Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ Νέα συντονισμένη ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63381459
Συντονισμένη παρέμβαση στις αγορές πραγματοποιούν οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες θα εφοδιάζουν μέχρι το τέλος του χρόνου τις εμπορικές τράπεζες με αμερικανικά δολλάρια, μέσω δανείων.

Νέα συντονισμένη ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ



Ο στόχος είναι "οι εμπορικές τράπεζες να διαθέτουν τις ερχόμενες 90 ημέρες επαρκή ρευστότητα σε αμερικανικά δολάρια".
Η κίνηση αυτή, η οποία σύμφωνα με την ΕΚΤ θα γίνει σε συνεργασία με τις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, διασφαλίζει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης εκείνα που αντιμετωπίζουν σήμερα δυσκολία να δανειστούν σε δολάρια, θα δεχθούν μια πολύ ουσιαστική ανακούφιση ρευστότητας.
Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στη διάρκεια του Μαΐου του 2010 και η κίνηση τότε είχε διαρκέσει ένα επταήμερο, υπενθυμίζει το ανωτέρω ανακοινωθέν της ΕΚΤ.

Αυτή τη φορά, πάντως, αναγγέλλεται ότι η κίνηση θα γίνει σε τρεις ξεχωριστές χρονικές φάσεις - την 12η Οκτωβρίου, την 9η Νοεμβρίου και την 7η Δεκεμβρίου - μέσω τίτλων διάρκειας περίπου τριών μηνών, όπως προκύπτει από το ίδιο ανακοινωθέν.
Η είδηση προκάλεσε ευφορία στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές αλλά και στη Wall Street, στρέφοντας εκ νέου μεγάλη μερίδα αναλυτών προς τις μετοχές και αντισταθμίζοντας τις αρνητικές εντυπώσεις από την απροσδόκητη αύξηση που εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Στις 17:10 ώρα Ελλάδος ο δείκτης Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,92% στις 11.350 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου