Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

«Ανοιχτή σε αλλαγές» «Δεν είναι ιερή η συμφωνία με το Ισραήλ» λέει ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/world/article/?aid=1231128629
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Εσάμ Σάραφ   (Φωτογραφία:  Reuters )         

Κάιρο, Αίγυπτος
Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Εσάμ Σάραφ, ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι η ισραηλο-αιγυπτιακή ειρηνευτική συμφωνία «δεν είναι ιερή», αντίθετα είναι ανοιχτή σε αλλαγές οι οποίες θα ωφελούσαν τη Μέση Ανατολή και γενικότερα την ειρήνη.

Στη συνέντευξή σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης, η οποία αναμεταδόθηκε από την αιγυπτιακή δημόσια τηλεόραση, υπογράμμισε ότι «η συμφωνία που υπογράψαμε με το Ισραήλ στο Καμπ Ντέιβιντ [σσ. το 1979] δεν είναι μια ιερή συμφωνία, είναι πάντα ανοικτή σε διαβουλεύσεις που θα εξυπηρετούσαν την περιοχή, θα ωφελούσαν την προώθηση μίας δίκαιης ειρήνης και θα μπορούσαμε, αν χρειαζόταν, να κάνουμε μια αλλαγή.»

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μόνες χώρες της περιοχής με τις οποίες το Ισραήλ διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.

Ωστόσο, το Ισραήλ παρακολούθησε με προσοχή και αγωνία την ανατροπή του Καντάφι με την ανάδυση στο πολιτικό προσκήνιο μετριοπαθών ισλαμιστικών ομάδων, αλλά και τη γενικότερη αναταραχή στην Μέση Ανατολή.

Το συνοριακό επεισόδιο όπου σκοτώθηκαν Αιγύπτιοι φύλακες όπως και η εισβολή στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο, παρά τα μέτρα ασφάλειας των Αρχών, έφεραν σε αντιπαράθεση τις δύο πλευρές αν και αμφότερες προσπάθησαν να διατηρήσουν χαμηλά τους τόνους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου