορούν να πετύχουν δύο πράγματα: να δημιουργήσουν ένα δίκτυ ασφαλείας και να δώσουν το μήνυμα ότι οι χώρες μπορούν να στηριχθούν ανά πάσα στιγμή.
Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Gurria υποστήριξε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να έχει το ρόλο του «πυροσβέστη», αλλά σταδιακά πρέπει να συμμετάσχουν στην επίλυση της κρίσης και οι ιδιώτες επενδυτές, ώστε να αποδεσμευτούν τα κρατικά κεφάλαια για την ανάπτυξη.

   www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου