Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Σε αποτιμήσεις της δεκαετίας του 90 το ΧΑ

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

Σε αποτιμήσεις της δεκαετίας του 90 το ΧΑ
Βομβαρδισμένο τοπίο οι αποτιμήσεις στο ταμπλό...
Χωρίς προηγούμενο είναι η εικόνα που βγάζουν οι αποτιμήσεις στο ταμπλό, με τη μηχανή του χρόνου να έχει ταξιδέψει το ελληνικό χρηματιστήριο στις αρχές της δεκαετίας του 90. Αυτά είναι τα σχόλια της κοινότητας την ώρα που το Χ.Α. βουλιάζει από χαμηλά σε χαμηλά και οι αποτιμήσεις των περισσότερων μετοχών θυμίζουν κάτι από βομβαρδισμένο τοπίο.



Ούτε η ελπίδα μιάς αντανακλαστικής αντίδρασης είναι αρκετή για να αντιστραφεί το κλίμα, με τον 20άρη να υποχωρεί πια κάτω από τις 400 μονάδες, μην αφήνοντας περιθώρια εμπιστοσύνης ούτε και για τοποθέτηση. Τεχνικοί αναλυτές αναφέρουν ότι κάθε υποχώρηση του δείκτη σε άγνωστά νερά, δηλαδή σε επίπεδα που ή δεν έχει συναντήσει ο δείκτης ή δεν έχει δει τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια, αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού.
Η κεφαλαιοποίηση της μεγαλύτερης εταιρείας με όρου αποτίμησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, της ΕΕΕΚ έφτασε χτες στα 5,3 δισ. ευρώ, την ώρα που πέρσι τέτοια εποχή βρισκόταν στα 8 δισ. ευρώ. Κάτω από τα 1,36 δισ. ευρώ διαμορφώνεται πλέον και η κεφαλαιοποίηση της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, δηλαδή της ΔΕΗ, ενώ διαπραγματεύεται μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά, ενώ ίδια απογοητευτική είναι και κατάσταση που επικρατεί στον ΟΤΕ, με την αποτίμηση να βρίσκεται κάτω από τα 2 δισ. ευρώ. Η κατάσταση αυτή απομακρύνει ολοένα και περισσότερο από το στόχο των 5 δισ. ευρώ που αναμένει να πετύχει από τις αποκρατικοποιήσεις η ελληνική κυβέρνηση, ενώ τα ΕΛΠΕ εμφανίζουν μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από αυτή της ΔΕΗ (1,6 δισ. ευρώ)
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται και ο τραπεζικός κλάδος αφενός για τις ζημίες που θα εγγράψει λόγω της συμμετοχής του στην αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, και αφετέρου λόγω των αυξημένων προβλέψεων για προβληματικά δάνεια που αναμένεται να ροκανίσουν τα αποτελέσματα του 2011, και όχι μόνο.
Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής βρίσκεται μία ανάσα πάνω από τα 3 δισ., ενώ η Κύπρου επανήλθε άνετα στο 1 δισ. Κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της Πειραιώς, κοντά στο 1,1 δισ. της Eurobank και στο 1,2 δισ. της Alpha Bank.
Κάθε μέρα, βρίσκει την αγορά ακόμη πιο λαβωμένη, ενώ την ώρα που οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων, το ταμπλό αποτιμά και τις δηλώσεις Βενιζέλου, ο οποίος έκανε λόγο για ύφεση 4,5-5,3% το 2011, αποδεικνύοντας φρούδα την ελπίδα της ανάκαμψης που αναμενόταν στο τελευταίο τρίμηνο.
Η πορεία φαίνεται ότι είναι θολή, την ώρα που η Τρόικα έχει ήδη στείλει τα τεχνικά της κλιμάκια για την πρώτη ακτινογραφία του κυβερνητικού έργου, η Φινλανδία, με την απαίτηση των χρηματικών εγγυήσεων, έχει δημιουργήσει ένα πρωτοφανές, αλλά όχι για τα δεδομένα των τελευταίων μηνών, μπάχαλο στις αγορές, και η ελληνική πολιτική σκηνή έχει αρχίσει να ανεβάζει εκ νέου «πυρετό» εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ.
Συμπέρασμα; Δεν υπάρχει κάποιος παράγοντας που να προεξοφλεί κάποια αντίδραση ή το σήμα ότι πιάσαμε πάτο.
Α.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου