Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΠΑ: Απάντηση σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για οφειλές στην τουρκική ΒOTAS διαφορά έγκειται στην τιμή που πληρώνει η ΔΕΠΑ για την προμήθεια από την τουρκική εταιρία φυσικού αερίου που προέρχεται από το Αζερμπαιτζάν

Σχετικό άρθρο: http://alexander-hellas.blogspot.com/2011/09/blog-post_3402.html
Από το ιστολόγιο http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=112091183


 Η ΔΕΠΑ έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της απέναντι στην τουρκική εταιρία φυσικού αερίου Bota ανέφεραν απόψε κύκλοι της διοίκησης της εταιρίας, με αφορμή δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο σύμφωνα με τα οποία η Bota σκοπεύει να προσφύγει στα ελβετικά Δικαστήρια κατά της ελληνικής κυβέρνησης διεκδικώντας οφειλές ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ακόμη ότι προκαλεί εντύπωση η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για να αναδειχθεί το θέμα.


Η διαφορά έγκειται στην τιμή που πληρώνει η ΔΕΠΑ για την προμήθεια από την τουρκική εταιρία φυσικού αερίου που προέρχεται από το Αζερμπαιτζάν. Η ελληνοτουρκική σύμβαση προβλέπει ότι η όποια συμφωνία για αναθεώρηση τιμής στη σύμβαση μεταξύ BOTAS και της προμηθεύτριάς της αζερικής SOCAR εφαρμόζεται και στη Σύμβαση ΔΕΠΑ - BOTAS. H ΔΕΠΑ, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, έχει συμφωνήσει να καταβάλλει στη Bota? αυξημένη τιμή για την περίοδο από τις 15 Απριλίου 2008 (οπότε αυξήθηκε η τιμή του αζερικού αερίου) και μετά. Επίσης έχει κάνει την αντίστοιχη πρόβλεψη στις οικονομικές της καταστάσεις. Όμως η Bota? έχει απαιτήσει επιπρόσθετη αναθεώρηση της τιμής αναδρομικά, στηριζόμενη σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ σε αβάσιμα γεγονότα τα οποία δεν προβλέπονται από τη σύμβαση.

Το ύψος της πληρωμής που αποδέχεται και έχει προτείνει η ΔΕΠΑ στην τουρκική εταιρία ανέρχεται σε 257 εκατ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό περί το 85% του ποσού που απαιτεί η BOTAS, η οποία σκοπεύει να προσφύγει στη διαιτησία για το υπόλοιπο 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου