Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Πολυνομοσχέδιο: Αλλάζουν βασικές διατάξεις με τροπολογίες που κατατέθηκαν ή θα υποβληθούν σήμερα στη Βουλή Διπλή εισφορά αλληλεγγύης το 2012

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/

Το νέο καθεστώς παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δύο έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης θα κληθούν να πληρώσουν το 2012 οι φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι, ύστερα από νέα ρύθμιση του οικονομικού επιτελείου για να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» και να ενισχύσουν τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού.



Η συγκεκριμένη παρακράτηση θα γίνεται φυσικά κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα και να «κουρευτούν» επιπλέον οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την κατανάλωση, με αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση του τζίρου στην αγορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της πραγματικής οικονομίας.
Η αγωνία για να επιτευχθεί για πρώτη φορά πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, λόγω του επικείμενου μεγαλύτερου «κουρέματος» για το οποίο τίθεται ως προϋπόθεση από την Ε.Ε. και ΔΝΤ ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να υποκύψει για μία ακόμη φορά στις εντολές της τρόικας και έτσι σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τα εξής:
* από την 1η Ιανουαρίου του 2012, πέρα από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος που θα κάνουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα κάνουν ακόμη μια παρακράτηση που θα αφορά την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2012
* ταυτόχρονα, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2012, που θα υποβληθούν έως το καλοκαίρι του επομένου έτους και θα αφορούν τα εισοδήματα του 2011, θα έρθει και η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «χτύπημα» θα είναι όχι μόνο διπλό αλλά πολλαπλό το 2012 για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, εν αντιθέσει με τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα κληθούν να πληρώσουν μόνο την εισφορά αλληλεγγύης για τα φετινά εισοδήματα με την υποβολή των δηλώσεών τους το επόμενο έτος.
Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου 2012 τα μηνιαία τους εισοδήματα να μειώνονται δραματικά αφενός γιατί θα αυξηθεί σημαντικά η παρακράτηση φόρου, λόγω της εφαρμογής της νέας κλίμακας παρακράτησης με βάση το νέο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, αφετέρου δε γιατί θα τους παρακρατείται από τα λογιστήρια η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που θα αποκτούν.
Θα πρέπει φυσικά να αναφερθεί ότι η τελική εκκαθάριση για τις έκτακτες εισφορές θα γίνεται με την έκδοση του πολυ-εκκαθαριστικού, που θα περιλαμβάνει και το τέλος επιτηδεύματος, στο οποίο θα έχουν υπολογιστεί όλα τα εισοδήματα που ενδεχομένως έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Τρεις εισφορές
Ενδεχομένως μάλιστα να υπάρξουν και αρκετοί φορολογούμενοι οι οποίοι εντός του 2012 πληρώνουν τρεις εισφορές αλληλεγγύης, με δεδομένο ότι ήδη έχουν αρχίσει από φέτος να καταβάλλουν σε δόσεις την εισφορά για τα εισοδήματα του 2010. Οπότε εάν υπολογιστεί και η διπλή εισφορά που έρχεται το επόμενο έτος τότε το συνολικό «πακέτο» του 2012, για ορισμένους, θα περιλαμβάνει τις εισφορές αλληλεγγύης του 2010, 2011 και 2012.
Επισημαίνεται, πάντως, ότι το νέο καθεστώς παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρέμβασή του στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία ανέφερε ότι θα κατατεθεί τροπολογία που θα αφορά «τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράττεται, σε συνδυασμό με την είσπραξη των φόρων, η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία τώρα επιβλήθηκε αναδρομικά και έχει ταλαιπωρήσει διάφορους συμπολίτες μας, ιδίως αυτούς που καταβάλλουν ένα σεβαστό ποσό, ενώ τώρα αυτό θα εισπράττεται σταδιακά μέσα από την παρακράτηση του φόρου. Και αυτό, όμως, δεν συνιστά καμία περαιτέρω επιβάρυνση, είναι τα ποσά τα οποία έχουν ψηφισθεί και ισχύουν, απλώς είναι η τεχνική μέθοδος της μηνιαίας καταβολής του ποσού».
Είναι αξιοσημείωτο ότι συνολικά για την περίοδο 2011 - 2015 η κυβέρνηση, με βάση τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες (Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.), αλλά και το τέλος επιτηδεύματος, περισσότερα από 9 δισ. ευρώ.
«Πάγωμα» κλαδικών μέχρι το τέλος του προγράμματος
Το «πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων μέχρι το τέλος του προγράμματος στήριξης αποτελεί προαπαιτούμενο της τρόικας για την εκταμίευση της έκτης δόσης, παραδέχτηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στην έντονη κριτική βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και της αντιπολίτευσης που ζητούν την τροποποίησή της σχετικής ρύθμισης (άρθρο 37).
«Η ψήφιση του άρθρου 37 είναι προϋπόθεση για την καταβολή της έκτης δόσης. Η τρόικα έθεσε την αλλαγή στις συλλογικές εργασιακές σχέσεις ως πρώτο θέμα που τίθεται ως προηγούμενη ενέργεια (prior action)» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε μάλιστα ότι η ισχύς του «παγώματος» των κλαδικών συμβάσεων προσδιορίζεται μέχρι το τέλος ή όσο ισχύει το πρόγραμμα στήριξης.
Γιώργος Κουτρουμάνης: «H αναστολή επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων είναι το ''λιγότερο επώδυνο'' μέτρο».
Στο επίμαχο άρθρο 37 αναφέρθηκε και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις αλλά αναστέλλει την επέκτασή τους με γνώμονα την αποφυγή της υπογραφής ατομικών συμβάσεων.
Αναφορικά με τη μείωση των συντάξεων ο κ. Κουτρουμάνης παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση επέλεξε το «λιγότερο επώδυνο» μέτρο.
Προειδοποίησε, επίσης, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πλήττονται περαιτέρω καθώς όλο και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα λόγω της κρίσης. Πέρασε όμως και στην αντεπίθεση προς τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ λέγοντας ότι οι δύο φορείς ασκούν κριτική για το ύψος των συντάξεων αλλά δεν καταβάλλουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
Εν τω μεταξύ αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διατύπωσαν χθες νέες ενστάσεις για το νομοσχέδιο αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην το ψηφίσουν. Η Σ. Μερεντίτη και ο Χρ. Μαγκούφης ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στο άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις, ενώ ο Λ. Γρηγοράκος άσκησε κριτική εφ' όλης της ύλης στην κυβέρνηση λέγοντας ότι τίποτε δεν λειτουργεί σωστά στη χώρα.
Στο μεταξύ αυτόματη προσαρμογή στις αποδοχές όσων τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία ή σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και παράλληλα ασκούν εργασία, προβλέπει μεταξύ άλλων τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο για τις «συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο την εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις».
Επίσης με άλλη διάταξη στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η κατάργηση των θέσεων των υπαλλήλων που απολύονται ή μπαίνουν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητας.
Μείον 15% οι μισθοί εργαζομένων στις ΔΕΚΟ
Επικυρώθηκε η μείωση κατά 15% των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, ενώ παράλληλα επέρχεται πλήθος νέων αλλαγών στα εναπομείναντα επιδόματα των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου.
Ειδικότερα, με την τροπολογία ορίζεται πως για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά του πάσης φύσεως προσωπικού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του μέσου κατά κεφαλήν αντίστοιχου κόστους της επιχείρησης, του οργανισμού ή της εταιρείας, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31.12.2009.
Με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί μείωση των αποδοχών τους κατά 20%, απομένει μία νέα μείωση κατά 15% επί των τρεχουσών αποδοχών τους. Το εύρος της περικοπής είναι μικρότερο σε σύγκριση με τις περικοπές που έγιναν στο στενό δημόσιο τομέα, που έφτασαν μέχρι και το 50%.
Επίσης με άλλες τροπολογίες επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο:
- «Παγώνουν» μέχρι το 2016 οι συντάξεις, αντί του 2014 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
- Για δημόσιο υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, η παροχή ορίζεται σε 50 ευρώ για ένα τέκνο, σε 70 ευρώ συνολικά για δύο τέκνα, σε 120 ευρώ συνολικά για τρία τέκνα, σε 170 ευρώ για τέσσερα τέκνα και προσαυξάνεται κατά 70 ευρώ ανά επιπλέον τέκνο.
- Αυξάνεται το επίδομα θέσης ευθύνης για τους Περιφερειακούς Διευθυντές σε 900 ευρώ, από 700 ευρώ, ενώ κατά 25 έως 50 ευρώ, αναπροσαρμόζονται τα επιδόματα των προϊστάμενων εκπαίδευσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου