Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Έντεκα αλήθειες και δυο απορίες…


Της Νατάσας Ράγιου

---Τι έχουν τα έρημα και ψοφάνε ..  Και τι δεν έχουν : Αυξήσεις φόρων,  περικοπές φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων, μεγαλύτερα τεκμήρια  για σπίτια, αυτοκίνητα,  αύξηση συντελεστών φόρου ακινήτων , αυξήσεις εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών, μειώσεις αποδοχών,  φόρους σε όλα τα εισοδήματα , αύξηση σε ασφάλιστρα, τέλη ταξινόμησης, τιμολογίων ΔΕΗ ,εισιτηρίων , εισφορών για αγρότες,  περικοπές επιδομάτων,  εφάπαξ φόροι , κεφαλικού φόρους, φόρους  επιτηδεύματος, ημιυπαίθριων ,αυθαιρέτων,  αύξηση ΛΑΦΚΑ, πλαφόν συντάξεων  …
και  στο τέλος …ΛΕΦΤΑ (ΔΕΝ) ΥΠΑΡΧΟΥΝ !

---Μετά την τελευταία ανάσα που πρόεκυψε από την τηλεδιάσκεψη (κάτι μεταξύ φιλιού της  ζωής και του  Ιούδα), η Ελλάδα παραμένει «αναπόσπαστο μέλος της ευρωζώνης αρκεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της τρόικας»(άντε πάλι απ την αρχή..) Διότι πώς να φύγουμε από μια ομάδα, στην οποία είμαστε συμπαίκτες, όσο καταναλώνουμε τα προϊόντα των συμπαικτών..(Στην Ελλάδα π.χ. δραστηριοποιούνται 130 γερμανικές επιχειρήσεις, στις οποίες, περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι γερμανικοί κολοσσοί, οι οποίες πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξης των 6,5 δισ. Ευρώ

---Έκπληκτοι οι τροϊκανοί παρακολουθούν επί μήνες την αναποτελεσματικότητα των πιο σκληρών μέτρων που εφαρμόστηκαν ποτέ στην Ελλάδα.
Η τρόικα  το ‘πιασε απ την αρχή το υπονοούμενο: Το μόνο που πιθανόν να λειτουργήσει μ αυτήν την κυβέρνηση είναι να της βάζεις το μαχαίρι στο λαιμό..  Λίγο πριν από κάθε δόση λοιπόν, βγαίνουν απειλητικά τα μαχαίρια και βουρ η πανικόβλητη κυβέρνηση σε μισθωτούς, συνταξιούχους,  ό,τι  περπατάει,  ό,τι κουνιέται κι ό,τι είναι ..ακίνητο.


---Ακόμα κι αν γίνει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι ιδιωτικοποιήσεις,  ΔΕΝ πρόκειται να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά.
Ακόμα κι αν ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα,  ΔΕΝ θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη. Ο ιδιωτικός τομέας,  ο μόνος που παράγει σ αυτή τη χώρα, έχει αποσυρθεί.. Γιατί τον τσάκισαν. Και οι Έλληνες του  εξωτερικού, που  επί δεκαετίες δεν μπορούσαν να επενδύσουν στην χώρα τους γιατί  τους  έδιωχνε  το αλλοπρόσαλλο φορολογικό σύστημα  και οι νόμοι που άλλαζαν ανά δεύτερη ημέρα, «ματώνουν» παρακολουθώντας την κατάντια της Ελλάδας τους, απ έξω..

----Η Ελλάδα πληρώνει σήμερα τα σπασμένα ενός ανάδελφου έθνους, το οποίο έχτισε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ. Τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου γέμιζε τις τσέπες των Ελλήνων με δανεικά, υποθηκεύοντας, αργά και σταθερά,  την οικονομία της χώρας για τις επόμενες γενιές. «Πάρε κόσμε για να συνεχίζεις να με ψηφίζεις όσο ζω κι έχει ο  Θεός..» Το χειρότερο όμως  που έκανε είναι ότι «φύτεψε» στο μυαλό του Έλληνα τη λαμογιά (μπορείς να βγάζεις λεφτά και με άλλους τρόπους, κάτσε να σου δείξω..)
 Ταυτόχρονα πληρώνουμε την πολιτική κερδοσκοπίας με τη «φήμη» περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, από ξένους ηγέτες και οικονομικά συμφέροντα.

--- Έχουμε έναν πρωθυπουργό αιχμάλωτο κι εκβιαστή ταυτόχρονα. Αιχμάλωτο στα ίδια του τα αδιέξοδα (δεν τηρεί χρονοδιαγράμματα, δεν συγκρατεί τα ελλείμματα, δεν προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις, δεν μειώνει τον δημόσιο τομέα, δεν κάνει επενδύσεις,  δεν, δεν…)  που μέχρι πριν λίγο εκβίαζε με πρόωρες εκλογές ή  με το δίλλημα: «κι άλλα μέτρα η χρεοκοπία» . Τώρα δεν θέλεις εκλογές γιατί γνωρίζει ότι θα χτυπήσει το καμπανάκι του πολιτικού του τέλους.
Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί τον αρχηγό του. Πλαγίως, ευθέως, φωναχτά, ψιθυριστά. Με τα σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας που κυκλοφορούν δεξιά κι αριστερά , τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «πυροβολούν» τον Γιώργο Παπανδρέου. Είτε ηθελημένα είτε αθέλητα..


 ---Στον εσωτερικό τους διαλογισμό (πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ   ) φάνηκε ότι όλοι φταίνε εκτός από την κυβέρνηση:  Φταίει η παγκοσμιοποίηση,  ο καπιταλισμός, η Νέα Δημοκρατία , η τρύπα του όζοντος και ίσως και ο Μέγας Αλέξανδρος.. Κατά τα άλλα, η υποκρισία καλά κρατεί σε όλα τα μέτωπα.
 Π.χ. βάζουν φερετζέ στη λέξη απόλυση και την βαφτίζουν «εργασιακή εφεδρεία»..


---Η Τουρκία θέλει κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας  και θέλει τον έλεγχο των πετρελαίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι ενώ υπάρχει πλέον αρνητικό κλίμα γι αυτήν από πλευράς Ουάσινγκτον, η Ελλάδα δεν ασχολείται καν με το θέμα..

---Η επιλογή του «κανένα» ως ιδανικού πρωθυπουργού  εξυπηρετεί εκείνους που ποντάρουν στη διαιώνιση του χάους , και  δεν θέλουν τις «καθαρές λύσεις» στην Ελλάδα της κρίσης. «Δεν θέλω κανέναν, δεν πάω να ψηφίσω... Αλλά διαδηλώνω στις πλατείες εναντίον εκείνων που εξελέγησαν χωρίς εγώ  να πάω να ψηφίσω.. Και φυσικά δεν φταίω εγώ..»  Γιατί  εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη ποτέ , μονό κριτική ξέρουμε να κάνουμε..


---Ο Κώστας Καραμανλής ήταν στόχος υποκλοπών και παρακολουθήσεων όταν εφάρμοζε πολιτική που δεν άρεσε στις ΗΠΑ. Διότι οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να επιβάλουν τα «θέλω» τους στον  πρώην πρωθυπουργό. Αλλά εμείς εδώ στα Βαλκάνια  έχουμε μια καθυστέρηση στην εμπέδωση των αυτονόητων ..

---Ο Αντώνης Σαμαράς με αφετηρία  το Ζάππειο, με  σοβαρότητα και σαφήνεια και συνέπεια ,  θα προτείνει στη Θεσσαλονίκη ένα  ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση . Χωρίς να τάζει και χωρίς το μανδύα του Μεσσία .  Ένα πρόγραμμα επαναδιαπραγμάτευσης  και αποτελεσματικής διαχείρισης της κρίσης, το οποίο ΔΕΝ μπορεί να πετύχει χωρίς αυτοδύναμη κυβέρνηση.


---Ως πότε  το ΠΑΣΟΚ θα επενδύει στο φόβο και στην ανασφάλεια των Ελλήνων;;

----Πόσο κοστίζει να πάρεις πίσω καμιά πεντακοσαριά χιλιάδες ρουσφέτια, ψεύτικες αναπηρικές συντάξεις π.χ.  ;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου