Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί Σημείωμα για την επικινδυνότητα του φορτίου δεν έφτασε ποτέ στον Κ.Παπακώστα

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/79670

Λευκωσία: Σημείωμα με το οποίο ενημέρωνε για την επικινδυνότητα του φορτίου του «Μοντσεγκόρσκ» και για την ανάγκη όπως προωθηθεί η διαδικασία καταστροφής του με τη συνδρομή του ΟΑΣΕ, συνέταξε και υπέβαλε προς τον υπουργό Άμυνας ο Λοχαγός Πεζικού, Ανδρέας Γεννάρης, του Τμήματος Αμυντικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Άμυνας, σημείωμα το οποίο δεν διαβιβάστηκε ωστόσο στον υπουργό από τον Διευθυντή του Επιτελείου του, Ανδρέα Σταύρου.

Ο Ανδρέας Γεννάρης κατέθεσε σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί υπό τον Πόλυ Πολυβίου.


Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, απόσπασμα του οποίου ανέγνωσε ο Πόλυς Πολυβίου, το σημείωμα συνετάχθη προκειμένου να καθοριστούν οι μελλοντικές ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου Άμυνας αναφορικά με τη διαχείριση του φορτίου του Μοντσεγκόρσκ.

«Σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Κώδικα Επικινδύνων Ειδών, το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου είναι χαρακτηρισμένο ως επικίνδυνο φορτίο κλάσης 1 και ως επικίνδυνο φορτίο κλάσης 1.3. Σημειώνεται ότι η παραπάνω σήμανση αφορά κυρίως εκρηκτικές ουσίες που δύνανται να προκαλέσουν πυρκαγιά, εμπρησμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή έκρηξης» ανέφερε στο σημείωμα του ο Ανδρέας Γεννάρης με τον Πόλυ Πολυβίου να υποδεικνύει ότι στο είναι στο εν λόγω σημείωμα που γίνεται για πρώτη φορά λόγος για έκρηξη.

Στο σημείωμα του ο Ανδρέας Γεννάρης υποδείκνυε ακόμη ότι οι μεγάλες ποσότητες πυρίτιδας που περιλαμβάνονταν στο φορτίο, σε συνδυασμό με τις ψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονταν εντός των εμπορευματοκιβωτίων ειδικά κατά την περίοδο του θέρους, είναι άκρως επικίνδυνες και εισηγείτο όπως σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, υποβαλλόταν σχετική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για υποβολή αιτήματος εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς Διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο ΟΑΣΕ ή ο ΟΗΕ, προκειμένου να συνδράμουν την καταστροφή του φορτίου με ασφαλή τρόπο.

Ο Ανδρέας Γεννάρης εξήγησε πως υπέβαλε ιεραρχικά το σημείωμα προς τον υπουργό. Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Πολυβίου κατά πόσο γνωρίζει αν έφτασε το σημείωμα στον υπουργό, ο κ. Γεννάρης απάντησε ότι γνωρίζει πως δεν έφτασε.

Απαντώντας γιατί αυτό δεν έγινε, ο Ανδρέας Γεννάρης είπε ότι αυτό που γνωρίζει πέραν πάσης αμφιβολίας είναι πως ο ίδιος υπέγραψε το σημείωμα όπως επίσης και ο άμεσα προϊστάμενος του Τμηματάρχης Γιώργος Γεωργίου, και πως στη συνέχεια το σημείωμα υποβλήθηκε ιεραρχικά προς τον Διευθυντή του Επιτελείου του Υπουργού Αμυνας Ανδρέα Σταύρου, όπως φαίνεται και από το αρχείο του Τμήματος. Ο κ. Γεννάρης πρόσθεσε πως γνωρίζει ότι ο κ. Σταύρου είδε το σημείωμα εξηγώντας πως το γνωρίζει αυτό μετά από σχετική ενημέρωση του προϊσταμένου του.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι το παράξενο είναι ότι το Υπουργείο δεν έχει στείλει αυτό το έγγραφο στην Επιτροπή και πως η Επιτροπή το πήρε από αλλού και υπέδειξε ότι πρόκειται για ένα πολύ διαφωτιστικό σημείωμα, απόλυτα ορθό.

Απαντώντας σε ερώτηση του Πόλυ Πολυβίου πώς γνωρίζει ότι ο υπουργός Άμυνας δεν είδε το σημείωμα, ο κ. Γεννάρης είπε ότι του το ανέφερε ο προϊστάμενος του ο οποίος και του είπε ότι «δεν προχώρησε το θέμα».

Ακολούθως οι ερωτήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής επικεντρώθηκαν στη σύσκεψη της 6ης Σεπτεμβρίου 2010 στο Προεδρικό στην οποία ο κ. Γεννάρης συνόδευσε τον Διευθυντή του Επιτελείου του υπουργού Άμυνας, Ανδρέα Σταύρου.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεννάρης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Λεωνίδας Παντελίδης, ρώτησε τι περιείχε το φορτίο. «Εμείς» είπε, «του δώσαμε τον πίνακα με το περιεχόμενο του φορτίου» που ήταν συνημμένος στο σημείωμα της 26ης Μαΐου 2010 και ο οποίος, όπως εξήγησε, είχε συνταχθεί από τον ίδιο με βάση το πολυσέλιδο έγγραφο που συνέταξε για το περιεχόμενο του φορτίου ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου, Γιώργος Γεωργιάδης.

Σημείωσε ακόμη ότι ο κ. Παντελίδης ρώτησε κατά πόσο η Ε.Φ. μπορεί να καταστρέψει αυτό το φορτίο. «Του είπαμε πως ναι φτάνει να υπάρχει η σχετική πολιτική απόφαση» πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο κ. Παντελίδης δεν τους είπε να προχωρήσουν.

Σε σχέση με την διυπουργική σύσκεψη που διεξήχθη στις 7 Φεβρουαρίου 2011 και κατά την οποία ο κ. Γεννάρης τηρούσε τα πρακτικά, ο εξεταζόμενος διαβεβαίωσε ότι αυτά που έγραψε στα πρακτικά είναι αυτά που λέχθηκαν στη σύσκεψη.

Τέλος για τη σύσκεψη στις 5 Ιουλίου του 2011 στο Υπουργείο Άμυνας, ο κ. Γεννάρης ανέφερε πως κλήθηκαν από τον υπουργό Άμυνας εκτάκτως τόσο αυτός όσο και ο άμεσα προϊστάμενος του Τμηματάρχης Γιώργος Γεωργίου, χωρίς να έχουν οποιεσδήποτε οδηγίες για να τηρήσουν πρακτικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου