Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

«Θα προασπίσουμε τις δυνάμεις μας» Αυστηρή προειδοποίηση Πανέτα στο Πακιστάν μετά τις επιθέσεις στην Καμπούλ

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/world/article/?aid=1231128470
O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ουάσινγκτον
Προειδοποίηση στο Ισλαμαμπάντ ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «θα κάνουν ό,τι μπορούν» για να προασπίσουν τους άνδρες τους στο Αφγανιστάν από μαχητές που χρησιμοποιούν βάσεις στο πακιστανικό έδαφος, απηύθυνε o υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του Πανέτα, κατηγορούν το δίκτυο Χακάνι για την επίθεση εναντίον της αμερικάνικης πρεσβείας στην Καμπούλ την Τρίτη και την επίθεση με ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά το Σάββατο στην οποία τραυματίστηκαν 77 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

«Έχουμε καλέσει επανειλημμένα τους Πακιστανούς να ασκήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν αυτών των ειδών τις επιθέσεις από τα μέλη του δικτύου Χακάνι. Έχουμε σημειώσει πολύ λίγη πρόοδο σε αυτό» είπε σε δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι το μήνυμα που πρέπει να λάβουν (οι Πακιστανοί) είναι: θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προασπίσουμε τις δυνάμεις μας» τόνισε.

Ο Πανέτα, ο οποίος ήταν διευθυντής της CIA ώς τον Ιούλιο, πιέζει το Ισλαμαμπάντ να καταδιώξει τα μέλη του δικτύου Χακάνι, που θεωρείται η πλέον επίφοβη παράταξη μεταξύ των μαχητών που συνδέονται με τους Ταλιμπάν και πολεμούν τις δυνάμεις του NATO υπό τις ΗΠΑ και τον αφγανικό στρατό.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας απέφυγε να αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο θα δράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είπε πως ανησυχεί για την δυνατότητα των μελών του δικτύου Χακάνι να επιτίθενται σε αμερικανικές δυνάμεις και «να διαφεύγουν σε ασφαλή καταφύγια στο Πακιστάν. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Η CIA καταδιώκει ισλαμιστές μαχητές στο Πακιστάν με μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη. Επίλεκτοι της ομάδας καταστροφών Seals του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν σε μυστική επιδρομή τους στο Πακιστάν τον Μάιο. Τον Αύγουστο, ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, είχε κάνει λόγο περί προόδου στην προσπάθεια να εμποδίζονται οι κινήσεις των μελών του δικτύου Χακάνι εντός του Αφγανιστάν.

«Δεν θα μιλήσω για το πώς θα αντιδράσουμε. Θα σας πω απλά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε αυτών των ειδών οι επιθέσεις να συνεχιστούν» δήλωσε ο Πανέτα.

Η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού του Πακιστάν (ISI) φέρεται να διατηρεί σχέσεις με το δίκτυο Χακάνι από την δεκαετία του 1980, όταν ο Τζαλαλουντίν Χακάνι ήταν ένας από τους πολέμαρχους που μάχονταν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.

Οι μαχητές του δικτύου, που εφορμούν από το Βόρειο Ουαζιριστάν, αποφεύγουν να επιτίθενται στο κράτος του Πακιστάν και πιθανώς Πακιστανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, σε περίπτωση που υπάρξει μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην Καμπούλ και τους Ταλιμπάν και συμμάχους τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου