Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

O Παπακωνσταντίνου, ο “Ήλιος” και το Βερολίνο

Σχόλιο ιστολογίου μας : ....μια ακόμα μερίδα ήλιο, στο τραπέζι 13.........
Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15389180,00.html

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα δεκαήμερο ο υπ. Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου επισκέφτηκε τη Γερμανία για να παρουσιάσει το σχέδιο “Ήλιος” για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και την εξαγωγή της στην Ευρώπη.

Η πρώτη φορά που ο κ. Παπακωνσταντίνου επισκέφθηκε πρόσφατα τη Γερμανία, ήταν σε συνέδριο για την Ηλιακή Ενέργεια στο Αμβούργο και η δεύτερη, χθες στη γερμανική πρωτεύουσα. Εδώ ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε διαδοχικά με το προεδρείο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), τον υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εν απουσία του υπουργού οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ στην Ιταλία, με τον υφυπουργό Γιόχαν Χόμαν και τέλος με τον υπουργό Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν.
Στη συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών όπου παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι συγκεκριμένων κλάδων όπως παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και κατασκευαστικού εξοπλισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέπτυξε την κεντρική ιδέα του σχεδίου “Ήλιος”. Ο Στόχος είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, κυρίως ξένοι, να αγοράζουν έτοιμα επενδυτικά σχέδια για φωτοβολταϊκά έργα πλήρως αδειοδοτημένα, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.
Γερμανικό ενδιαφέρον
Οι επενδύσεις του μέλλοντοςΟι επενδύσεις του μέλλοντοςΟι Γερμανοί επιχειρηματίες εξέφρασαν ενδιαφέρον, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση και υπογράμμισε:
“Συμφωνήσαμε να υπάρξει μια κοινή ομάδα η οποία να δουλέψει περαιτέρω τις λεπτομέρειες, πως προχωράει ακριβώς αυτό το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο. Θα έχουμε την ευκαιρία στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου με την έλευση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας κ. Ρέσλερ, να υπάρξει μια ειδική ενότητα όπου θα συζητηθούν όλες οι διαστάσεις αυτού του σχεδίου, τόσο οι χρηματοδοτικές διαστάσεις, τα ζητήματα κατασκευής, τα ζητήματα της μεταφοράς του ηλεκτρισμού.”
Για τη μεταφορά του ρεύματος θα πρέπει όμως να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο, στο οποίο θα πρέπει να συμβάλει σειρά κρατών.
“Είναι πολύ σημαντικό αυτό ακριβώς το σχέδιο να αποτελέσει και τον καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού προς τη νότια Ευρώπη. Είναι κάτι το οποίο, όχι μόνο η χώρα μας, αλλά και άλλες το βάζουν πολύ ψηλά στην ατζέντα.”
Ο συνολικός προϋπολογισμός του “΄Ηλιος” υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 5 δισ. είναι το κόστος για τη δημιουργία δικτύου ως τη Γερμανία.
Αυτό είναι το σχέδιο, αλλά είναι και ρεαλιστικό;
Το υπουργείο Περιβάλλοντος στο ΒερολίνοΤο υπουργείο Περιβάλλοντος στο ΒερολίνοΓια τη γερμανική βιομηχανία το “Ήλιος” είναι οπωσδήποτε ένα ενδιαφέρον σχέδιο, επειδή είναι πρωτοπόρα στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνελ και του υπολοίπου αναγκαίου εξοπλισμού. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θα ήθελε όμως τους Γερμανούς επιχειρηματίες να πουλήσουν μόνο τα φωτοβολταϊκά συστήματα, αλλά θα τους ήθελε και ως επενδυτές σε φωτοβολταϊκές μονάδες. Όπως όμως του διευκρίνισαν συνομιλητές του στο Βερολίνο, αυτό είναι μάλλον δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με το κόστος μεταφοράς από την Ελλάδα ως τη Γερμανία, κατά πόσο δηλαδή μπορεί να μεταφερθεί ο ηλεκτρισμός 1800 χιλιόμετρα σε συμφέρουσα τιμή. Ένας δεύτερος ενδοιασμός, και αυτός είναι ίσος ο σημαντικότερος: το ρεύμα από την Ελλάδα δεν μπορεί να πουληθεί στη Γερμανία με την εγγυημένη τιμή πώλησης για ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές.
Στη Γερμανία επιδοτείται μόνον το ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές που παράγεται στη χώρα. Και τέτοιου είδους ρεύμα η Γερμανία παράγει από μόνη της αρκετό.
Πιθανή λύση
Παρόλα αυτά, το φιλόδοξο σχέδιο “Ήλιος” θα μπορούσε να έχει επιτυχία. Όπως υποστήριξαν Γερμανοί συνομιλητές του κ. Παπακωνσταντίνου, η λύση βρίσκεται στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο που προτίθεται να δημιουργηθεί από την Ελλάδα ως τη Γερμανία. Χώρες όπως πχ. η Ουγγαρία και η Σλοβενία δύσκολα θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους στα πλαίσια της ΕΕ για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Για αυτό το λόγο θα αναγκαστούν να αγοράσουν από αλλού το λεγόμενο καθαρό ρεύμα. Και αυτή είναι η ευκαιρία της Ελλάδας.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου