Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ολοταχώς στο πιστωτικό γεγονός οδηγεί την Ελλάδα η Φινλανδία -Τι δείχνουν ISDA και βρετανικός πτωχευτικός κώδικας

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Ένα πραγματικό κομφούζιο επικρατεί στους κύκλους των πιστωτών της Ελλάδας από τη στιγμή που έγινε γνωστή η συμφωνία με τη Φινλανδία, καθώς επενδυτές και αναλυτές έχουν 'ξεσκονίσει' τους κανονισμού της ISDA και του βρετανικού πτωχευτικού κώδικα για να διαπιστώσουν το κατά πόσο αυτή η “ιδιαίτερη” συμφωνία μπορεί να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός.
Ήδη οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει για τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, ενώ η επιμονή για ιδιαίτερη μεταχείριση από την φινλανδική κυβέρνηση μπορεί να αποβεί μοιραία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Σε περίπτωση που οι φόβοι της Φινλανδίας βγουν αληθινοί και τελικά οι εγγυήσεις εκπέσουν τότε μπορούμε να μιλάμε για αποζημίωση ενός και μόνο πιστωτή εις βάρος των υπολοίπων, αναφέρουν οι αναλυτές. Έτσι την ώρα που οι αρχές φαίνεται ότι χειρίζονται σωστά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους χωρίς να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός, μπορεί η εμμονή της Φινλανδίας να ζητά εγγυήσεις, σε συνδυασμό με τις θορυβώδεις δηλώσεις της για τη “μοναδική” συμφωνία που επέτυχε, μπορεί να προκαλέσει (ή ήδη να το έχει προκαλέσει) το “μοιραίο”.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους ορισμούς της ISDA (2003), ένα πιστωτικό γεγονός, μεταξύ άλλων, συμβαίνει όταν:

“...καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό ένα ποσό πριν από την προσυμφωνημένη λήξη του, εξαιτίας επιβεβαίωσης χρεοκοπίας, ή κάποιου γεγονότος που να υποδηλώνει χρεοκοπία (ή παρόμοια κατάσταση η οποία περιγράφεται ακριβώς), ή αποτυχίας εξυπηρέτησης κάποιας πληρωμής αναφορικά προς κάποιας “οντότητας” - πιστωτή...”
Ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι αποτρέψουν τη Φινλανδία από τις απαιτήσεις αυτές, ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος για παρόμοιες συμφωνίες, καθώς ο εν λόγω ορισμός από την ISDA είναι σημαντικά γενικός και ευρύς. Με άλλα λόγια, και μόνο ότι υπάρχει αυτή η συμφωνία, και αν τελικά οι Ευρωπαίοι την εγκρίνουν, καθώς αποτέλεσε μέρος της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου (το οποίο έγινε γνωστό πρόσφατα), δεν αποκλείεται κι άλλοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να θελήσουν να προστατευθούν, όπως άλλωστε το έκανε και η Φινλανδία, και να ζητήσουν από την ISDA την ενεργοποίηση των CDS. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε νέα άνοδο των ελληνικών CDS.
Η ειδική μεταχείριση που απαιτεί η Φινλανδία, ανοίγει τον κύκλο της “προστασίας” των επενδυτών έναντι του ελληνικού χρέους, με ένα ντόμινο, που οι αναλυτές είναι σίγουροι ότι η Φινλανδία δεν έχει εκτιμήσεις τις διαστάσεις του...

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου